Καπνιστήρι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Καπνιστήρι

Καπνιστήρι ονομάζεται το μελισσοκομικό εργαλείο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή καπνού ως μέσου προφύλαξης των μελισσοκόμων κατά τη διάρκεια των μελισσοκομικών χειρισμών τους. Ο μηχανισμός κατευθύνει τον καπνό που δημιουργείται από την καύση ξερών φύλλων προς το εσωτερικό της κυψέλης και αναγκάζει τις μέλισσες να αποσυρθούν. Οι έμπειροι μελισοκόμοι χρησιμοποιούν το καπνιστήρι με ασφαλισμένο τρόπο ώστε να αποφεύγουν την πρόσκληση πυρκαγιών.[εκκρεμεί παραπομπή]

Άλλες χρήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ίδια λέξη χρησιμοποιείται για το μικρό συνήθως πήλινο δοχείο που χρησιμοποιούν στα χωριά της Κύπρου για να καπνίζουν. Είναι ουσιαστικά ένα οικιακό θυμιατό παρόμοιο με αυτό που χρησιμοιείται στις εκκλησίες από τους ιερείς. Πάνω στα κάρβουνα τοποθετούνται ξερά φύλλα ελιάς που καίγονται και παράγουν το θυμίαμα. Οι οικοκυρές συνηθίζουν να παίρνουν φύλλα ελιάς στην εκκλησία για αγιασμό ώστε να χρησιμοποιούνται για κάπνισμα. Στα πολυκαταστήματα διατίθενται ειδικά καρβουνάκια που είναι εύφλεκτα καθώς και κόκκοι θυμιάματος που παράγουν άρωμα όταν καίονται. Το θυμίαμα με το καπνιστήρι συναντάται συχνότερα στα κοιμητήρια ενώ παλιότερα ήταν σύνηθες οι οικοκυρές να καπνίζουν στα σπίτια.

Καπνιστήρι με μορφή σωληναρίου χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες που θέλουν να κάμουν ορατή τη ροή αέρα, όπως για παράδειγμα για να ελέγξουν αν ένα σύστημα εξαερισμού λειτουργεί όπως αναμένεται. Ετσι για τον έλεγχο της λειτουργίας ενός απαγωγού αέρα σε εργαστήριο χρησιμοποιούν το σωληνάκι που παράγει καπνό, όταν το περιεχόμενο έρθει σε επαφή με τον αέρα. Εννοείται ότι ο καπνός που δημιουργείται είναι αδρανής κι όχι τοξικός. Τέτοια σωληνάκια πωλούνται από επιχειρήσεις που διαθέτουν συσκευές και αναλώσιμα για εργαστήρια.[εκκρεμεί παραπομπή].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • ΜΕΛΙ χωρίς μυστικά, Αλέξανδρος Σ. Αλεξάκης,158 σελίδες, ISBN 978-960-503-544-0, Τα Νέα, 2014
  • Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια (1990), Σελίδα 253,Τόμος 6