Καπαρέλλι Αργολίδας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Καπαρέλλι Αργολίδας
Τοποθεσία στον χάρτη
Τοποθεσία στον χάρτη
Καπαρέλλι Αργολίδας
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα[1]
ΠεριφέρειαΠελοποννήσου
ΔήμοςΆργους - Μυκηνών
Γεωγραφία και στατιστική
Γεωγραφικό διαμέρισμαΠελοπόννησος
ΝομόςΑργολίδας
Πληθυσμός299 (2011)

Το Καπαρέλλι είναι χωριό του Δήμου Άργους Μυκηνών .

Ο πληθυσμός του το 2011 ανερχόταν σε 299 κατοίκους (απογραφη 2011 - δήμος Άργους - Μυκηνών), ενω το 1951 σε 358 (Απογραφή του 1951). Ευρίσκεται σε απόσταση 27 χλμ. από το Άργος.

Το όνομα Καπαρέλλι προέρχεται από το ιταλικής προέλευσης Καπαρέλο, και η ιστορία του χωριού σημαδεύτηκε το 1944 από τη φωτιά που έβαλαν εκεί οι Γερμανοί.

Απέναντι σε ένα λοφίσκο δεσπόζει η μητρόπολη του Καπαρελλίου, ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος, που ακόμα κι από μακριά ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη παραδοσιακή αρχιτεκτονική της.

Το Καπαρέλλι είναι επίσης γνωστό στους λάτρεις των μαραθώνιων διαδρομών, αφού από εκεί περνά την τελευταία Κυριακή του Σεπτέμβρη το Σπάρταθλον, των 248 χιλιομέτρων.

Σπηλαιοβάραθρο Καπαρελίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε υψόμετρο 440 μ. βρίσκεται το σπήλαιοβαθρο που υπάγεται στο Δήμο Άργους Μυκηνών. Αυτό το σπήλαιο ήταν γνωστό στους κατοίκους της περιοχής με το όνομα ¨Τρύπα¨ στην οποία έριχναν κάθε τι άχρηστο και ακάθαρτο.

Ο κάτοικος του χωριού Δ. Καπαρέλλος, μετά την επίσκεψη του στο σπήλαιο των Ιωαννίνων σκέφτηκε ότι θα μπορούσε και η ¨Τρύπα¨ του χωριού του να κρύβει υπόγειους θησαυρούς σαν αυτούς του σπηλαίου Περάματος. Η έκπληξή τους ήταν μεγάλη όταν διαπίστωσαν ότι, αν και δεν είχε το μέγεθος του Σπηλαίου Περάματος, δεν υστερούσε όμως σε διάκοσμο. Το γεγονός έγινε γνωστό στον επιχειρηματία και κάτοικο Ναυπλίου κ. Ι. Προύντζο, ο οποίος παρακάλεσε τηλεφωνικώς την κ. Α. Πετροχείλου να το επισκεφθεί.

Η κ. Πετροχείλου κατά την επίσκεψη της στις 16 Αυγούστου 1978 το χαρακτήρισε αξιόλογο από τουριστικής πλευράς και πραγματοποίησε προκαταρκτικές μετρήσεις με βοηθούς τους κατοίκους του χωριού: Δ.Καπαρέλλο, Γ. Νάση και Β. Νάση. Η ολοκλήρωση χαρτογράφησης πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβριο του 1979 με βοηθούς: Τον Πρόεδρο Κοινότητος Σπυρ. Καπαρέλλο, τον Αντιπρόεδρο Παν. Μπούρη, το Δημοδιδάσκαλο Χρ. Κολιγλιάτη και τους κατοίκους του Χωριού Γ. Γιαννακόπουλο και Μιχ. Δ. Καπαρέλλο, με εντολή Ε.Σ.Ε και χορηγία της τότε Κοινότητος Καπαρελίου.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]