Καπέλο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Αντρικά καπέλα

Το καπέλο είναι κάλυμμα του κεφαλιού. Φοριέται για διάφορους λόγους, όπως για προστασία, ασφάλεια, τελετουργίες, θρησκευτικούς λόγους, καθώς και ως αντικείμενο μόδας.[1] Κατά το παρελθόν τα καπέλα υποδείκνυαν τη κοινωνική τάξη,[2] ενώ στο στρατό, τα καπέλα μπορεί να δηλώνουν την εθνικότητα, το κλάδο, το βαθμό ή το καθεστώς.[3] Τα κάπελα έχουν σταθερό σφαιρικό σχήμα, προσαρμοσμένο στις διαστάσεις του κεφαλιού. Η λέξη καπέλο προέρχεται από την ιταλική γλώσσα.[4] Το κάλυμμα του κεφαλιού που δεν έχει γείσο και εφαρμόζει στο κεφάλι (και είναι συνήθως πλεκτό) αποκαλείται σκούφος.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Pauline Thomas (2007-09-08). «The Wearing of Hats Fashion History». Fashion-era.com. http://www.fashion-era.com/hats-hair/hats_hair_1_wearing_hats_fashion_history.htm. Ανακτήθηκε στις 2011-07-02. 
  2. «The social meanings of hats». Press.uchicago.edu. http://www.press.uchicago.edu/Misc/Chicago/117987.html. Ανακτήθηκε στις 2011-07-02. 
  3. «Insignia:The Way You Tell Who's Who in the Military». Defense.gov. http://www.defense.gov/news/newsarticle.aspx?id=42199. Ανακτήθηκε στις 2011-07-02. 
  4. καπέλο Λεξικό Τριανταφυλλίδη

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]