Καννομπίνο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Καννομπίνο
ΕκβολέςΛίμνη Ματζόρε
ΧώραΙταλία
Μήκος25 χλμ
Μέση εκροήκυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο

Ο Καννομπίνο (ιταλ. Cannobino) είναι μικρός ποταμός στην Επαρχία Βερμπάνο-Κούζιο-Όσσολα, στην Περιφέρεια Πεδεμόντιο, στη βόρεια Ιταλία. Εκβάλλει στη Λίμνη Ματζόρε, δίπλα στην κωμόπολη Καννόμπιο από την οποία πήρε το όνομά του, αν και οι ντόπιοι τον αποκαλούν συχνά απλώς «ιλ Φιούμε» (= «το ποτάμι»).

Ρους[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Καννομπίνο πηγάζει στις πλαγιές των ιταλικών Άλπεων, κάτω από τις κορυφές Τσίμα ντελλα Λαουράσκα (υψόμετρο 2.195 μέτρα) και Τσιμόνε ντε Κορτεκιούζο (Cimone di Cortechiuso, υψόμ. 2.183 μ.), και μετά ακολουθεί την ομώνυμη κοιλάδα (ιταλ. Valle Cannobina). Στα πρώτα 20 χιλιόμετρα του ρου του έχει πλάτος μικρότερο των δέκα μέτρων περίπου. Κοντά στον ναό της Αγίας Άννας στο χωριό Τραφφιούμε ρέει μέσα σε ένα στενό φαράγγι-ρωγμή βάθους πολλών μέτρων και μετά εισέρχεται σε μια φυσική λεκάνη, οπότε η κοίτη του απλώνεται σε εύρος σχεδόν 100 μέτρων. Από εκεί και πέρα ρέει μαιανδρικά διατηρώντας ένα εύρος μεγαλύτερο των 50 μέτρων μέχρι το στόμιό του στη Λίμνη Ματζόρε (υψόμετρο 193 μέτρα). Το συνολικό μήκος του Καννομπίνο είναι περίπου 25 χιλιόμετρα και διασχίζει το έδαφος των δήμων Μαλέσκο, Γκούρρο, Βάλλε Καννομπίνα και τέλος του Καννόμπιο.

Συνήθως ο Καννομπίνο έχει σταθερή ροή, αλλά δυο-τρεις φορές κάθε χρόνο η εισροή υδάτων από τα γύρω βουνά αυξάνεται απότομα κατά πολύ, προκαλώντας τη μεταβολή του ποταμού σε άγριο χείμαρρο.

Αναψυχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Καννομπίνο χρησιμοποιείται κυρίως για δραστηριότητες αναψυχής. Μερικά κάμπινγκ και ξενοδοχεία βρίσκονται στις όχθες του. Μετά το φαράγγι της Αγίας Άννας το ποταμί είναι αρκετά πλατύ και βαθύ για καταδύσεις, κολύμβηση και κωπηλασία με ελαφρές βάρκες.


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]