Καλτσοδέτα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η καλτσοδέτα είναι εξάρτημα ενδύσεως (αξεσουάρ) που συγκρατεί τις μακριές κάλτσες, κυρίως των γυναικών (βλ. και ζαρτιέρα). Ως μη εμφανές στοιχείο ενδύσεως μπορεί να θεωρηθεί σημείο της γυναικείας σεξουαλικότητας ή και φετίχ.

Το τάγμα της "καλτσοδέτας" στο Ηνωμένο Βασίλειο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Τάγμα της "καλτσοδέτας" -ή κατ' άλλη απόδοση "της περικνημίδας"- (Order of the Garter) είναι το παλαιότερο και το ανώτατο τάγμα της βρετανικής ιπποσύνης. Ιδρύθηκε από τον Εδουάρδο Γ΄ το 1348. Η ίδρυσή του συνδέεται με τον θρύλο ότι σε μία επίσημη δεξίωση της βρετανικής αριστοκρατίας στο Καλαί της Γαλλίας, έπεσε από τη γάμπα της κόμισσας του Σώλσμπερυ (Ιωάννας ή της μητέρας της Αικατερίνης), η καλτσοδέτα της, ενώ αυτή χόρευε. Ο βασιλιάς Εδουάρδος Γ΄, προκειμένου να μην αισχυνθεί η κόμισσα, έσκυψε και τής επέστρεψε την καλτσοδέτα, λέγοντας στα γαλλικά τη φράση "Ντροπή σε όποιον σκεφθεί κάτι άσχημο γι' αυτό". Η φράση αυτή αποτελεί το "μότο" του τάγματος ως σήμερα. Ενδεχομένως, ο πραγματικός λόγος της ίδρυσης του ανωτέρω τάγματος ήταν η διεκδίκηση του γαλλικού θρόνου από τον Εδουάρδο Γ΄, ενώ ίσως με τον όρο "garter" δηλώνεται ένα εξάρτημα της πολεμικής πανοπλίας.

Τρέχουσα ελληνική πολιτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Νοέμβριο του 2011, η λέξη "καλτσοδέτα" απασχόλησε την ελληνική δημοσιογραφική επικαιρότητα, όταν σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του τότε κυβερνώντος κόμματος, μέλος της Κυβέρνησης αποκάλεσε (οπωσδήποτε απαξιωτικά και μάλλον απρεπώς) γυναίκα-βουλευτή, μέλος του ιδίου κόμματος, "καλτσοδέτα"[1][2]. Το επεισόδιο σχολιάσθηκε ιδιαίτερα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Ξυνίδης προς διαμαρτυρόμενη Καϊλη: «Σιγά την καλτσοδέτα»». iNews. 3 Νοεμβρίου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Φεβρουαρίου 2013. 
  2. «Ξυνίδης σε Καϊλή : 'Σιγά την καλτσοδέτα...'». news 24/7. 3 Νοεμβρίου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Αυγούστου 2020. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]