Καλοήθης υπερπλασία προστάτη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Καλοήθης υπερπλασία προστάτη
Διάγραμμα που απεικονίζει ένα φυσιολογικό προστάτη (αριστερά) και μια καλοήθη υπερπλασία του προστάτη (δεξιά).
ΕιδικότηταΟυρολογία
Ταξινόμηση
ICD-10N40
ICD-9600
DiseasesDB10797
MedlinePlus000381
eMedicinemed/1919
MeSHD011470

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (ΚΥΠ) είναι μια καλοήθης αύξηση του μεγέθους του προστάτη. Η ΚΥΠ οφείλεται σε αύξηση του αριθμού των επιθηλιακών κυττάρων και των κυττάρων του στρώματος με αποτέλεσμα τη δημιουργία μεγάλων, αρκετά διακριτών οζιδίων στη μεταβατική ζώνη του προστάτη. Όταν είναι αρκετά μεγάλα, τα οζίδια προβάλλουν στην ουρήθρα και αυξάνουν την αντίσταση στη ροή των ούρων από την κύστη. Αυτό συνήθως αποκαλείται απόφραξη. Η αύξηση στην αντίσταση έχεις ως αποτέλεσμα ως εξωστήρας μυς της κύστης να δουλεύει περισσότερο με αποτέλεσμα την σταδιακή υπερτροφία, αστάθεια ή ατονία του μυ της κύστης. Αν και τα επίπεδα προστατικού αντιγόνου (PSA) μπορεί να είναι ανεβασμένα λόγω φλεγμονής και του αυξημένου όγκου του οργάνου, η ΚΥΠ δεν οδηγεί σε καρκίνο ή σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Η αδενωματώδης αύξηση του μεγέθους του προστάτη θεωρείται ότι ξεκινά περίπου στην ηλικία των 30 ετών. Στην ηλικία των 50 υπολογίζεται ότι περίπου οι μισοί άνδρες εμφανίζουν ΚΥΠ και 75% στην ηλικία των 80. Περίπου στους μισούς από αυτούς η ΚΥΠ είναι κλινικά σημαντική[1].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Guess, HA; Arrighi, HM; Metter, EJ; Fozard, JL (1990). «Cumulative prevalence of prostatism matches the autopsy prevalence of benign prostatic hyperplasia.». The Prostate 17 (3): 241-6. PMID 1700403.