Καλλιόπη Κουτήφαρη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η γλύπτρια Καλλιόπη Κουτήφαρη γεννήθηκε στην Καλαμάτα. Η δε καταγωγή της είναι από την Μεσσηνιακή Μάνη. Σπούδασε γλυπτική με υποτροφία στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών και αποφοίτησε το 1961 με το Α΄ βραβείο γλυπτικής. Παράλληλα πήρε πτυχίο Ιστορικών και Θεωρητικών σπουδών και δίδαξε στην Δευτεροβάθμια και Μεταδευτεροβάθμια Εκπαίδευση, στα Εικαστικά Εργαστήρια του Δικτύου Εικαστικών του Υπ. Πολιτισμού Δ. Αιγάλεω, στα οποία ήταν διευθύντρια από το 2003 έως το 2010. Επίσης έχει οργανώσει και διδάξει σε εκπαιδευτικά σεμινάρια και έχει κάνει ομιλίες σχετικές με θέματα τέχνης και εκπαίδευσης.

Το 1964 με υποτροφία του Ι.Κ.Υ Μελέτησε την Ελληνική Τέχνη στα μουσεία της Ελλάδας και το 1966 πηγαίνει στην Γαλλία, υπότροφος του Πανεπιστημίου Αθηνών, για μεταπτυχιακές σπουδές στην Ecole Nationale Superieure Des Beaux Arts στο Παρίσι, όπου επίσης διακρίθηκε (Mantion).

Έχει διοργανώσει 4 ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα και έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 140 ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Από το 1969 που επιστρέφει στην Ελλάδα παίρνει μέρος σε σημαντικές εκθέσεις, μεταξύ των οποίων διεθνείς και στο εξωτερικό, όπως στο Παρίσι, Αίγυπτο (9η Μπιενάλε Αλεξανδρείας  Β’ βραβείο γλυπτικής), Μόσχα, Ισπανία, πανελλήνιες του Ζαππείου,  του Υπουργείου Πολιτισμού στον Ο.Λ.Π το 1987, Αθήνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 1985, Θεσσαλονίκη Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 1987, εκθέσεις του Συλλόγου Γλυπτών, του Καλ. Επιμελητηρίου, της Ουνέσκο, της Διεθνούς Γυναικείας Μορφωτικής Ομοσπονδίας κ.α. Επίσης το 2000 έλαβε μέρος στο Συμπόσιο Εικαστικών Τεχνών του Καλ. Επιμελητηρίου στη Σαμοθράκη και του Δήμου Αιγάλεω στο Αιγάλεω το 2001. Άλλες εκθέσεις που πήρε μέρος είναι: ο μήνας εικαστικών τεχνών στην Τεχνόπολη του Ε.Ε.Τ.Ε., η 45η διεθνής έκθεση εικαστικών τεχνών της Διεθνούς Γυναικείας Μορφωτικής Ομοσπονδίας στο κέντρο τεχνών του Δήμου Αθηναίων, η 1η διαβαλκανική έκθεση μικρογλυπτικής στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης το 2002, η διεθνής έκθεση Θεσσαλονίκης το 2003 (Σύλ. Γλυπτών-Υπ. Πολιτισμού), η έκθεση Μεγάλη Ολυμπιακή Τριλογία στο Λαύριο το 2004 (Συλ. Γλυπτών- Δήμος Λαυρίου), η έκθεση γλυπτικής στο Ιωνικό κέντρο τεχνών (Σύλ. Γλυπτών), η έκθεση στο μουσείο Βούρου-Ευταξία το 2006 (Διεθνής γυναικεία Μορφωτική ομοσπονδία, η έκθεση στην Δημοτική Πινακοθήκη της Κέρκυρας, η έκθεση του κέντρου τεχνών Δήμου Αθηναίων στο Πάρκο Ελευθερίας (Συλ. γλυπτών- Πολ. Οργ. Δήμου Αθηναίων), η έκθεση στον πολυχώρο Απόλλων της Νομαρχίας Πειραιώς το 2007, η έκθεση του Συλ. Γλυπτών στην Τήνο το 2008, και η έκθεση του Ε.Ε.Τ.Ε στον πολυχώρο Μελίνα Μερκούρη.

Έχει παρουσιάσει επιστημονικές εργασίες για τους Μεσσήνιους Γλύπτες  στα “Μεσσηνιακά Χρονικά”, 1ος τόμος, του Χ.Ρέππα. Επίσης σε συνεργασία με επιστημονική ομάδα των Τ.Ε.Ι, συνέταξε την μελέτη για την κατάρτιση ειδικότητας εφηρμοσμένων τεχνών του Ο.Ε.Ε.Κ, “Βοηθός Συντηρητή Γλυπτών Έργων Κεραμικών”

Έχει τιμηθεί με βραβεία γλυπτικής το 1972 στην διεθνή έκθεση  Αλεξανδρείας και το 1987 στην έκθεση “Σύγχρονα γλυπτά στους Δήμους της Αθήνας”, σε διαγωνισμό του Συλλόγου Γλυπτών - Δήμου Αθηναίων.

Είναι από τα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου Γλυπτών, του οποίου υπήρξε πρόεδρος. Επίσης είναι μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Έργα της, βρίσκονται: στο Υπ. Πολιτισμού, Μουσεία, δημόσιους χώρους και Ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Καλλιόπη Κουτήφαρη
Γέννηση1938
Καλαμάτα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
ΣπουδέςΑνωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών
Ιδιότηταγλύπτης

Τιμητικές διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]