Καλλιτέχνης του δρόμου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Καλλιτέχνης του δρόμου, Πλας ντι Τερτρ, Παρίσι

Καλλιτέχνης του δρόμου είναι το άτομο που εκτελεί διάφορα είδη τέχνης σε δημόσιους χώρους[1] έναντι φιλοδωρημάτων. Το είδος φιλοδωρημάτων συνήθως διαφέρει ανάμεσα στις διαφορετικές κουλτούρες, χώρες κτλ, έτσι το χρηματικό φιλοδώρημα έχει την πιθανότητα να αντικατασταθεί από φαγητό, νερό ή και δώρα.

Αναμφισβήτητα, υπάρχει ένα τεράστιο φάσμα διαφόρων ειδών τέχνης, όμως αυτό που καθιστά ξεχωριστό αυτό το συγκεκριμένο είδος τέχνης, είναι το ότι δωρίζει την ευκαιρία ελεύθερης έκφρασης στον καλλιτέχνη, με αποτέλεσμα να έχει τη δυνατότητα να σπάσει φραγμούς και να απελευθερωθεί από κανόνες οι οποίοι περιβάλλουν την κοινωνία ως σύνολο.

Σε αυτή την περίπτωση, ο ίδιος ο καλλιτέχνης αντιπροσωπεύει την ίδια την τέχνη με την εικόνα του.

Νομιμότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι καλλιτέχνες γκράφιτι θεωρείται συχνά ότι ασκούν μια αμφιλεγόμενη μορφή τέχνης, που για κάποιους ισοδυναμεί με βανδαλισμό του δημόσιου χώρου.[2] Παρ' όλα αυτά, ορισμένοι καλλιτέχνες γκράφιτι, όπως ο Banksy, έχουν γίνει παγκοσμίως διάσημοι για τη δουλειά τους.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Street Art: Definition & History | Study.com» (στα αγγλικά). Study.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2018-04-28. https://web.archive.org/web/20180428182314/https://study.com/academy/lesson/street-art-definition-history.html. Ανακτήθηκε στις 2018-04-28. 
  2. «The Evolution of Street Art». invaluable.com.