Καλλάτηβος Λυδίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η πόλη Καλλάτηβος (άλλως και Καλλάταβα) βρισκόταν μεταξύ της εν Σιπύλω Μαγνησίας και της Λαοδίκειας στον ποταμό Λύκο της Φρυγίας, κοντά στα σύνορα Λυδίας - Φρυγίας - Καρίας.

Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, στην πόλη παραγόταν από έμπειρους τεχνίτες μέλι από θάμνο μυρίκης και σιτάρι. Επίσης αναφέρεται στον Ηρόδοτο (Ιστοριών Η΄, 31), ως σταθμός της πορείας του βασιλιά Ξέρξη για τις Σάρδεις. Εκεί κοντά μάλιστα, συνεχίζει ο Ηρόδοτος, ο Ξέρξης είδε ένα πανέμορφο πλάτανο που του κρέμασε χρυσά κοσμήματα και όρισε φύλακα έναν από τους Αθανάτους της φρουράς του.

Φαίνεται ότι κατά την ελληνιστική περίοδο εγκαταστάθηκαν εκεί Θράκες στρατιωτικοί άποικοι, γεγονός που προδίδεται από μια επιγραφή με θρακικό όνομα (Αρτεμιδώρα Πλουτίωνος, γυνή δε Δενδουπόρεως, χαίρε). Το γεγονός ότι ήταν κτισμένη σε στρατηγική θέση, της απέδωσε μεγάλη σημασία στην αρχαιότητα. Εκτός από τον Έλληνα ιστορικό, η Καλλάτηβος αναφέρεται και στην Αγία Γραφή. Εκεί κοντά σε ένα νυμφαίο βρέθηκε αρχαία επιγραφή ρωμαϊκών χρόνων (έτους της Καίσαρος νίκης, μηνός Πανήμου δ΄, οι κα... Καλλατάβοις ετείμησαν). Ορισμένοι ερευνητές ταύτισαν την Καλλάτηβο με την ελληνιστική Φιλαδέλφεια.

Στα ερείπιά της είναι η σημερινή μικρή πόλη Sarıgöl της επαρχίας Μαγνησίας της Τουρκίας.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συντεταγμένες: 38°14′25″N 28°41′56″E / 38.24028°N 28.69889°E / 38.24028; 28.69889