Καθεδρικός Ναός των Τριών Ιεραρχών (Παρίσι)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Καθεδρικός Ναός των Τριών Ιεραρχών
Χάρτης
Είδοςορθόδοξος καθεδρικός ναός
Διεύθυνση5 rue Pétel, 75015 Paris
Γεωγραφικές συντεταγμένες48°50′28″N 2°17′58″E
ΘρήσκευμαΟρθόδοξη Εκκλησία
Θρησκευτική υπαγωγήRussian Orthodox Diocese of Chersonesus και Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία
Διοικητική υπαγωγή15ο δημοτικό διαμέρισμα του Παρισιού και Παρίσι
ΧώραΓαλλία
Έναρξη κατασκευής1931
Υλικάτούβλο
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Ο Καθεδρικός Ναός των Τριών Ιεραρχών και του Αγίου Τίχωνος του Ζαντόνσκ (γαλλικά: Eglise cathédrale des Trois-Saints-Docteurs et Saint Tikhon de Zadonsk‎‎, Μετόχιον των Τριών Ιεραρχών, ρωσικά: Трёхсвятительское подворье‎‎) είναι χριστιανικός ναός στο Παρίσι της Γαλλίας υπό την δικαιοδοσία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και βρίσκεται επί του αριθμού 5 της οδού rue Pétel, στο 15ο Δημοτικό Διαμέρισμα.[1]

Εντός του Καθεδρικού Ναού βρίσκεται η θαυματουργός εικόνα της Παναγιάς της Ιβηρίας, προστάτιδας των Μοσχοβιτών, η οποία χρονολογείται από το 1758. Η σύζυγος του τότε Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ, Σβετλάνα, μετέβη προσωπικώς στη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του συζύγου της στη Γαλλία, προκειμένου να θαυμάσει την εικόνα αυτήν[2].

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Καθεδρικός Ναός ανεγέρθηκε από τον Σεβασμιώτατο Βενιαμίν Φέντσενκοφ [3]. Έπειτα από την ανακάλυψη της θαυματουργού εικόνας στο Παρίσι σε ένα παλαιοπωλείο, η εικόνα αγοράστηκε. Καθώς η Ρωσία βρισκόταν υπό κομμουνιστικό απολυταρχικό καθεστώς, μία εκκλησία αφιερωμένη στην εικόνα αυτή ανεγέρθηκε για τη φύλαξή της, η οποία και μετατράπηκε στον σημερινό Καθεδρικό Ναό. Ο Καθεδρικός Ναός είναι βασισμένος σε σχετικά σύγχρονα αρχιτεκτονικά σχέδια, καθώς χρονολογείται από το 1931[4].

Το 1958, το συγκρότημα κατοικιών, εντός ορισμένων χώρων του οποίου φιλοξενείτο η εκκλησία, κατεδαφίστηκε. Οι ιδιοκτήτες του οικοπέδου συμφώνησαν στην ύπαρξη, εντός της νέας κατασκευής που θα χτιζόταν στην ίδια θέση με την προηγούμενη, χώρων οι οποίοι θα φιλοξενούσαν τη νέα εκκλησία, υπό τον όρο, ωστόσο, καμία αρχιτεκτονική παρέμβαση να μην φανερώνει τον ιερό χαρακτήρα του χώρου. Ο αρχιτέκτονας Μαρκ Χολ, υπεύθυνος για την ανέγερση του νέου συγκροτήματος κατοικιών, περιέλαβε στα σχέδιά του την εκκλησία ως «χώρο εμπορικής εκμετάλλευσης».

Τα 80ά γενέθλιά της εορτάστηκαν το 2011[5]. Ο Καθεδρικός Ναός αυτός αποτελεί τον δεύτερο ρώσικο στο Παρίσι μετά τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2015. 
  2. Madame Svetlana Medvedev a visité la cathédrale des Trois Saints Docteurs à Paris
  3. Un office commémoratif sera célébré dans l'église des Trois-Saints-Docteurs à Paris pour l'anniversaire de la mort de Mgr Benjamin Fedtchenkov
  4. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Νοεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2015. 
  5. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Νοεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2015. 

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σχετικά Λήμματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]