Καζιμίρ Β΄ της Βέντσιτσα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Καζιμίρ Β΄ της Βέντσιτσα
Γενικές πληροφορίες
ΓέννησηΔεκαετία του 1260
Θάνατος10  Ιουνίου 1294
ΘρησκείαΚαθολικισμός
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΓονείςΚασιμίρ Α΄ της Κουιαβίας και Ετφροσύνη της Οπόλης
ΑδέλφιαΕυφημία της Κουιάβια
Λαδίσλαος Α΄ ο Βραχύς
Ζιεμόμισλ της Κουγιάβια
Σιέμοβιτ του Ντόμπζινι
Λέσεκ Β΄ ο Μέλας
ΟικογένειαΟίκος των Πιάστ

Ο Καζιμίρ Β΄, πολωνικά: Kazimierz ΙΙ (π. 1261/2 - 10 Ιουνίου 1294) από τον Οίκο των Πιαστ ήταν δούκας της Βέντιτσα (1288-), τού Μπζεστς Κουγιάφσκι (1267-88) και τού Ντομπζίνι (1275-88).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο τέταρτος γιος τού Καζιμίρ Α΄ δούκα της Κουγιάβια και της Ευφροσύνης των Πιαστ-Σιλεσίας, κόρης τού Καζιμίρ Α΄ δούκα του Οπόλε.

Ο πατέρας του από έναν προηγούμενο γάμο είχε άλλους δύο γιους. Όταν το 1267 αυτός απεβίωσε, ο Καζιμίρ Β΄ και οι δύο αμφιθαλείς αδελφοί του κληρονόμησαν το μερίδιό τους υπό την επιτροπεία της μητέρας τους (ο Καζιμίρ Β΄ ήταν 6 ετών), ως το 1275 οπότε θεωρήθηκαν ενήλικοι (ο Καζιμίρ Β΄ έγινε 14 ετών) και κυβερνούσαν μαζί. Το 1288 απεβίωσε ο ετεροθαλής αδελφός του Λέσεκ Β΄ δούκας της Βέντιτσα και ο Καζιμίρ Β΄ έλαβε το δουκάτο εκείνου, που ήταν στο κέντρο της Πολωνίας.

Συνεργασία με τον Βλάντισλαφ Α΄[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1289 ο Καζιμίρ Β΄ και ο μεγαλύτερος αμφιθαλής αδελφός του Βλάντισλαφ Α΄ ο βραχύς υποστήριξαν την εκστρατεία τού Μπολέσλαφ Β΄ κυβερνήτη τού Πουότσκ για τον θρόνο της Κρακοβίας. Οι ενωμένες δυνάμεις τους νίκησαν στις 26 Φεβρουαρίου τα στρατεύματα των Πιαστ-Σιλεσίας Ερρίκου Γ΄, Μπόλκο Α΄ και Πσέμκο στη μάχη τού Σιέβιες. Σύντομα μετά για άγνωστους λόγους ο Μπολέσλαφ Β΄ του Πουότσκ αποκήρυξε τη διεκδίκησή του και αυτό έκανε τον Βλάντισλαφ Α΄ τον βραχύ να κατακτήσει την Μικρότερη Πολωνία για τον εαυτό του. Με τη στενή συνεργασία τού αδελφού του, ο Βλάντισλαφ Α΄ ο βραχύς ξεκίνησε πόλεμο με τον Βεγκέσλαο Β΄ της Βοημίας. Το φθινόπωρο τού 1292 τα δύο αδέλφια εκστράτευσαν στη Βοημία, αλλά ο Βεγκέσλαος Β΄ τους αιχμαλώτισε. Στη συμφωνία ειρήνης που ακολούθησε το ίδιο έτος, τα δύο αδέλφια αναγκάστηκαν να υπογράψουν υποτέλεια στον βασιλιά της Βοημίας.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Genealogia Piastów, Kraków 1895, pp. 342-344; Włodzimierz Dworzaczek: Genealogia, Warsaw 1959, table 3.
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Casimir II of Łęczyca της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).