Λέσεκ Β΄ ο Μέλας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Λέσεκ Β΄ ο Μέλας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1241
Μπζεστς Κουγιάφσκι[1]
Θάνατος30  Σεπτεμβρίου 1288 ή 1288[2]
Κρακοβία[1]
Χώρα πολιτογράφησηςΠολωνία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΠολωνικά[3]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΓκρυφίνα της Γαλικίας
Γκρυφίνα της Γαλικίας (από 1265)[4]
ΓονείςΚαζιμίρ Α΄ της Κουγιάβια[5] και Κωνσταντία του Βρότσλαφ[5]
ΑδέλφιαΕυφημία της Κουγιαβίας
Ζιεμόμισλ της Κουγιάβια
Σιεμόβιτ του Ντόμπζιν
Καζιμίρ Β΄ της Βέντσιτσα
Βλαδίσλαος Α΄ ο Βραχύς
ΟικογένειαΟίκος των Πιάστ
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΒασιλέας της Πολωνίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

O Λέσεκ Β΄ ο Μέλας, πολων. Leszek Czarny (π. 1241 - 30 Σεπτεμβρίου 1288) από τον Οίκο των Πιαστ ήταν δούκας τού Σέρατς (1261-), της Ουεντίτσα (1267-), Ινόβροτσλαφ (1273-78), Σαντόμιερς και υψηλός δούκας της Πολωνίας (1279-). Το προσωνύμιό του Μέλας οφείλεται μάλλον στα μαύρα μαλλιά του.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο πρωτότοκος γιος τού Καζιμίρ Α΄ δούκα της Κουγιάβια και της Κωνσταντίας των Πιαστ-Σιλεσίας, κόρης τού Ερρίκου Β΄ τού Ευσεβούς δούκα της Σιλεσίας. Το προσωνύμιό του Μέλας αναφέρεται για πρώτη φορά τον 14ο αι. στο Κρόνικα Ντζέζβι.

Το 1257 απεβίωσε η μητέρα του και σύντομα ο πατέρας του νυμφεύτηκε για τρίτη φορά με την Ευφροσύνη των Πιαστ-Σιλεσίας, κόρη τού Καζιμίρ Α΄ δούκα τού Οπόλε. Η μητριά του γρήγορα προκάλεσε συγκρούσεις στην οικογένεια, προσπαθώντας τα δικά της τέκνα -όπως ο Βλάντισλαφ Α΄ ο Βραχύς- να αποκτήσουν εδαφικά οφέλη, εις βάρος τού Λέσεκ και τού αμφιθαλούς αδελφού του Ζιεμόμισλ. Μερικά χρονικά την κατηγορούν, ότι προσπάθησε ακόμη και να δηλητηριάσει τους δύο πρίγκιπες, αλλά αυτό δεν έχει αποδειχθεί.

Οι δύο αδελφοί εξεγέρθηκαν εναντίον τού πατέρα τους και της μητριάς τους το 1261 (αν και η συμμετοχή τού Ζεμόμισλ είναι συζητήσιμη στην ιστοριογραφία). Η στάση απέτυχε αρχικά, διότι οι τοπικοί ευγενείς, δυσαρεστημένοι από την περιπετειώδη πολιτική τους, απέσυραν την υποστήριξή τους. Τελικά με την υποστήριξη των Μπολέσλαφ Ε΄ δούκα τού Σαντομίερς, Σιεμόβιτ Α΄ της Μαζοβίας και Μπολέσλαφ τού Ευσεβούς δούκα της Μεγαλύτερης Πολωνίας, ο Λέσεκ Β΄ ανάγκασε τον πατέρα του να τού δώσει την περιοχή τού Σέρατς ως ξεχωριστό δουκάτο.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε το 1265 τη Γκρυφίνα/Αγριππίνα των Ρουρικιδών, κόρη του Ροστισλάβ Μιχαήλοβιτς πρίγκιπα του Νόβγκοροντ, Γαλικίας, Λουτσκ, Τσερνίγκοβ. Έζησαν χωριστά και η Γκρυφίνα τον κατηγόρησε για ανικανότητα. δεν απέκτησαν απογόνους.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 dw.1172.
  2. p11466.htm#i114657.
  3. «Identifiants et Référentiels». (Γαλλικά) IdRef. Agence bibliographique de l'enseignement supérieur. Ανακτήθηκε στις 10  Μαΐου 2020.
  4. p11466.htm#i114657. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
  5. 5,0 5,1 5,2 5,3 Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage.
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Leszek II the Black της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).