Λέσεκ Β΄ ο Μέλας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Λέσεκ Β΄ ο Μέλας
Leszek Czarny by Aleksander Lesser.PNG
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1241
Brześć Kujawski
Θάνατος 30  Σεπτεμβρίου 1288
Κρακοβία
Χώρα πολιτογράφησης Πολωνία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα μονάρχης
Οικογένεια
Σύζυγος Gryfina of Halych
Γονείς Κασιμίρ Α΄ της Κουιαβίας και Κωνστάνς του Βρότσλαβ
Αδέλφια Ευφημία της Κουιάβια
Ζιεμόμισλ της Κουγιάβια
Σιέμοβιτ του Ντόμπζινι
Καζιμίρ Β΄ της Βέντσιτσα
Λαδίσλαος Α΄ ο Βραχύς
Οικογένεια Οίκος των Πιάστ
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα Βασιλέας της Πολωνίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

O Λέσεκ Β΄ ο μέλας, πολων. Leszek Czarny (π. 1241 - 30 Σεπτεμβρίου 1288) από τον Οίκο των Πιαστ ήταν δούκας τού Σέρατς (1261-), της Ουεντίτσα (1267-), Ινόβροτσλαφ (1273-78), Σανντόμηρς και υψηλός δούκας της Πολωνίας (1279-). Το παρωνύμιό του ο μέλας οφείλεται μάλλον στα μαύρα μαλλιά του.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο πρωτότοκος γιος τού Καζιμίρ Α΄ δούκα της Κουγιάβια και της Κωνστάνς (Κωνσταντίας) των Πιαστ-Σιλεσίας, κόρης τού Ερρίκου Β΄ τού ευσεβούς δούκα της Σιλεσίας. Το παρωνύμιό του μέλας αναφέρεται για πρώτη φορά τον 14ο αι. στο Κρόνικα Ντζέζβι.

Το 1257 απεβίωσε η μητέρα του και σύντομα ο πατέρας του νυμφεύτηκε για τρίτη φορά με την Ευφροσύνη των Πιαστ-Σιλεσίας, κόρη τού Καζιμίρ Α΄ δούκα τού Οπόλε. Η μητριά του γρήγορα προκάλεσε συγκρούσεις στην οικογένεια, προσπαθώντας τα δικά της τέκνα -όπως ο Βλάντισλαφ Α΄ ο Βραχύς- να αποκτήσουν εδαφικά οφέλη, εις βάρος τού Λέσεκ και τού αμφιθαλούς αδελφού του Ζημόμισλ. Μερικά χρονικά την κατηγορούν, ότι προσπάθησε ακόμη και να δηλητηριάσει τους δύο πρίγκιπες, αλλά αυτό δεν έχει αποδειχθεί.

Οι δύο αδελφοί εξεγέρθηκαν εναντίον τού πατέρα τους και της μητριάς τους το 1261 (αν και η συμμετοχή τού Ζεμόμισλ είναι συζητήσιμη στην ιστοριογραφία). Η στάση απέτυχε αρχικά, διότι οι τοπικοί ευγενείς, δυσαρεστημένοι από την περιπετειώδη πολιτική τους, απέσυραν την υποστήριξή τους. Τελικά με την υποστήριξη των Μπολεσλάβ Ε΄ δούκα τού Σανντομήρς, Σεμόβιτ Α΄ της Μαζοβία και Μπολεσλάβ τού ευσεβούς δούκα της Μεγαλύτερης Πολωνίας, ο Λέσεκ Β΄ ανάγκασε τον πατέρα του να τού δώσει την περιοχή τού Σέρατς ως ξεχωριστό δουκάτο.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Leszek II the Black της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).