Μετάβαση στο περιεχόμενο

Καβανσίτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Καβανσίτης
Καβανσίτης και Πενταγωνίτης. Προέλευση: Ινδία
Γενικά
ΚατηγορίαΦυλλοπυριτικά
Χημικός τύποςCa(V4+O)Si4O10 . 4H2O
Ορυκτολογικά χαρακτηριστικά
Πυκνότητα2,3 gr/cm3
ΧρώμαΓαλάζιο, σκούρο γαλάζιο, γαλαζοπράσινο
Σύστημα κρυστάλλωσηςΡομβικό
ΚρύσταλλοιΑκτινωτοί βελονοειδείς σχηματίζουν σφαιρικά συσσωματώματα
ΥφήΣυμπαγής ακτινωτή
ΔιδυμίαΔεν αναφέρεται
Σκληρότητα3 - 4
ΣχισμόςΣαφής κατά {010}
ΘραύσηΚογχοειδής
ΛάμψηΥαλώδης, μαργαριτώδης
Γραμμή κόνεωςΓαλάζια
ΠλεοχρωισμόςΑσθενής. Χ=Ζ=άχρους, Υ=μπλε
ΔιαφάνειαΔιαφανής, ημιδιαφανής

Ο καβανσίτης (αγγλ. cavansite) είναι ένυδρο φυλλοπυριτικό βαναδινικό ορυκτό του ασβεστίου. Οφείλει το όνομά του στα στοιχεία που τον αποτελούν: Calcium, Vanadium, Silicon (ασβέστιο, βανάδιο, πυρίτιο).[1].

Σχηματίζεται δευτερογενώς σε εξαλλοιώσεις βασαλτικών διεισδύσεων ή σε ηφαιστειακούς τόφφους, ενώ στην Ινδία σχηματίζεται επί εξαλλοιώσεων ανδεσίτη μαζί με ζεολίθους.

Ορυκτά με τα οποία σχετίζεται είναι ο στιλβίτης και ο χιουλανδίτης (ομάδα ζεολίθων), ο αποφυλλίτης, ο ασβεστίτης, ο χαλαζίας, το ανάλκιμο, ο χαλκοσίνης και ο δίμορφός του πενταγωνίτης.

Θεωρείται σπάνιο ορυκτό, καθώς μέχρι στιγμής έχει ανακαλυφθεί μόνο στους ζεολιθικούς σχηματισμούς της Poona στην Ινδία, την Πολιτεία Όρεγκον των ΗΠΑ και τη Βόρεια Νήσο στη Νέα Ζηλανδία.

Παρά το γεγονός ότι περιέχει βανάδιο, δεν αποτελεί μετάλλευμά του. Είναι, όμως, λόγω υφής, χρώματος και σπανιότητας, ορυκτό περιζήτητο από συλλέκτες.

  • James Dwight Dana, Manual of Mineralogy and Lithology, Containing the Elements of the Science of Minerals and Rocks, READ BOOKS, 2008 ISBN 1443742244
  1. Το όνομα εγκρίθηκε από την ΙΜΑ το 1967