Μετάβαση στο περιεχόμενο

Καίτη Αργυροπούλου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Καίτη Αργυροπούλου
Γενικές πληροφορίες
Όνομα γεννήσεωςΑικατερίνη Κυριαζή
Θάνατος7  Μαρτίου 1976
Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός»
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασυγγραφέας
συντηρήτρια

Η Καίτη Αργυροπούλου ήταν πρόεδρος της Φιλοδασικής Ένωσης Αθηνών. Κατά τη διάρκεια της ζωής της συνέβαλε αποφασιστικά στην αναδάσωση του Υμηττού ενώ σε δική της πρωτοβουλία οφείλεται η αναστήλωση της ιστορικής Μονής Καισαριανής και η δημιουργία του αισθητικού δάσους του Υμηττού.[1]

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Αίγυπτο και ήταν κόρη του καπνοβιομήχανου Ευστάθιου Κυριαζή. Σπούδασε Λατινικά και Νέες Γλώσσες στην Αγγλία.[2]

Κατά τη διάρκεια της κατοχής διέφυγε, μαζί με τον σύζυγό της, στη Μέση Ανατολή. Μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ακολούθησε τον σύζυγό της στην Ιταλία και στην Κίνα στις διπλωματικές θέσεις που είχε αναλάβει. Κατά την παραμονή της στην Ιταλία σπούδασε συντήρηση έργων τέχνης και αναστήλωση βυζαντινής αρχιτεκτονικής στο Instituto di Restauro.

Την δεκαετία του 1960 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα.

Υπήρξε μέλος της Φιλοδασικής Ένωσης Αθηνών, της οποίας διετέλεσε πρόεδρος κατά την περίοδο από το 1946 έως το 1976. Από τη θέση αυτή μερίμνησε για την αναδάσωση του Υμηττού φυτεύοντας πάνω από ένα εκατομμύρια δέντρα και θάμνους, ενώ με δική της πρωτοβουλία αναστηλώθηκε η ιστορική Μονή Καισαριανής και δημιουργήθηκε το αισθητικό δάσος του Υμηττού.[3][4][5] Υπήρξε ιδιαίτερα δημοφιλής στο εξωτερικό και συνέβαλε σε σημαντικό βαθμό στην προσέλκυση διεθνούς ενδιαφέροντος για την προστασία του ελληνικού τοπίου και περιβάλλοντος.[6] Για τη δράση της τιμήθηκε, μετά θάνατον, από την Ακαδημία Αθηνών ενώ εντός του αισθητικού δάσους έχει αναγερθεί μνημείο προς τιμήν της.[7][3] Το 1970, υπό τη διεύθυνσή της, άρχισε να εκδίδει το περιοδικό της Φ.Ε.Α. με τίτλο "Φύση και Ζωή". Είχε επίσης τιμηθεί με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Ευποιΐας, με το Μέγα Χρυσό Μετάλλιο της Γαλλικής Société Nationale de la Protection de La Nature και με το Αργυρό Μετάλλιο του Ροταριανού Ομίλου.[2]

Υποστηρίζεται ότι το άρθρο 24 περί προστασίας των δασών συμπερίληφθηκε στο Σύνταγμα της Ελλάδας ύστερα από δικές της ενέργειες προς τους συντάκτες του νέου (τότε) συντάγματος.[8]

Μαζί με την κόρη της ίδρυσε, το 1968, την Εταιρεία Πατμιακού Πολιτισμού.[9]

Απεβίωσε στις 7 Μαρτίου 1976 στην Αθήνα.[6] Ήταν σύζυγος του διπλωμάτη Αλέξανδρου Ιάκωβου Αργυρόπουλου και είχαν αποκτήσει μία κόρη, την Ευθαλία Κωνσταντινίδη.

Συγγραφικό έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Mountain Hymettus and the Kaisariani Monastery (1962)
  • Αγριολούλουδα της ελληνικής γης (1965)
  • From peace to chaos: a forgotten story (1975, Vintage Press)

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «H Φιλοδασική τίμησε με συγκίνηση τη μνήμη της Καίτης Αργυροπούλου στη Μονή Καισαριανής…». Η Καθημερινή. Ανακτήθηκε στις 25 Μαΐου 2024. 
  2. 2,0 2,1 «Βιογραφίες». Φιλοδασική Ένωση Αθηνών. Ανακτήθηκε στις 26 Μαΐου 2024. 
  3. 3,0 3,1 Goette, Hans Rupprecht (2001). Athens, Attica and the Megarid, an archaeological guide. Taylor & Francis e-Library. σελ. 155. 
  4. Δασικά Χρονικά 18: 88. 1976. 
  5. Janus, Christopher George (1993). Angel on My Shoulder Remembrances at Eighty. West Virginia Library Commission Foundation. σελ. 107. 
  6. 6,0 6,1 Elliott, Sloane. «A FRIEND OF NATURE». the-athenian. 
  7. Νέα Εστία 1170 (Ι. Δ. Κολλάρος): 554. 1976. 
  8. Ντάφης, Σπύρος. «Κανείς να μη χτίζει εκτός οικισμού». 
  9. «Εταιρεία Πατμιακού Πολιτισμού - ΕΠΑΠ». Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Ανακτήθηκε στις 26 Μαΐου 2024.