Κίνημα Me Too

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Δημόσια διαμαρτυρία υποστηρικτών του κινήματος Me Too.

Το παγκόσμιο κίνημα Me Too, ή αλλιώς #MeToo, μαζί με όλες τις παρόμοιες εκδοχές του ανά την υφήλιο, είναι ανεξάρτητο κοινωνικό κίνημα ενάντια στη σεξουαλική κακοποίηση και τη σεξουαλική παρενόχληση οποιασδήποτε μορφής.

Οι υποστηρικτές του κινήματος δημοσιοποιούν αλλά και προτρέπουν τη δημοσιοποίηση και τη νομική καταγγελία όλων των μορφών σεξουαλικής βίας ή κακοποίησης ή κατάχρησης εξουσίας, που έχουν υποστεί.[1][2]

Ιδρύτρια του κινήματος Me Too[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αμερικανίδα ακτιβίστρια Ταράνα Μπερκ ξεκίνησε το κίνημα Me Too το 2006. Η Μπερκ άρχισε να χρησιμοποιεί το Me Too για να βοηθήσει άλλες, επίσης Αφροαμερικανικής καταγωγής γυναίκες, ιδίως έφηβες, με δραματικές εμπειρίες βιασμού, σωματικής και λεκτικής βίας, σεξουαλικής παρενόχλησης και κατάχρησης εξουσίας, ώστε να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και να διαμαρτυρηθούν δημόσια. Η ίδια η Μπερκ είχε υπάρξει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης κατ' επανάληψη.[3][4]

Η έκφραση αυτή, που σημαίνει στα ελληνικά, «κι εγώ επίσης», δόθηκε ως ονομασία στο κίνημα, από τα ίδια τα λόγια της Μπερκ. Αυτά ήταν τα μόνα λόγια που μπόρεσε να ψελλίσει σε ένα νεαρό κορίτσι που είχε υποστεί σεξουαλική κακοποίηση.

Η ιδρύτρια του κινήματος, Ταράνα Μπερκ, σε τηλεοπτική της συνέντευξη, το 2018.

Το κίνημα σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά από μια και πλέον δεκαετία, το 2017[5], έγινε το σήμα #MeToo ένα σημαντικότατο viral σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα, με τη βοήθεια της ηθοποιού Αλίσα Μιλάνο, όταν πολλές γυναίκες στο κοινωνικό δίκτυο Twitter οργανώθηκαν με αφορμή τις δραματικές αποκαλύψεις για την παράνομη δράση του παραγωγού Χάρβι Γουάινστιν και τις δεκάδες σεξουαλικές παρενοχλήσεις που είχε διαπράξει στις ΗΠΑ.

Αυτό δημιούργησε ένα μεγάλο παγκόσμιο κίνημα. Σήμερα το κίνημα Me Too είναι ευρέως γνωστό, όπως και στην Ελλάδα.[6][7]

Στην Ελλάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]