Κίλουα Μασόκο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 8°55′3.36″S 39°30′44.28″E / 8.9176000°S 39.5123000°E / -8.9176000; 39.5123000

Κίλουα Μασόκο ή
Μασόκο
(Kilwa Masoko)
Τοπική ονομασία Kata ya Kilwa Masoko, Wilaya ya Kilwa
Αστικό Τμήμα
Χάρτης της Τανζανίας (σε ανοικτό γκρι) όπου φαίνονται:
α. η Περιφέρεια Λίντι (σε ανοικτό πράσινο) και
β. η Περιοχή Κίλουα (σε σκούρο πράσινο).
Χώρα Τανζανία
Ζώνη Παράκτια
Περιφέρεια Λίντι
(Lindi Region)
Περιοχή Κίλουα
(Kilwa District)
Επιφάνεια 199,7 km²[1]
77,10 mi²
Πληθυσμός 13.601 (2012)[1]
Πυκνότητα Πληθυσμού 68,09 / km²(2012)
176,41 / mi²(2012)
[1]
Ζώνη Ώρας Ανατολικής Αφρικής +3
Ταχυδρ. Κώδικας 65408
Κωδικός κλήσης 027
Δικτυακός Ιστότοπος www.lindi.go.tz

Το Κίλουα Μασόκο (σουαχ.: Kilwa Masoko) ή απλά Μασόκο (σουαχ.: Masoko), είναι διοικητικό τμήμα στην Περιοχή Κίλουα (Kilwa District), στην Περιφέρεια Λίντι (Lindi Region), της Τανζανίας.

Η πόλη Κίλουα Μασόκο (Kilwa Masoko),[Σημ. 1] όπως είναι γνωστή σήμερα, δημιουργήθηκε το 1918 από τους Βρετανούς, ως η έδρα για την Περιοχή Κίλουα (Kilwa District) όπου και έκτισαν λιμένα για τα σκάφη τους. Όταν το 1961 ανεξαρτητοποιήθηκε η Τανγκανίκα, η κυβέρνηση αποφάσισε να διατηρήσει την επαρχιακή έδρα του Κίλουα Μασόκο (Kilwa Masoko). Το 2008, απέκτησε τη δική της κυβέρνηση από τμήμα σε αρχή κωμόπολης (township authority).[2]

Το Αστικό Τμήμα Κίλουα Μασόκο (Kilwa Masoko) καλύπτει επιφάνεια 199,7 km² (77,10 mi²)[1] και βρίσκεται σε μέσο υψόμετρο 11 m (36,09 ft).[3] Επίσης, είναι η πρωτεύουσα της Περιοχής Κίλουα (Kilwa District).

Σύμφωνα με την απογραφή του 2012, το Αστικό Τμήμα Κίλουα Μασόκο (Kilwa Masoko) είχε συνολικό πληθυσμό 13.601 κατοίκους.[1]

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η λέξη μασόκο (masoko) στα σουαχίλι, υποδηλώνει "αγορές — λαϊκές αγορές". Είναι ο πληθυντικός της λέξης "σόκο" ("soko") και προέρχεται από το αραβικό "σουκ" ("سوق" (souq)), που σημαίνει αγορά — λαϊκή αγορά.[4][5]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για πάνω από μία χιλιετηρίδα, η περιοχή Κίλουα Μασόκο (Kilwa Masoko) κατοικείτο από άτομα της φυλής Μουέρα (Mwera). Ωστόσο, κατά τον 10ο έως τον 16ο αιώνα η περιοχή αποτελούσε μέρος των κρατών των πόλεων Σουαχίλι, που εκτείνονταν κατά μήκος της ακτής της Ανατολικής Αφρικής με βάση την ακμάζουσα πόλη Σουαχίλι, Κίλουα Κισιουάνι (Kilwa Kisiwani)[Σημ. 2] κατά μήκος του Πορθμού Κίλουα (Kilwa Sound).

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Αστικό Τμήμα Κίλουα Μασόκο (Kilwa Masoko) βρίσκεται στην αιχμή της Χερσονήσου Κίλουα (Kilwa Peninsula) 300 km νοτίως του Νταρ ες Σαλάαμ. Ανατολικά από τoν Πορθμό Κίλουα (Kilwa Sound) βρίσκεται η Νήσος Κίλουα Κισιουάνι (Kilwa Kisiwani). Νοτίως της χερσονήσου, βρίσκεται ο Ποταμός Μαβούτζι (Mavuji River).

Δημογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με την Εθνική Απογραφή της Τανζανίας κατά το 2012, ο πληθυσμός στο Κίλουα Μασόκο (Kilwa Masoko) ήταν 13.601 εκ των οποίων 6.462 άρρενες και 7.139 γυναίκες. Οι πλειονότητα των κατοίκων στην περιοχή Κίλουα ασκούν το Σουνιτικό Ισλάμ. Το Κίλουα Μασόκο (Kilwa Masoko) έχει ένα από τα μικρότερα νοικοκυριά στην Περιοχή Κίλουα, με 3,9 άτομα ανά νοικοκυριό. Η κυρίαρχη φυλή στην περιοχή, είναι η Ματούμπι (Matumbi).

Οικονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η οικονομία στο Κίλουα Μασόκο (Kilwa Masoko) πρωτίστως βασίζεται στην κυβερνητική διακυβέρνηση και τον Πολιτιστικό τουρισμό. Στη γειτονική νήσο Κίλουα Κισιουάνι (Kilwa Kisiwani), υπάρχουν αρχαία Σουαχίλι ερείπια, τα οποία το 1981, έχουν χαρακτηριστεί από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς και είναι προσβάσιμα μόνο δια θαλάσσης μέσω του λιμένος Κίλουα Μασόκο (Kilwa Masoko). Άλλες οικονομικές δραστηριότητες, περιλαμβάνουν την αλιεία και τη μικρής κλίμακος αστική γεωργία εντός της πόλης. Η πόλη φιλοξενεί μικρό αριθμό ξενοδοχείων, για τους επισκέπτες και τους τουρίστες.[6]

Τέχνες & Πολιτισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πολιτισμός του Κίλουα Μασόκο, είναι κυρίως πολιτισμός των Σουαχίλι μαζί με ένα μείγμα παραδοσιακών παραδόσεων και αξιών από την φυλή Μουέρα (Mwera).

Ιστορικά κτήρια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βλέπε: Κίλουα Κισιουάνι

Το ιστορικό κτήριο που βρίσκεται στην πόλη Κίλουα Μασόκο (Kilwa Masoko) περιλαμβάνει το Μεγάλο Τζαμί της Κίλουα, ένα τέμενος το οποίο φθείρεται γρήγορα και που χτίστηκε χρησιμοποιώντας την αρχιτεκτονική των Σουαχίλι κατά τον Μεσαίωνα, στο απόγειο του πολιτισμού των Σουαχίλι.[7] Το παλάτι του Χουσούνι Κούμπουα (Husuni Kubwa)[Σημ. 3] είναι ένα παλάτι σε ερείπια που κάποτε φιλοξενούσε τον σουλτάνο της Κίλουα. Το Φρούριο Κίλουα, ένα φρούριο που χτίστηκε από τους Πορτογάλους μετά από την λεηλασία στην Κίλουα. Το Χουσούνι Ντόγκο (Husuni Ndogo)[Σημ. 4] είναι ένα μικρό φρούριο, του οποίου η ακριβής χρήση, παραμένει άγνωστη. Περισσότερα κτήρια βρίσκονται στη Νήσο Σόνγκο Μνάρα (Songo Mnara Island), τα οποία δεν έχουν ακόμα αποκαλυφθεί.

Κυβέρνηση & Υποδομές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Κίλουα Μασόκο (Kilwa Masoko) είναι μια πόλη που διοικείται από δομή δημοτικής αρχής με Δημοτικό Εκτελεστικό Λειτουργό (Township Executive Officer (TEO)).[8] Η δημοτική αρχή Κίλουα Μασόκο (Kilwa Masoko) χωρίζεται διοικητικά σε 9 οικισμούς:

  1. Mpara
  2. Lupedile
  3. Mkwanyule
  4. Kisangi
  5. Muchomalo
  6. Mnazi Mmoja
  7. Miembe-miwili
  8. Masoko
  9. Kisiwani (ελλ. σημαίνει νήσος, νησί)

Συγκοινωνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Κίλουα Μασόκο (Kilwa Masoko) εξυπηρετείται από λιμάνι βαθέων υδάτων που βρίσκεται στο νότιο άκρο της πόλης. Η πόλη εξυπηρετείται αεροπορικά από το Αεροδρόμιο Κίλουα Μασόκο (Kilwa Masoko Airport — KIY) που συνδέεται με την Εθνική Οδό B2 μέσω της οδού Κίλουα. Η Κίλουα Μασόκο εξυπηρετείται επίσης από μεγάλα περιφερειακά λεωφορεία προς / από το Νταρ ες Σαλάαμ και τη Μτουάρα (Mtwara).

Εκπαίδευση & Υγεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σχολεία που βρίσκονται στη δημοτική αρχή Κίλουα Μασόκο (Kilwa Masoko):

  1. Δημοτικό Mnazi Mmoja
  2. Γυμνάσιο Kilwa
  3. Δημοτικό Kilwa
  4. Δημοτικό Masoko
  5. Ισλαμικό Γυμνάσιο Kilwa
  6. Iyahi Koranic Γυμνάσιο (Κίλουα Κισιουάνι)
  7. Κέντρο Εκπαίδευσης Ενηλίκων Kilwa Masoko
  8. Δημοτικό Ukombozi

Κέντρα Υγείας που βρίσκονται στη δημοτική αρχή Κίλουα Μασόκο (Kilwa Masoko):

  1. Αστικό Κέντρο Υγείας Masoko
  2. Ιατρείο Kilwa Masoko BAKWATA

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Σε μία χώρα της εδαφικής έκτασης της Τανζανίας, είναι πολύ φυσικό μία ονομασία να αναφέρεται σε πέραν της μίας περιοχής π.χ. το Αστικό Τμήμα Κίλουα Μασόκο, στην Περιοχή Κίλουα, στην Περιφέρεια Λίντι καθώς και το Αγροτικό Τμήμα Μασόκο (Ρούνγκουε), στην Περιοχή Ρούνγκουε, στην Περιφέρεια Μπέυα κλπ.
  2. Στα ελληνικά Κίλουα Κισιουάνι (Kilwa Kisiwani) σημαίνει Νήσος Κίλουα.
  3. Στα σουαχίλι, Κούμπουα (Kubwa) σημαίνει μεγάλο.
  4. Στα σουαχίλι, Ντόγκο (Ndogo) σημαίνει μικρό.
Παραπομπές σημειώσεων


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Brinkhoff, Thomas. «MASOKO Urban Ward in Coastal Tanzania». citypopulation.de. Ανακτήθηκε στις 4 Ιουλίου 2022. 
  2. «Kilwa District Council». kilwadc.go.tz. Ανακτήθηκε στις 24 Ιουλίου 2021. 
  3. «Masoko Elevation». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Μαρτίου 2022. Ανακτήθηκε στις 4 Ιουλίου 2022. 
  4. Definitions & Translations (2021–2022). «Definitions for masoko». The Web's Largest Resource for Definitions & Translations, A MEMBER OF THE STANDS4 NETWORK. Ανακτήθηκε στις 22 Ιουνίου 2022. 
  5. V., PERROTT, D. (1965). Swahili Dictionary. Hodder & Stoughton Ltd. ISBN 0-340-54695-6. OCLC 1074425477. 
  6. «MasokoKilwa District Council». kilwadc.go.tz. Ανακτήθηκε στις 24 Ιουλίου 2021. 
  7. «Historic Sites of Kilwa». World Monuments Fund (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 24 Ιουλίου 2021. 
  8. «Masoko Kilwa District Council». kilwadc.go.tz. Ανακτήθηκε στις 24 Ιουλίου 2021. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]