Κήποι του Ακίλιου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κήποι του Ακίλιου
Χάρτης
Είδοςαρχαία ρωμαϊκή κατασκευή και κήπος
Γεωγραφικές συντεταγμένες41°54′45″N 12°29′11″E
Διοικητική υπαγωγήΡώμη
ΧώραΙταλία
Commons page Πολυμέσα

Οι Κήποι του Ακίλιου, λατιν.: Horti Aciliorum, ήταν κήποι στην πόλη της Ρώμης, που δημιουργήθηκαν στον λόφο Πίντσιο μεταξύ της Πόρτα Πιντσιάνα και των σημερινών Ισπανικών Σκαλιών τον 2ο αι.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περιτριγυρισμένο στα βόρεια, δυτικά και ανατολικά από τοίχους αντιστήριξης με ρομβοειδή τοιχοποιία (opus reticulatum), κτισμένους κατά μήκος των πλαγιών του λόφου Πίντσιο -ο βόρειος και ο ανατολικός τοίχος ενσωματώθηκαν αργότερα στα Αυρηλιανά Τείχη και έτσι οι κήποι μπορούν να ανακατασκευαστούν εν μέρει- το βόρειο τμήμα είναι το περίφημο Συνεστραμμένο Τείχος (Muro Torto). Οι Κήποι σχημάτιζαν ένα ευρύ ημικύκλιο, που άνοιγε προς τα δυτικά, με μία σκάλα που οδηγούσε στην πεδιάδα κάτω από τα βόρεια των σημερινών Ισπανικών Σκαλοπατιών. Περιλάμβανε μία λεκάνη δύο τμημάτων συνδεδεμένη με μία κιστέρνα, που αποτελείτο από έναν λαβύρινθο μικρών σηράγγων σκαμμένων στον βράχο: ο λόφος στους κήπους της σημερινής Βίλα Μέντιτσι ήταν κτισμένος στα ερείπια του «Παρνασσού», ενός οκταγωνικού νυμφαίου των Κήπων του Ακίλιου.

Οι Κήποι ανήκαν στους Aνικίους Γλαβρίωνες [1], που τους είχαν κατασκευάσει. Τον 4ο αι. πέρασαν στο γένος Πίνσιο (Pincio) και στη συνέχεια στην Ανικία Φαλτονία Πρόβα και τον σύζυγό της Σέξτο Κλαύδιο Πετρόνιο Πρόβο,[2] πριν τελικά γίνουν κρατική ιδιοκτησία. Η Ανικία και ο Σέξτος είχαν γιο τον Ανίκιο Προβίνο και αυτός γιο τον Πετρώνιο Μάξιμο Αυτοκράτορα της Δύσης το 455.

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]