Κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου (γνωστή και ως οσφυϊκή δισκοκήλη) είναι μια σχετικά συχνή πάθηση της σπονδυλικής στήλης στην περιοχή της μέσης. Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος είναι ένα ελαστικό «μαξιλαράκι» ανάμεσα σε δύο σπονδύλους και ο ρόλος του είναι να απορροφά τους κραδασμούς και να διευκολύνει τις κινήσεις. Με την πάροδο του χρόνου ο δίσκος φθείρεται και τελικά σε κάποιο σημείο εμφανίζεται μια ρωγμή, από όπου ένα μικρό μέρος βγαίνει και προβάλλει μέσα στον σπονδυλικό σωλήνα. Το τμήμα αυτό που προεξέχει είναι η δισκοκήλη.

Η νόσος αυτή (συχνά λέγεται και δισκοπάθεια) εμφανίζεται συχνά σε νέους ανθρώπους, αλλά και στη μέση και μεγάλη ηλικία. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι πόνος στη μέση (οσφυαλγία) και το πόδι (ισχιαλγία), και ορισμένες φορές αδυναμία (παράλυση) και μούδιασμα του ποδιού. Η διάγνωση ξεκινάει με το ιστορικό και την κλινική εξέταση της οσφύος (μέσης) και των κάτω άκρων. Στη συνέχεια, η διάγνωση επιβεβαιώνεται με μια μαγνητική τομογραφία.

Το επεισόδιο πόνου διαρκεί από λίγες ημέρες έως και 4-6 εβδομάδες, στη διάρκεια των οποίων τα συμπτώματα σταδιακά υποχωρούν. Για να περάσει ο πόνος μπορεί κανείς να δοκιμάσει απλά μέσα στο σπίτι (όπως το μασάζ και η θερμότητα) αλλά και διάφορές μορφές φυσικοθεραπείας. Γενικώς πρέπει ο ασθενής να συνεχίσει να περπατάει όσο μπορεί και να μην καθηλώνεται στο κρεβάτι. Αν ο πόνος δεν περνάει με απλά παυσίπονα και παρά την φυσικοθεραπεία, μπορεί κανείς σε επιλεγμένες περιπτώσεις να δοκιμάσει μία ένεση στην σπονδυλική στήλη.

Σε κάποιες περιπτώσεις τα συμπτώματα είναι πιο σοβαρά δηλαδή είτε ο πόνος επιμένει, είτε το πόδι χάνει τη δύναμή του (παραλύει). Στην περίπτωση αυτή χρειάζεται ειδική νευροχειρουργική επέμβαση όπως πχ η οσφυϊκή μικροδισκεκτομή.