Κέλυφος Almquist του Debian

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κέλυφος Almquist του Debian
ΚατηγορίαΚέλυφος του Unix κατά POSIX
Λειτουργικόδιαπλατφορμικό
Γραμμένο σεC[1][2]
Διαθέσιμο σεΑγγλική, πολυγλωσσικό (gettext)
ΚατάστασηΕνεργή
Άδεια χρήσηςΆδεια BSD, GNU General Public License
Ιστότοπος
http://gondor.apana.org.au/~herbert/dash/

Το Κέλυφος Almquist του Debian (Debian Almquist shell, ή dash) είναι ένα κέλυφος του Unix, το οποίο είναι αρκετά μικρότερο του bash αλλά στοχεύει σε συμβατότητα με το πρότυπο POSIX. Δεν απαιτεί πολύ χώρο στο δίσκο αλλά έχει λιγότερα χαρακτηριστικά. Κάποια από τα χαρακτηριστικά που λείπουν, όπως η μεταβλητή $LINENO [1], απαιτούνται από το POSIX.

Το dash είναι απευθείας απόγονος της έκδοσης του Κελύφους Almquist (ash) για NetBSD. Μεταφέρθηκε στο Linux από τον Herbert Xu στις αρχές του 1997. Μετονομάστηκε σε dash το 2002.

Το dash, όπως και το ash, εκτελεί σενάρια κελύφους ταχύτερα από το bash και εξαρτάται από λιγότερες βιβλιοθήκες. Πιστεύεται ότι[3] είναι πιο αξιόπιστο σε περιπτώσεις προβλημάτων αναβάθμισης ή αστοχιών δίσκων. Το dash μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν:

  • κέλυφος σε δισκέτες εγκατάστασης
  • κέλυφος του χρήστη root
  • αντικαταστάτης του /bin/sh
  • περιβάλλον ελέγχου για σενάρια που η σύνταξή του πρέπει να είναι συμβατή κατά POSIX

Το dash είναι ένας σύγχρονος αντικαταστάτης του ash στο Debian και επρόκειτο να είναι το προεπιλεγμένο /bin/sh για την έκδοση Debian Lenny.[4][5] Το dash είναι το προεπιλεγμένο /bin/sh στο Ubuntu από την έκδοση 6.10 του Οκτωβρίου του 2006.[6] Κατά τη μετάβαση στο Ubuntu, ανακαλύφθηκαν διάφορα σενάρια που έκαναν χρήση (χωρίς να το δηλώνουν) λειτουργικότητας που υπάρχει μόνο στο bash.[7][8] Για να αποφευχθούν λάθη, τα σενάρια που ήταν φτιαγμένα μόνο για bash τροποποιήθηκαν για να είναι συμβατά με το κατάλληλο πρότυπο, ή δήλωσαν ρητά τη χρήση του bash μέσω της γραμμής "shebang": #!/bin/bash.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Debian Almquist shell της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).