Κάτι σαν Έρωτας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Like Someone in Love
ライク・サムワン・イン・ラブ
Κινηματογραφική αφίσα της ταινίας
ΣκηνοθεσίαΑμπάς Κιαροστάμι
ΠαραγωγήΚένζο Χορικόσι
Μαρίν Καρμίζ
ΣενάριοΑμπάς Κιαροστάμι
ΠρωταγωνιστέςΡιν Τακανάσι
Ταντάσι Οκούνο
Ρίο Κάσε
ΦωτογραφίαΚατσούμι Γιαναγκισίμα
ΜοντάζΜπαχμάν Κιαροστάμι
Εταιρεία παραγωγήςMK2
Eurospace
Πρώτη προβολή20 Μαΐου 2012 (Κάννες)
Κυκλοφορία15 Σεπτεμβρίου 2012 (Ιαπωνία)
10 Οκτωβρίου 2012 (Γαλλία)
Διάρκεια109 λεπτά
ΠροέλευσηΙαπωνία
Γαλλία
ΓλώσσαΙαπωνικά
ΠροϋπολογισμόςUS$ 4.8
Ακαθάριστα έσοδα$486,075[1][2]

Το Like Someone in Love (ιαπωνικά: ライク・サムワン・イン・ラブ, Χέπμπορν: Raiku samuwan in rabu) είναι ιαπωνική-γαλλική δραματική αισθηματική ταινία του 2012, σε σκηνοθεσία και σενάριο Αμπάς Κιαροστάμι. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Ριν Τακανάσι, Ταντάσι Οκούνο και Ρίο Κάσε. Πρόκειται για την τελευταία ταινία του Κιαραστάμι, που κυκλοφόρησε όσο ήταν εν ζωή. Πλοκή: Στο Τόκιο, μια νεαρή ιερόδουλη αναπτύσσει μια απροσδόκητη σχέση με έναν χήρο σε διάστημα δύο ημερών.

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Καννών, όπου και υπήρξε υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα.[3][4] Η ταινία κυκλοφόρησε στις 15 Σεπτεμβρίου του 2012 στην Ιαπωνία και στις 10 Οκτωβρίου του ίδιου έτους στη Γαλλία. Η ταινία γενικά απέσπασε θετικές κριτικές,[5] ενώ υπήρξε υποψήφια και στα Asian Awards.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Τόκιο, η μαθήτρια κοινωνιολογίας Akiko είναι μία πόρνη πολυτελείας. Ο ζηλιάρης φίλος της, Noriaki είναι υπερβολικά ζηλιάρης, αλλά δεν γνωρίζει για τη δουλειά της.

Μια νύχτα, νοικιάστηκε από τον Takashi, έναν ηλικιωμένο πρώην καθηγητή πανεπιστημίου που ενδιαφέρεται περισσότερο για παρέα παρά για κάτι σεξουαλικό. Το πρωί μετά τη νύχτα τους, η Takashi οδηγεί την Akiko στο σχολείο για τις εξετάσεις της. Περιμένοντας στο αυτοκίνητο για αυτήν, συναντά τον Noriaki, ο οποίος υποθέτει ότι ο Τακάσι είναι ο παππούς της και ζητά άδεια να την παντρευτεί. Ο Takashi τον διαβεβαιώνει ότι δεν είναι έτοιμος για γάμο.

Μετά το τεστ του Akiko, οι τρεις κατευθύνθηκαν προς ένα βιβλιοπωλείο. Ο Noriaki διαγνώζει ένα πρόβλημα με το αυτοκίνητο και πείθει τον Takashi να το οδηγήσει στο συνεργείο που διαθέτει, όπου αντικαθιστά ένα εξάρτημα. Εκεί συναντούν έναν από τους πρώην μαθητές του Takashi. Η Akiko ανησυχεί ότι θα αποκαλύψει την αλήθεια στο Noriaki.

Ο Takashi αφήνει την Akiko στο βιβλιοπωλείο και επιστρέφει στο σπίτι. Λίγο αργότερα, λαμβάνει ένα πανικοβλημένο τηλεφώνημα από την Akiko και επιστρέφει στο βιβλιοπωλείο για να την πάρει. Το στόμα της είναι γεμάτο αίματα, αλλά δεν λέει γιατί. Ο Takashi παίρνει την Akiko στο διαμέρισμά του. Το Noriaki φτάνει εκεί, απειλώντας τους μέσω της ενδοεπικοινωνίας και χτυπώντας την πόρτα. Ο Takashi κοιτάζει έξω από το παράθυρό του για να δει τι κάνει ο Noriaki. Ένα αντικείμενο ρίχνεται μέσα από το παράθυρο και ο Takashi πέφτει στο πάτωμα.

Καστ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ριν Τακανάσι ως Akiko
  • Ταντάσι Οκούνο ως Takashi
  • Ριο Κάσε ως Noriaki
  • Denden as Hiroshi
  • Ρέικο Μόρι ως Nagisa
  • Κοίτσι Οχόρι ως οδηγός ταξί
  • Τομοάκι Τατσούμι ως μηχανικός

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Like Someone in Love (2013)». Box Office Mojo. IMDb.com, Inc. Ανακτήθηκε στις 4 Απριλίου 2018. 
  2. «Like Someone in Love (2013)». Box Office Mojo. IMDb.com, Inc. Ανακτήθηκε στις 4 Απριλίου 2018. 
  3. «2012 Official Selection». Festival de Cannes. Ανακτήθηκε στις 19 Απριλίου 2012. 
  4. Calhoun, Dave. «Cannes Film Festival 2012 line-up announced». Time Out London. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Απριλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 19 Απριλίου 2012. 
  5. Denby, David (4 March 2013). «Dangerous Liaisons». The New Yorker 89 (3): 80. https://archive.org/details/sim_the-new-yorker_2013-03-04_89_3/page/80. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]