Κάστρο Μασγιάφ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κάστρο Μασγιάφ
Χάρτης
Είδοςκάστρο και σταυροφορικό κάστρο
Γεωγραφικές συντεταγμένες35°3′58″N 36°20′36″E
Διοικητική υπαγωγήMasyaf
ΧώραΣυρία
Commons page Πολυμέσα

Το Κάστρο Μασγιάφ (αραβικά : قلعة مصياف ) είναι κάστρο στη Συρία. βρίσκεται στην πόλη της Μασγιάφ στο κυβερνείο της Χάμα, που βρίσκεται στην κοιλάδα του Ορόντη, περίπου 40 χιλιόμετρα δυτικά της Χάμα. Χτίστηκε για την προστασία των εμπορικών δρόμων σε πόλεις της ενδοχώρας. Το ίδιο το κάστρο βρίσκεται σε ένα πλάτωμα περίπου 20 μέτρα πάνω από τη γύρω πεδιάδα. Η ακρόπολη έγινε διάσημη ως το φρούριο από το οποίο Ρασίντ αντ-Ντιν Σιμάν, γνωστός και ως ο γέρος του Βουνού έμενε εκεί. Ήταν ηγέτης της συριακής πτέρυγας της αίρεσης των Ασασίνων κατά την περίοδο των Σταυροφοριών .

Ιστορία του κάστρου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα χαμηλότερα στρώματα και τα θεμέλια του κάστρου είναι βυζαντινής προέλευσης[1]. Αργότερα προστέθηκαν νέα τείχη ή ανακατασκευάστηκε από τους Νιζαρίτες Ισμαηλίτες, Μαμελούκους και Οθωμανούς. Το κάστρο κατελήφθη από τους Ασασίνους και αργότερα επανοχυρώθηκε από τον Ρασίντ αντ-Ντιν Σιμάν. Το Μασγιάφ και τη γύρω πόλη λειτουργούσε ως πρωτεύουσα του εμιράτου των Νιζαριτών από τα μέσα του 12ου αιώνα μέχρι και το τέλος του 13ου αιώνα. Ο Σαλαντίν το πολιόρκησε τον Μάιο του 1176, αλλά η πολιορκία δεν κράτησε πολύ και συνήψε ανακωχή[2].

Το 1260 το κάστρο παραδόθηκε στους Μογγόλους. Αργότερα το ίδιος έτος, τον Σεπτέμβριο, οι Νιζαρίτες συμμάχησαν με τους Μαμελούκους, έδιωξαν τους Μογγόλους έξω από τη Συρία και κατέλαβαν εκ νέου το κάστρο. Οι Μαμελούκοι με τον Μπαϊμπάρ κατέλαβαν το κάστρο το Φεβρουάριο του 1270. Το 1830, Αιγυπτιακός στρατός με επικεφαλής τον Ιμπραήμ πασά πολιόρκησε το κάστρο και του προξένησε μεγάλες ζημιές.

Σήμερα πραγματοποιείται αποκατάσταση που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Υποστήριξης Ιστορικών Πόλεων. Η αποκατάσταση ξεκίνησε το 2000[3].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Castle of Masyaf». Institute of Ismaili Studies. 10 Οκτωβρίου 2005. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 14 Αυγούστου 2012. 
  2. «Secrets of Assassins' fort unearthed in Syria». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Αυγούστου 2011. Ανακτήθηκε στις 13 Ιουλίου 2007. 
  3. «A Brief Account of Project Activities in Syria - Aga Khan Trust for Culture Historic Cities Support Programme, October 2001» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 23 Αυγούστου 2006. Ανακτήθηκε στις 1 Δεκεμβρίου 2006. 
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Masyaf Castle της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).