Κάστρο Ακρωτηρίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άποψη των ερειπίων του κάστρου Ακρωτηρίου

Το Κάστρο του Ακρωτηρίου είναι πρώην Ενετικό κάστρο στο νησί της Σαντορίνης. Το ερειπωμένο κάστρο βρίσκεται στο κέντρο του χωριού Ακρωτήρι.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κάστρο χτίστηκε τον 13ο αιώνα από τη Δημοκρατία της Βενετίας, η οποία κατέλαβε τη Σαντορίνη το 1207. Πρόθυμοι να οχυρώσουν το νησί, οι Βενετοί κατασκεύασαν μια σειρά από φρούρια και πύργους-παρατηρητήρια σε σημεία στρατηγικής σημασίας γύρω από το νησί.[1] Κοντά στο μικρό χωριό πλαγιά του Ακρωτηρίου, Ενετοί μηχανικοί κατασκεύασαν ένα νέο κάστρο στην κορυφή του προϋπάρχοντος βυζαντινού παρατηρητηρίου. Το κάστρο έγινε μια από τις πιο υπερασπίσιμες θέσεις στο νησί.[2] Το φρούριο δεν έπεσε για αρκετές εκατονταετίες. Τελικά παραδόθηκε στους Τούρκους το 1617 στους Βενετοτουρκικούς πολέμους. Το κάστρο ήταν σε σχετικά καλή κατάσταση μέχρι το 1956, όταν ένας σεισμός το μετέτρεψε σε ερείπια.[1][3][2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Goulas, at Akrotiri» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 1 Αυγούστου 2018. 
  2. 2,0 2,1 «Santorini Akrotiri Castle Kasteli Koulas Castles Santorini Fortified Settlements 'Goulades' Santorini Towers Santorini Island Greece». www.santorini.gr-santorini.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Αυγούστου 2020. Ανακτήθηκε στις 1 Αυγούστου 2018. 
  3. «Santorini Island History Santorini Island Greece». www.santorini.com. Ανακτήθηκε στις 1 Αυγούστου 2018.