Κάρπος ο Αντιοχεύς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Κάρπος ο Αντιοχεύς
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος 1η χιλιετία
Εθνικότητα Έλληνες
Υπηκοότητα Αρχαία Ρώμη
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα μαθηματικός
αστρονόμος
συγγραφέας
Περίοδος ακμής 1ος αιώνας και 2ος αιώνας

Ο Κάρπος ο Αντιοχεύς ήταν αρχαίος Έλληνας αστρονόμος και μηχανικός του 1ου ή 2ου μ.Χ. αιώνα από την Αντιόχεια. Άλλοι τον θεωρούν προγενέστερο κι άλλοι μεταγενέστερο του Γεμίνου (όπως ο Σμιθ).

Λίγα περί των εργασιών του είναι γνωστά όπως για την αστρονομική πραγματεία του που φέρεται περισσότερο ιστορικοφιλοσοφικό έργο και λιγότερο μαθηματικό στο οποίο περιλάμβανε κεφάλαιο περί της γωνίας και έτερο περί ουράνιου συσχετισμού.

Φημιζόταν όμως ως δεξιοτέχνης στις κατασκευές εργαλείων αστρονομικών μεγάλης ακριβείας όπως ήταν οι αστρολάβοι για την υψομέτρηση των αστέρων.

Τον Κάρπο αναφέρει ο Πρόκλος (410-485 μ.Χ.) και που τον αποκαλεί «Μηχανικό».

Έργα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Κατασκευή καμπυλών (προς επίλυση του τετραγωνισμού του κύκλου).
  • Μαθηματικές κατασκευές (προς επίλυση αστρονομικών προβλημάτων).
  • Κατασκευή αστρονομικών εργαλείων (για την υψομέτρηση αστέρων).
  • «Αστρονομική πραγματεία» που περιλαμβάνει ορισμούς της γωνίας, συσχετισμού θεωρήματος – πορίσματος – προβλήματος υποστηρίζοντας (κατά Πρόκλο) ότι το πρόβλημα προηγείται του θεωρήματος). Αποσπάσματα αυτού έχουν διασωθεί.

Σημείωση: Κατά τον Αλεξανδρινό μαθηματικό του 3ου αιώνα Πάππον το τίτλο του «μηχανικού» έφεραν: οι γνωρίζοντες να κατασκευάζουν πλανητάρια, χώρους στους οποίους απεικονίζονταν εντός ύδατος οι κινήσεις των ουράνιων σωμάτων (Πάππου «Συναγωγή» VIII 2).