Κάνναβη στην Κύπρο
Η Κάνναβη στην Κύπρο είναι παράνομη για ψυχαγωγική χρήση αλλά η χρήση της για ιατρικούς σκοπούς είναι νόμιμη.
Απαγορεύσεις
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η κάνναβη είναι ουσία κατηγορίας Β. Η ισόβια κάθειρξη για την χρήση κάνναβης είναι δυνατή, ενώ για την κατοχή της η μέγιστη ποινή είναι τα οχτώ χρόνια φυλάκισης (το πολύ δύο χρόνια για το πρώτο αδίκημα για άτομα κάτω των 25 ετών).
Σύλληψη
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Στην πράξη, ένας δράστης μεταφέρεται σε ένα τοπικό αστυνομικό τμήμα από την υπηρεσία αντιμετώπισης των ναρκωτικών όπου κάνει δήλωση, του παίρνουν αποτυπώματα και κάποιες φορές ομολογεί. Μετά από μικρή ανάκριση, ο δράστης κρατείται για το βράδυ και στη συνέχεια αφήνεται ελεύθερος για να κληθεί αργότερα στο δικαστήριο, όπου ο δικαστής θα ορίσει πρόστιμο αξίας 400 με 1000 ευρώ εάν το αδίκημα τελέστηκε για πρώτη φορά (ανάλογα με την ποσότητα κάνναβης που διαπιστώθηκε και τη σοβαρότητα της υπόθεσης). Παράγοντες όπως η συνεργασία με τους αστυνομικούς, η πλήρης ομολογία, η ολοκλήρωση του εξάμηνου προγράμματος απεξάρτησης που παρέχει η κυβέρνηση και μια απολογητική στάση απέναντι στον δικαστή συμβάλλει πράγματι στην επίτευξη μειωμένου προστίμου.
Απεξάρτηση από τα ναρκωτικά
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Ο δράστης πρέπει να εμφανιστεί σε ένα κέντρο αποτοξίνωσης και να ολοκληρώσει ένα εξάμηνο πρόγραμμα απεξάρτησης από τα ναρκωτικά, στο τέλος του οποίου ένας αρμόδιος αξιωματικός θα στείλει επιστολή στον δικαστή σχετικά με την επίτευξή του. Θα λάβει επίσης ένα τιμητικό δίπλωμα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Η μη ολοκλήρωση αυτού του εξάμηνου προγράμματος έχει ανεπιβεβαίωτες συνέπειες, όπως η επιβολή υψηλότερου προστίμου από το δικαστήριο.[1]
Ιατρική χρήση
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η Κύπρος νομιμοποίησε την ιατρική χρήση του ελαίου κάνναβης τον Ιανουάριο του 2017, για χρήση μόνο από καρκινοπαθείς στα τελευταία στάδια σε κρατικά νοσοκομεία.[2] Τον Φεβρουάριο του 2019 ψηφίστηκε ένας πιο επεκτατικός νόμος που αύξησε τον αριθμό των εξειδικευμένων ιατρικών καταστάσεων όπου επιτρεπόταν η χρήση κάνναβης.[3]
Καλλιέργεια
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το νησιωτικό κράτος έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με πολλά άλλα κράτη που παράγουν κάνναβη όπως η Ολλανδία ή η Πορτογαλία. Οι ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες και οι μεγάλες περίοδοι ηλιοφάνειας είναι πολύ ευνοϊκές για την ανάπτυξη των φυτών. Το γεγονός ότι ανήκει επίσης στην Ενιαία αγορά της ΕΕ, επιτρέπει στις επιχειρήσεις να μεταφέρουν την έδρα τους στο νησί και να έχουν πρόσβαση στα κράτη της ΕΕ, χωρίς περαιτέρω ρυθμιστικούς ελέγχους. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η Κύπρος μπορεί να κερδίσει πάνω από 236 εκατομμύρια ευρώ από την παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης ετησίως.[4]
Προσπάθειες νομιμοποίησης
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Στην μη αναγνωρισμένη Τουρκική δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, η πρώτη εκδήλωση 420 έλαβε χώρα στη Βόρεια Λευκωσία το 2015. Στις 20 Απριλίου 2017 μια μικρή ομάδα διαδηλωτών πραγματοποίησε εκδήλωση κοντά στο κτίριο του Κοινοβουλίου και έκανε δημόσια δήλωση, απαιτώντας τη νομιμοποίηση της πώλησης, της κατανάλωσης και της παραγωγής κάνναβης στο πλαίσιο των κρατικών κανονισμών.[5]
Δείτε επίσης
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ «Overviews of legal topics: possession of cannabis for personal use». EMCDDA. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουλίου 2015.
- ↑ Tharoor, Avinash (February 1, 2017). «Cyprus Set to Provide Cannabis Oil to Cancer Patients». Talking Drugs. http://www.talkingdrugs.org/cyprus-set-to-provide-cannabis-oil-to-cancer-patients. Ανακτήθηκε στις November 15, 2017.
- ↑ «Cyprus legalises medicinal cannabis cultivation and use». Financial Mirror. 15 February 2019. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2019-02-15. https://web.archive.org/web/20190215181154/http://www.financialmirror.com/news-details.php?nid=36540. Ανακτήθηκε στις 3 March 2019.
- ↑ «Medical cannabis law approved in Cyprus». Reuters. 24 April 2019. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2019-02-27. https://web.archive.org/web/20190227011611/https://www.healtheuropa.eu/medical-cannabis-law-cyprus/90507/. Ανακτήθηκε στις 3 March 2019.
- ↑ «Meclis önünde 'Elini Otumdan Çek' eylemi». yeniduzen. 20 Απριλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 13 Απριλίου 2019.