Κάνναβη στην Βόρεια Μακεδονία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η χρήση της κάνναβης στην Βόρεια Μακεδονία περιορίζεται στην ιατροφαρμακευτική χρήση, δηλαδή μόνο για ιατρικούς σκοπούς. Παρόλο που έως σήμερα η χρήση κάνναβης για ψυχαγωγία απαγορεύεται, το 2020 η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ ανακοίνωσε σχέδιο για μερική άρση αυτής της απαγόρευσης.

Στις 9 Φεβρουαρίου του 2016, το κοινοβούλιο της Βόρειας Μακεδονίας ψήφισε υπέρ του να επιτραπεί η χρήση της κάνναβης για ιατροφαρμακευτικούς σκοπούς. Ενδιαφέρον είναι ότι τόσο οι βουλευτές του τότε κυβερνώντος VMRO-DPMNE, όσο και βουλευτές της αντιπολίτευσης δηλαδή του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, ψήφισαν υπέρ της αλλαγής του υπάρχοντος νόμου.[1]

Στα τέλη του 2020, η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ δήλωσε ότι είναι έτοιμη να αλλάξει το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο και να επιτρέψει την ευρύτερη χρήση της κάνναβης ακόμα και για ψυχαγωγία. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «έχει σαν πρότυπο το Άμστερνταμ», δηλαδή την Ολλανδία, όπου εφαρμόζεται μία αρκετά φιλελεύθερη νομοθεσία για την χρήση της μαριχουάνας.[2] Οι αλλαγές στην νομοθεσία της κάνναβης αναμένεται να έχει αντίκτυπο και στην οικονομία, καθώς πολλές εταιρίες έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για επενδύσεις στην χώρα γύρω από το εμπόριο της κάνναβης.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. MINA (10 Φεβρουαρίου 2016). «Macedonia: Parliament Legalizes Medical Marijuana». Eurasia Review (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 23 Απριλίου 2021. 
  2. «Βόρεια Μακεδονία: Η πρώτη βαλκανική χώρα προς νομιμοποίηση της κάνναβης για ψυχαγωγική χρήση». www.news247.gr. Ανακτήθηκε στις 23 Απριλίου 2021. 
  3. «Βαλκανικό hub μαριχουάνας η Βόρεια Μακεδονία!». euronews. 22 Δεκεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 23 Απριλίου 2021.