Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ι-4: Λούφα και απαλλαγή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ι-4: Λούφα και απαλλαγή
ΣκηνοθεσίαΒασίλης Κατσίκης
ΣενάριοΒασίλης Κατσίκης
Βασισμένο σεΛούφα και παραλλαγή
ΠρωταγωνιστέςΓιώργος Κιμούλης
Θανάσης Τσαλταμπάσης
Χάρης Μαυρουδής
Πέτρος Λαγούτης
Κώστας Φραγκολιάς
Στάθης Παναγιωτίδης
Μαρία Κορινθίου
Ισαβέλα Κογεβίνα
Νίκος Βουρλιώτης
Δώρα Σαμψώνα
Γιώργος Κοψιδάς
ΜουσικήGoin' Through, Μαρία Κορινθίου
ΤραγούδιΔεν Αντέχω (301 και σήμερα)
Πρώτη προβολή27 Απριλίου 2008
Κυκλοφορία27 Απριλίου 2008
ΠροέλευσηΕλλάδα
ΓλώσσαΕλληνικά

Το Ι-4: Λούφα και απαλλαγή[1] (εναλλακτικός τίτλος: Άι-Φορ: Λούφα και Απαλλαγή) είναι ελληνική κωμική ταινία του 2008 σε σενάριο και σκηνοθεσία του Βασίλη Κατσίκη. Η ταινία ήταν ανάμεσα στις ελληνικές ταινίες με τις υψηλότερες εισπράξεις κατά την χρονιά που κυκλοφόρησε.[2]

Η ταινία είναι βασισμένη στην σειρά ταινιών Λούφα και παραλλαγή του Νίκου Περάκη, ο οποίος ήταν μέρος της ομάδας παραγωγής της ταινίας. Διαφημίστηκε επίσης ως η συνέχεια της δεύτερης εξ αυτών, την Λούφα και παραλλαγή: Σειρήνες στο Αιγαίο, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια σχέση ή αναφορά στις πλοκές των δύο αυτών ταινιών.

Πέντε νεαροί άντρες προσπαθούν να αποφύγουν την υποχρεωτική τους στρατιωτική θητεία, χρησιμοποιώντας τις υψηλές κοινωνικές επαφές τους. Τελικά δεν το καταφέρνουν λόγω του ξεσπάσματος ενός σκανδάλου που αφορά πολλές απαλλαγές από το στρατό. Αφού ολοκληρώνουν την βασική τους εκπαίδευση στο στρατόπεδο του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, κατατάσσονται στην κατηγορία I-4 που σημαίνει ότι υπηρετούν ως άοπλοι. Στη συνέχεια και οι πέντε μαζί τοποθετούνται σε ένα στρατόπεδο σε νησί του Αιγαίου Πέλαγους, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, ως βοηθητική μονάδα καταδρομέων.

Σε αυτό το στρατόπεδο ο Έλληνας επικεφαλής συνταγματάρχης Θεόφιλος Θεοφίλου (Γιώργος Κιμούλης) παίζει ένα παιχνίδι στρατηγικής με τον Τούρκο συνταγματάρχη ενός τουρκικού στρατοπέδου, στην άλλη ακτή του Αιγαίου. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι, μια ομάδα πέντε ατόμων αποβιβάζεται σε συγκεκριμένα σημεία κοντά στην περιοχή των δύο στρατοπέδων και φωτογραφίζονται με τις σημαίες των χωρών τους, "καταλαμβάνοντας" την περιοχή.

Αναχωρώντας από το λιμάνι του Πειραιά για το νησί, δύο από τους γιωτάδες (όπως αποκαλούνται οι στρατιώτες κατηγορίας Ι-4), ο Θανάσης Κιουμπασίδης (Θανάσης Τσαλταμπάσης) και ο Μίλτος Μαυρέας (Πέτρος Λαγούτης) θα γνωρίσουν δύο κοπέλες, την Ελένη (Μαρία Κορινθίου) και την Μαρία (Ιζαμπέλλα Κογιεβίνα) με τις οποίες θα συνάψουν ερωτική σχέση, αφού ανακαλύψουν πως πρόκειται για τις κόρες του διοικητού του στρατοπέδου. Στο ίδιο πλοίο, ο τρίτος της παρέας γνωρίζει μια τουρίστρια από το εξωτερικό, την Νόρα (Δώρα Σαμψωνά) με την οποία συνάπτει αργότερα ερωτική σχέση.

Με το που φτάνουν στο στρατόπεδο, τίθενται αμέσως υπό τις διαταγές του λοχία Περικλή Καρασαββίδη (Νίκος Βουρλιώτης) ο οποίος είναι ιδιαίτερα σκληρός μαζί τους, ενώ και οι καταδρομείς τους προκαλούν διάφορα καψόνια. Έπειτα από άσκηση ετοιμότητας των καταδρομέων για αντιμετώπιση πιθανής Τουρκικής εισβολής, με τους γιωτάδες στον ρόλο των Τούρκων στρατιωτών, οι πέντε πρωταγωνιστές καταλήγουν να περάσουν την νύχτα εκτός στρατοπέδου καθώς για να γλιτώσουν την αιχμαλώτιση τους από τους καταδρομείς, κατέβηκαν έναν επικίνδυνο γκρεμό. Καταλήγουν σε ένα τοπικό χωρίο όπου αποφασίζουν να δειπνήσουν στην τοπική ταβέρνα, με τους ντόπιους να τους περνάνε για πραγματικούς Τούρκους στρατιώτες καθώς είχαν ακόμη διακρητικά του Τουρκικού στρατού στις στολές τους, όπως και τα άδεια από σφαίρες όπλα που τους δόθηκαν για την άσκηση.

Στη συνέχεια κατευθύνονται στην παραλία όπου εντοπίζουν μια ομάδα Τούρκων στρατιωτών που συμμετείχαν στο παιχνίδι των δύο συνταγματαρχών. Τους συλλαμβάνουν και αφού χάρη στον ειδικό των υπολογιστών από τους πέντε Άλκη Κουμεντάκη (Χάρης Μαυρουδής), που είχε ανακαλύψει το παιχνίδι στρατηγικής από φωτογραφίες στον υπολογιστή, ανακαλύπτουν τον λόγο που πέρασαν στην ελληνική μεριά των συνόρων, τους βγάζουν φωτογραφία με τα σώβρακα τους και τους στέλνουν πίσω στην πατρίδα τους, με έναν εκ των Τούρκων στρατιωτών να τους ευχαριστεί που τους άφησαν να φύγουν και να τους προσκαλεί στο πανδοχείο του στην Τουρκία να τους φιλοξενήσει.

Οι Κιουμπασίδης και Μαυρέας στην συνέχεια, πηγαίνουν ένα βράδυ στο σπίτι του συνταγματάρχη Θεοφίλου, προκειμένου να περάσουν εκεί την νύχτα με τις κόρες του, με τον Κουμεντάκη να φυλάει τσίλιες. Όταν επιστρέφει στο σπίτι, εκείνοι προσπαθούν επιτυχημένα να επιστρέψουν στο στρατόπεδο, αφού έβγαλαν και φωτογραφία τον συνταγματάρχη να κοιμάται στο κρεβάτι του, την οποία ο Κουμεντάκης επεξεργάζεται ψηφιακά και της προσθέτει ένα όπλο που σημαδεύει τον συνταγματάρχη. Το επόμενο πρωί, οι στρατιώτες χρησιμοποιώντας ως ψευδώνυμο το Ι-4, στέλνουν με email την φωτογραφία αυτή στον υπολογιστή του, απειλώντας τον να σταματήσει το παιχνίδι στρατηγικής με τον Τούρκο ομόλογο του (στον οποίο αντίστοιχα έστειλαν την φωτογραφία με τους ξεγυμνωμένους Τούρκους στρατιώτες) αλλιώς θα διέρρευαν στον τύπο υλικό που θα καταστρέψει την καριέρα του. Έτσι οι δύο συνταγματάρχες αποφάσισαν να σταματήσουν το παιχνίδι μέχρι την ολοκλήρωση της κοινής στρατιωτικής άσκησης που θα διεξαχθεί στο νησί υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ.

Έπειτα από ένα ακόμη καψόνι των καταδρομέων, οι πέντε πρωταγωνιστές αποφασίζουν να σαμποτάρουν την άσκηση ως εκδίκηση, μεταφέροντας τα εκρηκτικά που είχαν τοποθετηθεί στην παραλία για την άσκηση κοντά στις εξέδρες των επίσημων καλεσμένων και να γίνουν αυτοί οι κύριοι πρωταγωνιστές της αντί των καταδρομέων, οι οποίοι θα αποστρατευτούν την ίδια ημέρα.

Η ταινία τελειώνει την ημέρα της άσκησης, όπου το σαμποτάρισμα πετυχαίνει και με τους γιωτάδες να μην τιμωρούνται, χάρη στις φωτογραφίες που είχαν τραβήξει με τους στρατιώτες και τον συνταγματάρχη, απειλώντας τον Θεοφίλου με SMS πως θα τις ανεβάσουν στην ιστοσελίδα του ΓΕΕΘΑ και εν τέλει παρουσίασε το σαμποτάζ ως μέρος της άσκησης.[3][4]

  1. «Αϊ Φορ: Λούφα και Απαλλαγή / Ι-4: Λούφα & Απαλλαγή (2008)». sevenart.gr. Ανακτήθηκε στις 5 Ιανουαρίου 2015. 
  2. «Οι πιο εμπορικές ταινίες των 10 τελευταίων χρόνων». queen.gr. Ανακτήθηκε στις 5 Ιανουαρίου 2015. 
  3. «Ι-4 Λούφα και Απαλλαγή». novacinema.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Απριλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 5 Ιανουαρίου 2015. 
  4. «Αϊ Φορ, Λούφα και Απαλλαγή». athinorama.gr. Ανακτήθηκε στις 5 Ιανουαρίου 2015. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]