Ιωάννης Χατζηγιάννης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Ιωάννης Χατζηγιάννης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1832
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΝέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός

Ο Ιωάννης Χατζηγιάννης ήταν ένας σημαντικός Έλληνας πολιτικός η προέλευση του οποίου προέρχεται από το νησί της Σάμου. Η καταγωγή του είναι από το Καρλόβασι όπου και γεννήθηκε το 1832. Από το 1867 που εκλέγεται πληρεξούσιος ασχολείται με την πολιτική. Είναι από τους πιο ισχυρούς πολιτικούς άντρες του νησιού στο χρονικό διάστημα 1867-1904.

Τα έργα του Χατζηγιάννη στο Καρλόβασι και στη Σάμο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ιωάννης Χατζηγιάννης μέσα από τα έργα του συνέβαλε στην ενίσχυση της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού. Δημιούργησε το Χατζηγιάννειο Παρθεναγωγείο το 1903 με το κόστος κατασκευής να ανέρχεται στα 50.000 φράγκα και να καλύπτεται από τον ίδιο. Σε συνεργασία με τον γιατρό Χριστόδουλο Μανταφούνη και τον βιομήχανο Γεώργιο Νικολάου, χτίζει την Πορφυριάδα Σχολή Καρλοβάσου.

Η δαπάνη εκτιμάται στις 2000 λίρες. Με δική του πρωτοβουλία γίνεται και η κατασκευή αμαξιτής οδού που ενώνει το Βαθύ με το Καρλόβασι, από την εταιρεία Ριβαμπέλλα και Γουναράκης τον Απρίλιο του 1899 με το κόστος κατασκευής να ανέρχεται στα 691.500 χρυσά φράγκα. Χαρακτηριστικός είναι και ο ρόλος του στην δημιουργία ενός από τα μεγαλύτερα έργα της ηγεμονικής περιόδου το λιμάνι Καρλοβάσου. Οι εργασίες κατασκευής του διαρκούν από το 1871 έως το 1903, δηλαδή πάνω από τριάντα χρόνια. Η ύπαρξη του συντελεί στην αύξηση της οικονομικής και ιδιαίτερα της βιομηχανικής δραστηριότητας της πόλης.

Την περίοδο 1870-1900 η κυβέρνηση της ηγεμονίας της Σάμου γίνεται από το κόμμα του Ιωάννη Χατζηγιάννη. Μεταμορφώνει το παλιό μεγαλοχώρι Νέο Καρλόβασι σε αστική πόλη. Ανεγείρονται πολυτελείς κατοικίες, μεγαλοπρεπή δημόσια κτήρια, το ηγεμονικό μέγαρο, η μεγάλη γέφυρα Νέου-Μεσαίου, καθιδρύεται η Εμπορική σχολή και οικοδομείται η μητρόπολη της Παναγίας. Σε τρεις δεκαετίες γίνονται όσα έργα δεν έγιναν τριακόσια χρόνια. Από τα έργα αυτά φαίνεται η μεγάλη αγάπη που τρέφει για το Καρλόβασι. Στην εποχή του το τελευταίο αναδεικνύεται σε ένα νησιώτικο, εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο στο Ανατολικό Αιγαίο. Με τις πρωτοβουλίες του και τα έργα του το Καρλόβασι γίνεται πρωτεύουσα της δυτικής Σάμου.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Θ. Δ. Σαρηγιάννης, «Ι. ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ, Ν. ΒΛΙΑΜΟΣ, ΑΛ. ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ: ΤΡΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΣΤΟ ΚΑΡΛΟΒΑΣΙ», Πρακτικά Συνεδρίου (2007), σ. 84-87.