Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιωάννης Φωκυλίδης Χολβάρντα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιωάννης Φωκυλίδης Χολβάρντα
Γέννηση19  Φεβρουαρίου 1618[1]
Holwert
Θάνατος22  Ιανουαρίου 1651[1]
Φράνεκερ
ΥπηκοότηταΟλλανδική Δημοκρατία
Επιστημονική σταδιοδρομία
Ιδιότητααστρονόμος, φιλόσοφος, καθηγητής πανεπιστημίου και διδάσκων πανεπιστημίου

Ο Ιωάννης Φωκυλίδης Χολβάρντα ή Γιοχάνες Φωκυλίδης Χολβάρντα ή απλούστερα Γιόχαν Χολβάρντα ή Γιόχαν Φωκυλίδης (ολλανδικά: Johannes Phocylides Holwarda‎‎, 19 Φεβρουαρίου 1618 - 22 Ιανουαρίου 1651[2]) ήταν Ολλανδός αστρονόμος, ιατρός και φιλόσοφος. Διετέλεσε καθηγητής της φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Franeker, της ολλανδικής Φρισλανδίας την περίοδο 1639 - 1651.

Έγινε ευρύτερα γνωστός από την ανακάλυψη της φωτεινής μεταβλητότητας του αστέρος Omicron του Κήτους, που εξ αυτού και ονομάστηκε ο αστέρας θαυμάσιος (Μίρα). Το 1639 παρατήρησε πρώτος ότι ο σημειούμενος παραπάνω απλανής του καταλόγου των απλανών του Μπάγιερ υφίσταται μεταβολές στις λάμψεις του. Με την παρατήρησή του αυτή τέθηκαν οι βάσεις της παρακολούθησης των μεταβλητών αστέρων.

Παράλληλα στη φιλοσοφία υπήρξε υποστηρικτής του «ατομισμού». Σύμφωνα με τον Φωκυλίδη, οι οργανισμοί αποτελούνται από άτομα και κενό. Μη αποχωριζόμενος τη θρησκεία υποστήριζε ότι τα άτομα στη φύση διακρίνονται σε απλά ή σύνθετα, που είναι στερεά σωμάτια που λαμβάνουν κίνηση απευθείας από τον Θεό.

Ο σεληνιακός κρατήρας Φωκυλίδης έλαβε το όνομά του προς τιμή του.

  • Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια" τομ.ΚΔ΄, σελ.649.