Ιωάννης Β΄ του Τσβάιμπρυκεν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ιωάννης Β΄ του Τσβάιμπρυκεν
Johann II. von Pfalz-Zweibrücken.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 26  Μαρτίου 1584
Bad Bergzabern
Θάνατος 9  Αυγούστου 1635
Μετς
Τόπος ταφής Alexander Church
Υπηκοότητα Γερμανία
Οικογένεια
Σύζυγος Louise Juliana of the Palatinate
Τέκνα Catherine Elizabeth Charlotte of Palatinate-Zweibrücken
Φρειδερίκος του Τσβάιμπρυκεν
Juliana Magdalena of Palatinate-Zweibrücken
Elizabeth Louise Juliana of Palatinate-Zweibrücken
Countess Palatine Magdalene Catherine of Zweibrücken
Γονείς Ιωάννης Α΄ του Τσβάιμπρυκεν και Magdalene of Jülich-Cleves-Berg
Αδέλφια Marie Élisabeth de Palatinat-Veldenz
Ιωάννης Καζιμίρ του Κλήμπουργκ
Φρειδερίκος Καζιμίρ του Λάντσμπεργκ

Ο Ιωάννης Β΄ ο νεότερος, γερμ. Johannes II der jüngere (26 Μαρτίου 1584 - 9 Αυγούστου 1635) από τον Οίκο του Βίττελσμπαχ ήταν κόμης του Τσβάιμπρυκεν.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο πρωτότοκος γιος του Ιωάννη Α΄ κόμη του Τσβάιμπρυκεν και της Μαγδαληνής των Λα Μαρκ, κόρης του Γουλιέλμου δούκα των Γιούλιχ, Κλέβης & Μπεργκ.

Ο πατέρας του απεβίωσε το 1604 και τον διαδέχθηκε. Δύο έτη μετά απέκτησε το Μπίσβαϊλερ της Αλσατίας από έναν υποτελή του. Το 1611 εκτέλεσε την τελευταία επιθυμία του πατέρα του υπέρ των νεότερων αδελφών του: στον Φρειδερίκο-Καζιμίρ έδωσε το Λάντσμπεργκ και στον Ιωάννη-Καζιμίρ το Κλήμπουργκ ως πρόσοδο. Για τον εαυτό του κράτησε το μεγαλύτερο μέρος του Τσβάιμπρυκεν.

Το 1610 απεβίωσε ο πατέρας τού Φρειδερίκου Ε΄ εκλέκτορα του Παλατινάτου, αφήνοντας τον Φρειδερίκο Ε΄ 14 ετών. Ο Ιωάννης Β΄ έγινε επίτροπός του ως το 1612. Από αυτή τη θέση έγινε αναπληρωτής του Ροδόλφου Β΄ των Αψβούργων για ένα σύντομο διάστημα το 1612 και τότε έκοψε στα νομίσματά του τον δικέφαλο αετό της Αυστρίας στην πίσω όψη.

Το 1607 αγόρασε την ιδιοκτησία του Μπίρλενμπαχ στον Κάτω Ρήνο, με τις εξαρτημένες περιοχές του, από τον Έμπερχαρτ κόμη του Ριμπωπιέρ. Απεβίωσε το 1635 στο Μετς και τάφηκε στο ναό Αλεξάντερκιρχε του Τσβάιμπρυκεν.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε πρώτα το 1604 την Αικατερίνη ντε Ροάν, κόρη του Ρενέ Β΄ υποκόμη του Ροάν και είχε τέκνο:

Το 1607 απεβίωσε η Αικατερίνη και ο Ιωάννης Β΄ έκανε δεύτερο γάμο, με την Τζουλιάνα των Βίττελσμπαχ, κόρη του Φρειδερίκου Δ΄ εκλέκτορα του Παλατινάτου και είχε τέκνα:

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα John II, Count Palatine of Zweibrücken της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).