Ιστορική βιβλιοθήκη Πειραματικού Λυκείου Μυτιλήνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ιστορική βιβλιοθήκη Πειραματικού Λυκείου Μυτιλήνης
Είδοςβιβλιοθήκη
Διοικητική υπαγωγήΜυτιλήνη
ΧώραΕλλάδα

Η Ιστορική βιβλιοθήκη Πειραματικού Λυκείου Μυτιλήνης στεγάζεται στον Α΄ όροφο του κτηρίου, μέσα σε μια αίθουσα ειδικά διαμορφωμένη, που καλύπτεται από τα βιβλία μέχρι την οροφή.

Ιστορική αναδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 1840, επί Τουρκοκρατίας, που άρχισε να λειτουργεί το "Γυμνάσιο" Μυτιλήνης δημιουργήθηκε η βιβλιοθήκη του Σχολείου, η οποία αργότερα εμπλουτίσθηκε από μεγάλες δωρεές. Η πρώτη αξιόλογη δωρεά ήταν η προσωπική βιβλιοθήκη του πρώτου διευθυντή του "Γυμνασίου" Ιερομ. Ιγνατίου Σαρδέλλη, ο οποίος πέθανε το 1848 και παραχώρησε με διαθήκη τα βιβλία του. Ακολούθησε η μεγάλη δωρεά της προσωπικής βιβλιοθήκης του Μητροπολίτου Μυτιλήνης Μελετίου(1866) που αριθμούσε περίπου 3000 τόμους. Η σε χρήμα δωρεά του Ασημάκη Μουζάλα 1890 έγινε αφορμή να αγοραστούν κυρίως σειρές κλασικών συγγραφέων κυρίως της Λειψίας. Το 1922 η βιβλιοθήκη εμπλουτίζεται με βιβλία πού έφεραν οι πρόσφυγες από την Ελληνική Σχολή της Σηλυβρίας. Πολλά από τα βιβλία αυτά ήταν δωρεές του Μητροπολίτη Σηλυβρίας Διονυσίου (1900-1913). Στις δωρεές αναφέρεται και η βιβλιοθήκη του Χριστοφόρου Λαίλιου, καθώς και δωρεές πολλών επιφανών καθηγητών και άλλων Λεσβίων.
Σήμερα είναι σε λειτουργία νέος ηλεκτρονικός κατάλογος, σύμφωνα με τις νεότερες επιταγές της επιστήμης. Η καταγραφή και η ανακαίνιση της αίθουσας της παλιάς βιβλιοθήκης έγινε με τη συμπαράσταση της Ηγουμένης Ευγενίας, του Δήμου Μυτιλήνης και τις προσπάθειες του τέως Λυκειάρχη κ. Νικ. Θεοφανέλλη και του υπεύθυνου της βιβλιοθήκης φιλολόγου Dr Βασιλ. Βλάχου.[1][2]

Συλλογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 74 σπάνια χειρόγραφα, πού χρονολογούνται από τον 9ο έως και τον 17 μ.Χ. αιώνα, και έχουν περιγραφεί και καταγραφεί από τον Αθανάσιο Παπαδόπουλο - Κεραμέα (τα πρώτα 45) και το φιλόλογο Αθ. Τσερνόγλου (τα υπόλοιπα).
  • 15.000 περίπου σπάνια έντυπα βιβλία, εκδόσεις Βενετίας, Βιέννης, Παρισίων, Λουγδούνου, που χρονολογούνται από τους πρώτους χρόνους της εφεύρεσης της τυπογραφίας, και νεότερα (από το 1826 και μετά ) όπως εκδόσεις Λειψίας, Παρισίων, Γοττίγγης, Οξφόρδης κ.α., τα οποία είναι κυρίως φιλολογικά και θεολογικά αλλά καλύπτουν και πολλούς άλλους τομείς επιστημών.
  • Υπάρχουν επίσης πλήρεις σειρές φιλολογικών επιστημονικών περιοδικών εκδόσεων, όπως τα Hermes, Philologus, Philolog. Anzeiger, Wochenschrift fur Klassische Phillologie, Byzantinische Zeitschrift κ.α. και έχουν καταγραφεί σε μεγάλο κατάλογο. Η καταγραφή των βιβλίων κράτησε τρία χρόνια, με διαλείμματα, την έκανε μόνος του ο Αθ. Τσερνόλγου (καθηγητής τότε του Σχολείου) και τελείωσε στις 3 Μαΐου του 1963.[3]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Η ιστορία του». www1.aegean.gr. Ανακτήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2022. 
  2. «ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ». www1.aegean.gr. Ανακτήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2022. 
  3. «Πρότυπο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης». Πρότυπο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης. Ανακτήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2022.