Ιστορίες του χωρκού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιστορίες του χωρκού
ΕίδοςΚωμωδία
ΔημιουργοίΔήμος Αντρέου
ΠρωταγωνιστέςΑνδρέας Αργυρίδης
Πόπη Αβραάμ
Δώρα Κακουράτου
Κώστας Παπαμαρκίδης
Θέα Χριστοδουλίδου-Λάμνισου
Χριστόφορος Χριστοφόρου
Βαλεντίνα Σοφοκλέους
Κώστας Βήχας
Λουκία Μιχαήλ
Λέανδρος Παναγιωτίδης
Τζούλια Πατσίεβα Δημήτρης Σάββα Σάντρα Γεωργίου Σώτος Φιλιππίδης Γιώτα Κουφαλίδου Σάββας Στυλιανοπουλος Ζωή Κυπριανού
Χώρα Κύπρος
Αριθμός επεισοδίων510
Προβολή
Τηλεοπτικός σταθμόςΡΙΚ1
ΡΙΚ Sat
Προβολή1996
2011

Οι «Ιστορίες του χωρκού» (κυπριακή διάλεκτος: χωρκό= χωριό) είναι κυπριακή κωμική τηλεοπτική σειρά η οποία προβαλλόταν από το ΡΙΚ1 και από το δορυφορικό κανάλι του ΡΙΚ το ΡΙΚ Sat. Αποτελεί τη μακροβιότερη σειρά της κυπριακής τηλεόρασης. Η σειρά ξεκίνησε να μεταδίδεται το 1996 και ολοκληρώθηκε το 2006. Την περίοδο 2010-2011 προβλήθηκαν νέα επεισόδια (59) της σειράς.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο σεναριογράφος της σειράς, Δήμος Αντρέου, ξεκίνησε να γράφει τη σειρά το 1996 με αφορμή τις δημοτικές εκλογές του 1996. Το έναυσμα αποτέλεσε η κάθοδος αρκετών υποψηφίων κοινοταρχών σε μικρά χωριά των 50-60 ψηφοφόρων, στα οποία θα ανέμενε κανείς την ύπαρξη ενός μόνο υποψήφιου και συνεπώς τη μη διεξαγωγή εκλογών. Ο σεναριογράφος θέλησε να καταγράψει το γεγονός της ύπαρξης των πολλών υποψηφίων σε μια μικρή κοινότητα των 50 ψηφοφόρων, γράφοντας τις «Ιστορίες του χωρκού».

Αρχικά γράφτηκαν μόνο 7 επεισόδια, αλλά λόγω της μεγάλης απήχησης που είχε η σειρά στο κοινό, προβλήθηκαν ακόμα 11. Στη συνέχεια ακόμα 12 και έπειτα ακόμα 40. Μέχρι το 2006 που η σειρά ολοκληρώθηκε, προβλήθηκαν συνολικά 451 επεισόδια. Την περίοδο 2010-2011, γυρίστηκαν μερικά ακόμη επεισόδια με τους παλιούς αλλά και νέους ηθοποιούς.

Τα γυρίσματα της σειράς γίνονταν στα χωριά Κλήρου, Ψιμολόφου, Δευτερά, Ακάκι και Πέρα.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]