Ισοζύγιο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο όρος ισοζύγιο είναι λογιστικός όρος και κατ΄ επέκταση στατιστικός και οικονομικός. Γενικά με τον όρο αυτό χαρακτηρίζεται επί συγκεκριμένου χρόνου η συνοπτική κατάσταση σε χρηματικές μονάδες όλων των λογαριασμών μιας επιχείρησης. Η σύνταξή του αποτελεί το κύριο μέσον ελέγχου εγγραφών λογαριασμών και της μεταφοράς αυτών στα λογιστικά βιβλία. Επίσης μέσω αυτού είναι δυνατός ένας πρόχειρος προσδιορισμός της χρηματοοικονομικής κατάστασης μιας επιχείρησης και των αποτελεσμάτων στο συγκεκριμένο χρόνο.

Διάκριση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ισοζύγιο ανάλογα του περιεχομένου διακρίνεται σε πλήρες ισοζύγιο, ισοζύγιο ποσών και ισοζύγιο υπολοίπων. Ανάλογα με το χρόνο σύνταξής του διακρίνεται σε προσωρινό προσαρμοσμένο και οριστικό.

  1. πλήρες ισοζύγιο χαρακτηρίζεται εκείνο που περιλαμβάνει τα συνολικά αθροίσματα χρεώσεων και πιστώσεων καθώς και τα υπόλοιπα οποιωνδήποτε άλλων περιλαμβανομένων σ΄ αυτόν λογαριασμών.
  2. ισοζύγιο ποσών χαρακτηρίζεται εκείνο που περιλαμβάνει μόνο τα αθροίσματα χρέωσης και πίστωσης.
  3. ισοζύγιο υπολοίπων χαρακτηρίζεται εκείνο που περιλαμβάνει μόνο τα αθροίσματα χρεωστικά και πιστωτικά των υπολοίπων λογαριασών.
  4. προσωρινό ισοζύγιο χαρακτηρίζεται εκείνο που καταρτίζεται κατά τακτά διαστήματα του χρόνου χρήσης.
  5. προσαρμοσμένο ισοζύγιο χαρακτηρίζεται εκείνο που συντάσσεται μετά την μεταφορά των ημερολογιακών εγγραφών στους λογαριασμούς του γενικού καθολικού βιβλίου των επιχειρήσεων.
  6. οριστικό ισοζύγιο χαρακτηρίζεται εκείνο που ακολουθεί το προηγούμενο και περιλαμβάνει και τα αποτελέσματα του κλεισίματος των λογαριασμών εσόδων - εξόδων και όλων των άλλων αποτελεσμάτων χρήσης.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]