Ισαβέλλα Φιέσκι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ισαβέλλα Φιέσκι
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Isabella Fieschi (Ιταλικά)
Γέννηση14ος αιώνας
Γένοβα
ΨευδώνυμοIsabella del veleno
Χώρα πολιτογράφησηςΔημοκρατία της Γένοβας
Πληροφορίες ασχολίας
Περίοδος ακμής1331 - 1356
Οικογένεια
ΣύζυγοςΛουκίνο Βισκόντι
Θυρεός

H Ισαβέλλα (ιταλ. Isabella Fieschi, άκμασε το 1356) από τον Οίκο των Φιέσκι ήταν κόρη ευγενή από τη Γένουα και με τον γάμο της έγινε κυρία του Μιλάνου.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν κόρη του ευγενή από τη Γένουα Κάρλο κόμη του Σαβινιόνε και ανιψιά του πάπα Αδριανού Ε΄ (Οτομπουόνο ντε Φιέσκι).

Ο γάμος της κανονίστηκε ως συμμαχία μεταξύ της Γένουας και του Μιλάνου. Παντρεύτηκε τον Λουκίνο Βισκόντι στο Μιλάνο το 1331. Ήταν γνωστή για την ομορφιά της και την ερωτική της ζωή και αναφέρεται ότι είχε αρκετούς εραστές. Το 1347 έκανε επίσημη επίσκεψη στη Βενετία. Κατά την επίσκεψή της συμμετείχε σε ένα όργιο, κατά το οποίο είχε ερωτικές επαφές με τρεις άνδρες ταυτόχρονα, μεταξύ των οποίων ο Αντρέα Ντάντολο δόγης της Βενετίας και ο Γκαλεάτσο Β΄ Βισκόντι ανιψιός του συζύγου της. Όταν το έμαθε τελικά ο σύζυγός της, ορκίστηκε να την τιμωρήσει σκληρά. Επειδή εκείνος απεβίωσε σύντομα μετά, φημολογήθηκε ότι τον είχε δηλητηριάσει η Ισαβέλλα ως αυτοάμυνα.

Έπειτα από το τέλος του, η Ισαβέλλα αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τα δικαιώματα του γιου της στην εξουσία του Μιλάνου και τέθηκε σε κατ'οίκον περιορισμό. Το 1356 η Ισαβέλλα κατάφερε να δραπετεύσει από το Μιλάνο και σύμφωνα με πληροφορίες, επέστρεψε στην οικογένειά της στο Σαβινιόνε.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε τον Λουκίνο Βισκόντι κύριο του Μιλάνου. Είχε τέκνο:

  • Λουκίνο ο νέος (νοβέλο) 1346-99, νυμφεύτηκε πρώτα τη Λουίζα Αντόρνο κόρη του δόγη της Βενετίας και μετά την Μανταλένα Στρότσι.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Tuchman, Barbara W. (Swedish): En Fjärran Spegel. Det stormiga 1300-talet (A Distant Mirror: The Calamitous 14th Century) Atlantis, Stockholm, 1994. ISBN 978-91-7486-260-7, p. 150