Ισαβέλλα Β΄ της Ιερουσαλήμ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ισαβέλλα Β' της Ιερουσαλήμ)
Για άλλες χρήσεις, δείτε: Ισαβέλλα (αποσαφήνιση).
Ισαβέλλα Β' της Ιερουσαλήμ
Γενικές πληροφορίες
ΓέννησηΑπριλίου 1212
Άκρα
Θάνατος5  Μαΐου 1228
Άντρια
Αιτία θανάτουεπιπλοκή κατά τον τοκετό
Τόπος ταφήςAndria Cathedral
Χώρα πολιτογράφησηςΒασίλειο της Ιερουσαλήμ
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Οικογένεια
ΣύζυγοςΦρειδερίκος Β΄ Χοενστάουφεν (1225–1228)[1][2]
ΤέκναΚορράδος Δ΄ της Γερμανίας[1]
ΓονείςΙωάννης του Μπριέν[1] και Μαρία του Μομφερράτου[1]
ΑδέλφιαΙωάννης Β΄ του Μπριέν (ετεροθαλής αδελφός από πατέρα)
Λουδοβίκος του Μπριέν (ετεροθαλής αδελφός από πατέρα)
Αλφόνσος του Μπριέν (ετεροθαλής αδελφός από πατέρα)
Μαρία των Μπριέν (ετεροθαλής αδελφή από πατέρα)
ΟικογένειαΟίκος του Μπριέν
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΒασιλέας της Ιερουσαλήμ
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Ισαβέλλα Β' (ή Γιολάντα) ντε Μπριέν (Isabelle II de Jérusalem, 1212 - 25 Απριλίου 1228) ήταν βασίλισσα της Ιερουσαλήμ. Ήταν κόρη του Ιωάννη του Μπριέν και της Μαρίας Μομφερράτου βασίλισσας της Ιερουσαλήμ.

Η μητέρα της Μαρία ήταν κόρη του Κορράδου μαρκήσιου του Μομφερράτου, ο οποίος ήταν 2ος σύζυγος της Ισαβέλλας Α' Ανζού βασίλισσας της Ιερουσαλήμ.

Η Ισαβέλλα Β' γεννήθηκε το 1212 στην πόλη Αδρία (κοντά στο Μπάρι) του βασιλείου της Σικελίας-Νάπολης. Η μητέρα της απεβίωσε λίγο αργότερα, μάλλον από επιλόχιο πυρετό. Αμέσως έγινε βασίλισσα η Ισαβέλλα Β' αν και ήταν μερικών μηνών. Κυβερνούσε ως αντιβασιλιάς ο πατέρας της Ιωάννης ντε Μπριέν.

Ο γάμος της[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Φρειδερίκος Β' Χοενστάουφεν βασιλιάς της Γερμανίας και της Σικελίας-Νάπολης, αν και έστελνε κατά τη διάρκεια της Ε' Σταυροφορίας στρατό στην Ιερουσαλήμ, δεν μπόρεσε ο ίδιος να πάει, παρά τις προτροπές του πάπα Ονωρίου Γ', διότι ήθελε να εδραιώσει τη θέση του στη Γερμανία και τη Νότιο Ιταλία. Υποσχέθηκε να πάει μετά τη στέψη του, αλλά αν και ο πάπας τον έστεψε το 1220, δεν πήγε. Ο πάπας σχεδίαζε την επόμενη ΣΤ' Σταυροφορία και το 1223 στο Φερεντίνο (ΝΑ της Ρώμης) συναντήθηκε με τον Φρειδερίκο Β' και τον Ιωάννη ντε Μπριέν για να συζητήσουν πώς θα γίνει, αλλά ο Φρειδερίκος Β' απαίτησε να συνοδεύσει μόνο αν γίνει βασιλιάς της Ιερουσαλήμ. Ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό ήταν να νυμφευτεί την κόρη του Ιωάννη, Ισαβέλλα Β'. Ο πάπας και ο Ιωάννης συμφώνησαν και ο γάμος έγινε τον Αύγουστο του 1225 στην Άκρα με αντιπρόσωπο του Φρειδερίκου Β'. Έπειτα από μερικές ημέρες έγινε και η τελετή στέψης της Ισαβέλλας Β' ως βασίλισσας. Η Ισαβέλλα Β' και ο πατέρας της μπήκαν σε μία από τις 20 γαλέρες που είχε στείλει ο Φρειδερίκος Β' και ο στόλος τους μετέφερε στο Μπρίντιζι (Βρινδήσιο), όπου το Νοέμβριο έγινε ο γάμος στον καθεδρικό ναό. Ο γάμος έγινε με μεγαλοπρέπεια και οι πανηγυρισμοί συνεχίστηκαν στο κάστρο d' Oria. Ο Φρειδερίκος Β' θεώρησε τον εαυτό του βασιλιά της Ιερουσαλήμ και πήρε τις εξουσίες του Ιωάννη ντε Μπριέν, πράγμα που τον δυσαρέστησε.

Όμως ο Φρειδερίκος Β' χρονοτριβούσε χωρίς να ξεκινά τη νέα ΣΤ' Σταυροφορία και όταν το 1227 ανέλαβε ο νέος Πάπας Γρηγόριος Θ΄, τον αφόρισε. Η Ισαβέλλα Β' κρατιόταν σε απομόνωση στην πρωτεύουσα της Σικελίας Παλέρμο, στο χαρέμι του Φρειδερίκου Β'. Το Νοέμβριο του 1226 γέννησε ένα παιδί, που απεβίωσε 9 μήνες μετά. Τον Σεπτέμβριο απέπλευσε επιτέλους ο Φρειδερίκος Β' από το Μπρίντιζι, αλλά ασθένησε στο πλοίο και σταμάτησε στο Οτράντο (Υδρούντα) ώσπου να γίνει καλά. Εν τω μεταξύ η Ισαβέλλα Β' γέννησε τον Απρίλιο του 1228 στην Αδρία τον Κορράδο και απεβίωσε. Ετάφη στη μητρόπολη της πόλης. Ο Φρειδερίκος Β' συνέχισε το ταξίδι του τον Ιούνιο. Στην Ιερουσαλήμ στέφθηκε βασιλιάς στο ναό του Παναγίου Τάφου το 1229 και συμφώνησε ειρήνη με τους Μουσουλμάνους. Άφησε τη βασιλεία στο γιο του και εκείνος κράτησε την αντιβασιλεία.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ισαβέλλα Β΄ παντρεύτηκε τον Φρειδερίκο Β΄ των Χοενστάουφεν βασιλιά της Γερμανίας και της Σικελίας-Νάπολης. Επιζών υιός της ήταν ο:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 «Kindred Britain»
  2. p11329.htm#i113289. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Uwe A. Oster: Die Frauen Kaiser Friedrichs II, Piper, Munich 2008.
  • Alberto Gentile: LE QUATTRO MOGLI DI FEDERICO II: FRA MITO E REALTÀ (Italian) in stupormundi.it [retrieved 22 May 2014].
Ισαβέλλα Β΄ της Ιερουσαλήμ
Γέννηση: π. 1212 Θάνατος: 25 Απριλίου 1228
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Μαρία της Ιερουσαλήμ
1205 - 1212
Μόνη της (1205-10),
με τον σύζυγό της Ιωάννη του Μπριεν (1210-12)
Βασίλισσα της Ιερουσαλήμ

1212 - 1228
Με τον πατέρα της Ιωάννη του Μπριέν (1212-25),
με τον σύζυγό της Φρειδερίκο Β΄ Χοενστάουφεν (1225-28)
Διάδοχος
Κορράδος Δ΄ της Γερμανίας 1228 - 1254