Ιραρσίτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ιραρσίτης
Γενικά
ΚατηγορίαΣουλφίδια. Ομάδα κοβαλτίτη
Χημικός τύπος(Ir,Ru,Rh, Pt)AsS
Ορυκτολογικά χαρακτηριστικά
Πυκνότητα11,9 gr/cm3
ΧρώμαΣιδηρομέλαν
Σύστημα κρυστάλλωσηςΚυβικό
ΚρύσταλλοιΠολύ μικροί σε μορφή κόκκων
ΥφήΚοκκώδης
ΔιδυμίαΔεν αναφέρεται
Σκληρότητα6,5
ΣχισμόςΔεν αναφέρεται
ΘραύσηΑνώμαλη
ΛάμψηΜεταλλική
Γραμμή κόνεωςΓκριζομέλαινα
ΠλεοχρωισμόςΌχι
ΔιαφάνειαΑδιαφανής

Ο ιραρσίτης (αγγλ. irarsite) είναι αρσενικούχο) / θειούχο ορυκτό του ιριδίου, το οποίο συχνά περιέχει και ρουθήνιο, ρόδιο και λευκόχρυσο. Οφείλει το όνομά του στα συστατικά του ιρίδιο και αρσενικό.

Είναι συνοδό ορυκτό του χρωμίτη ανευρισκόμενο σε δουνίτες και εν γένει οφιολιθικά συμπλέγματα. Απαντάται, επίσης, ως κυκλική επιφλοίωση σε φυσικά κράματα μετάλλων της ομάδας του λευκοχρύσου.

Ορυκτά με τα οποία σχετίζεται, εκτός από τα προαναφερόμενα, είναι ο χολινγουορθίτης, με τον οποίο σχηματίζει παραμικτική σειρά, άλλα αρσενικούχα ορυκτά της ομάδας λευκοχρύσου (ρουθηναρσενίτης, ρουθηνιδοσμυρίτης κ. ά.), ο χαλκοπυρίτης, ο χαλκοσίνης, ο γερσδορφίτης, ο πεντλανδίτης, ο νικελίνης, ο μαγνητίτης και ο ολιβίνης.

Δεν είναι από τα ιδιαιτέρως διαδεδομένα ορυκτά. Απαντάται στο Σύμπλεγμα Bushveld της Νότιας Αφρικής (Merensky reef), όπου αποτελεί και χαρακτηριστικό της περιοχής (type locality), στη δυτική Φινλανδία (περιοχή Hitura), τη Βουλγαρία (εντός χρωμιοπικοτιτών), την περιοχή Zvenyhorodka της Ουκρανίας, τη Στυρία της Αυστρίας, τις νήσους Σέτλαντ, τον Καναδά (Οντάριο), τη Νέα Γουινέα, τη Ρωσία και τις Πολιτείες Καλιφόρνια και Αλάσκα των ΗΠΑ.

Στην Ελλάδα απαντά σε μικρές ποσότητες στο Βούρινο του Νομού Κοζάνης και συγκεκριμένα στο ορυχείο "Αετορράχες".

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • James Dwight Dana, Manual of Mineralogy and Lithology, Containing the Elements of the Science of Minerals and Rocks, READ BOOKS, 2008 ISBN 1443742244