Ιρανο-Σαουδαραβικές σχέσεις

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιρανο-Σαουδαραβικές σχέσεις
Map indicating locations of Iran and Saudi Arabia

Ιράν

Σαουδική Αραβία

Οι Ιρανο-Σαουδαραβικές σχέσεις[1] αναφέρονται στις διμερείς διπλωματικές σχέσεις μεταξύ της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν και του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, οι οποίες είναι τεταμένες σε διάφορα θέματα όπως οι ερμηνείες του Ισλάμ, οι προσδοκίες για την ηγεσία του ισλαμικού κόσμου, η πολιτική των εξαγωγών πετρελαίου κα οι σχέσεις με τις ΗΠΑ και τη Δύση.

Παρά το γεγονός ότι η Σαουδική Αραβία και το Ιράν είναι οι δύο έθνη με μουσουλμανική πλειονότητα και ακολουθούν και αποφαίνονται την ισλαμική διδασκαλία, οι μεταξύ τους σχέσεις είναι γεμάτες με εχθρότητα, ένταση και αντιπαράθεση, λόγω των διαφορών στην πολιτική ατζέντα, που ενισχύονται από τις διαφορές τους στην πίστη. Η Σαουδική Αραβία είναι ένα συντηρητικό ουαχαμπιτικό σουνιτικό ισλαμικό βασίλειο με μια μακρά παράδοση στενών σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο. Το Ιράν είναι μια δωδεκαδική σιιτική ισλαμική δημοκρατία η οποία ιδρύθηκε έπειτα από μια αντιδυτική επανάσταση. Τόσο η Σαουδική Αραβία όσο και το Ιράν φαίνεται να έχουν φιλοδοξίες για την ηγεσία του Ισλάμ, όπως και διαφορετικά οράματα σταθερότητας και περιφερειακής τάξης.

Μετά την Ισλαμική Επανάσταση, οι σχέσεις επιδεινώθηκαν σημαντικά έπειτα από τις κατηγορίες του Ιράν προς τη Σαουδική αραβία, ότι δρα ως πράκτορας των ΗΠΑ στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, εκπροσωπώντας τα συμφέροντα των ΗΠΑ και όχι του Ισλάμ. Σαουδική Αραβία ανησυχεί σχετικά με την επιθυμία του Ιράν να εξάγει την επανάστασή του σε όλους τους τομείς, με σκοπό να επεκτείνει την επιρροή της στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, κυρίως στο μετα-Σαντάμ Ιράκ, το Λεβάντε και ενδότερα στο Νότο, όπως και για το αμφιλεγόμενο, πολυσυζητημένο πυρηνικό του πρόγραμμα.

Ιστορικό των σχέσεων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1920 - 1970[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Σαουδική Αραβία και το Ιράν συνήψαν διπλωματικές σχέσεις το 1929 μετά την υπογραφή της Σαουδικής-Ιρανικής Συνθήκης Φιλίας.[2] Οι σχέσεις συνεχίστηκαν μέχρι το 1943, όταν ένας Ιρανός προσκυνητής, ο Abu Taleb Yazdi, κατηγορήθηκε ότι έκανε εμετό στην Κάαμπα και εκτελέστηκε από τη Σαουδική κυβέρνηση.[3] Ως αποτέλεσμα αυτής της ενέργειας οι διπλωματικές τους σχέσεις διακόπηκαν το 1944. Το 1946 ωστόσο ο Ιμπν Σαούντ έστειλε μια επιστολή στον Σάχη που οδήγησε στην επανάληψη των σχέσεων. [3]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Το Ιράν καλεί τη Σαουδική Αραβία σε συνεργασία Αρχειοθετήθηκε 2016-03-04 στο Wayback Machine. enikos.gr
  2. Wrampelmeier, Brooks (1 February 1999). «Saudi-Iranian Relations 1932–1982». Middle East Policy. http://www.thefreelibrary.com/Saudi-Iranian+Relations+1932-1982.-a054208508. Ανακτήθηκε στις 11 August 2013. 
  3. 3,0 3,1 Keynoush, Banafsheh (8 Απριλίου 2016). Saudi Arabia and Iran: Friends or Foes? (στα Αγγλικά). Springer. σελίδες 58–59. ISBN 978-1-137-58939-2. Ανακτήθηκε στις 11 Μαρτίου 2023.