Ιππασία στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες 2020

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ιππασία
στους Ολυμπιακούς Αγώνες
ΤόποςBaji Koen
Sea Forest Cross-Country Course
Ημερομηνίες24 Ιουλίου – 7 Αυγούστου 2021
Αρ. αγωνισμάτων6
Συμμετοχές200 από 49 χώρες
← 2016
2024 →

Οι ιππικές εκδηλώσεις στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες 2020 στο Τόκιο παρουσίασαν τρεις κλάδους τόσο για ατομικούς όσο και για ομαδικούς αγώνες. [1]

Αρχικά προγραμματισμένοι για τις 25 Ιουλίου-8 Αυγούστου 2020, λόγω της πανδημίας του COVID-19, οι αγώνες είχαν αναβληθεί με τις ιππικές εκδηλώσεις που είχαν οριστεί για τις 24 Ιουλίου-7 Αυγούστου 2021. [2]

Πρόκριση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι 200 θέσεις ποσοστώσεων για την ιππασία μοιράστηκαν μεταξύ των τριών κλάδων (75 για άλματα, 65 για αγώνες και 60 για ντρεσάζ). Οι ομάδες σε κάθε κλάδο αποτελούνταν από τρία ζευγάρια αλόγων και αναβάτη. Οποιαδήποτε Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή που πληροί τις προϋποθέσεις μιας ομάδας (20 ομάδες για άλματα, 15 η κάθε μία για αγώνες και ντρεσάζ) έλαβε επίσης 3 συμμετοχές στον ατομικό διαγωνισμό για τον κλάδο αυτό. Οι Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις για ομάδες μπορούσαν να κερδίσουν μία ατομική θέση στο ντρεσάζ και το άλμα, και έως δύο μεμονωμένες θέσεις στο eventing, για συνολικά 15 συμμετοχές στο άλμα και στο ντρεσάζ και 20 για το eventing. Οι ομάδες προκρίνονται κυρίως μέσω συγκεκριμένων αγώνων (Παγκόσμιοι Ιππικοί Αγώνες και ηπειρωτικά τουρνουά), ενώ τα άτομα προκρίνονται μέσω κατάταξης. Η χώρα υποδοχής, η Ιαπωνία, προσδιόρισε αυτόματα μια ομάδα σε κάθε κλάδο. [3] [4] [5]

Συμμετέχουσες χώρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

50 χώρες προκρίθηκαν. Η Εσθονία, το Ισραήλ, η Λετονία, το Λουξεμβούργο, η Σιγκαπούρη και η Σρι Λάνκα είχαν την πρώτη τους συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες της ιππασίας.


Μορφή αγώνων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ντρεσάζ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι ομάδες αποτελούνται από τρεις αθλητές, οι οποίοι αγωνίζονται επίσης για ατομικά μετάλλια. Οι χώρες χωρίς ομάδα μπορούν να εκπροσωπούνται από έναν μεμονωμένο αθλητή.

Ο διαγωνισμός ντρεσάζ ξεκινά με το Γκραν Πρι, το οποίο χρησιμεύει ως προκριματικός τόσο για ομαδικούς όσο και για ατομικούς αγώνες. Οι αθλητές συμμετέχουν σε έξι heats με δέκα αθλητές ο καθένας, με τρία heats να έχουν προγραμματιστεί για την πρώτη ημέρα και τα υπόλοιπα τρία heats για τη δεύτερη ημέρα. Τα heats σχεδιάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην μπορούν να αποδοθούν περισσότεροι από ένας αθλητές ανά Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή στην ίδια προθέρμανση. Μόλις ολοκληρωθούν τα heats του Γκραν Πρι, οι βαθμολογίες των ομάδων αποφασίζονται προσθέτοντας ατομικές βαθμολογίες των αντίστοιχων μελών της ομάδας. Οι οκτώ κορυφαίες ομάδες κατατάσσονται στον ομαδικό τελικό (Γκραν Πρι Special), ενώ οι δύο πρώτοι ατομικοί αθλητές από κάθε προπόνηση, συν τους επόμενους έξι καλύτερους αθλητές, κατατάσσονται στον ατομικό τελικό (Γκραν Πρι Freestyle).

Το Γκραν Πρι Special, το οποίο χρησιμοποιείται για την επιλογή των ομαδικών μεταλλίων, είναι ένα ελαφρώς πιο αυστηρό τεστ ντρεσάζ με έμφαση στις δύσκολες μεταβάσεις (όπως το βάδην collected walk - piaffe). Πραγματοποιείται με μουσική που επιλέγουν οι αθλητές και οι αθλήτριες, η οποία όμως δεν κρίνεται. Καθώς η πλάκα σκουπίζεται μετά το Γκραν Πρι, τα μετάλλια της ομάδας καθορίζονται αποκλειστικά με βάση τις βαθμολογίες που σημειώθηκαν στον Ειδικό Αγώνα (Special). Οι χώρες που λαμβάνουν μέρος στον ομαδικό τελικό επιτρέπεται να εισάγουν έναν αναπληρωματικό αθλητή μεταξύ του Γκραν Πρι και έως δύο ώρες πριν από τον ειδικό αγώνα.

Το Ελεύθερο Γκραν Πρι (Freestyle) είναι ανοιχτό για 18 αθλητές και χρησιμοποιείται για την επιλογή ατομικών μεταλλίων. Κάθε αθλητής σχεδιάζει το δικό του τεστ για το Freestyle, το οποίο πρέπει να μελοποιηθεί και πρέπει να περιέχει 16 υποχρεωτικές κινήσεις. Οι αναβάτες μπορούν να προσαρμόσουν μια δοκιμή στις δυνάμεις των αλόγων τους, καθώς και να ενσωματώσουν κινήσεις που είναι πιο δύσκολες από αυτές που απαιτούνται στο Γκραν Πρι ή το Special (όπως μια πιρουέτα στην πιάφα ή αλλαγές πτήσης σε μια καμπύλη) για να αυξήσουν βαθμολογίες. Τα ατομικά μετάλλια αποδίδονται με βάση τις βαθμολογίες στο Freestyle.

Eventing[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι αγώνες για ομαδικά και ατομικά μετάλλια διεξάγονται ταυτόχρονα. Κάθε αθλητής, ιππεύοντας το ίδιο άλογο, εκτελεί ένα τεστ ντρεσάζ, έναν γύρο αντοχής και έναν γύρο άλματος. Τα ομαδικά μετάλλια απονέμονται προσθέτοντας μαζί τις βαθμολογίες των μελών της ομάδας, και από τις τρεις φάσεις. Η ομάδα με τον μικρότερο αριθμό πόντων κερδίζει το χρυσό. Οι 25 κορυφαίοι ατομικοί αθλητές μετά τον πρώτο γύρο άλματος εκτελούν έναν δεύτερο, τελευταίο γύρο άλματος για να καθορίσουν ατομικά μετάλλια. Επομένως, όσοι αγωνίζονται για ατομική δόξα ολοκληρώνουν ένα γύρο δοκιμής και γύρο αντοχής, και δύο γύρους άλματος.

Οι αθλητές που για διάφορους λόγους αποτυγχάνουν να ξεκινήσουν ή να ολοκληρώσουν κάποια από τις φάσεις αποκλείονται από τον ατομικό διαγωνισμό. Οι ομάδες με αποκλεισμένους αθλητές λαμβάνουν βαθμούς ποινής: 100 πόντοι για κάθε αθλητή που αποκλείστηκε κατά τη διάρκεια των φάσεων ντρεσάζ και άλματος και 200 πόντους ποινής για κάθε αθλητή που αποκλείστηκε κατά τη διάρκεια της φάσης αντοχής. Παρ' όλο που αποκλείονται από το ατομικό αγώνισμα, οι αποκλεισθέντες αθλητές μπορούν να συνεχίσουν να αγωνίζονται στις ακόλουθες φάσεις για τις ομάδες τους, εκτός εάν αποκλείστηκαν για χωλότητα, πτώση αλόγου, κακοποίηση αλόγου ή για άλλους λόγους. Οι ομάδες μπορούν επιπλέον να προωθήσουν έναν εφεδρικό αθλητή σε οποιοδήποτε σημείο του διαγωνισμού. Σε αυτή την περίπτωση, η αντίστοιχη ομάδα λαμβάνει 20 επιπλέον πόντους.

Άλμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι ατομικοί και ομαδικοί αγώνες διεξάγονται χωριστά.

Ο ατομικός διαγωνισμός ξεκινά πρώτος και διαρκεί δύο αγωνιστικές ημέρες. Η πρώτη αγωνιστική ημέρα χρησιμεύει ως προκριματική, όπου μπορούν να ξεκινήσουν συνολικά 75 αθλητές. Κάθε αθλητής αντιμετωπίζει την ίδια πορεία, η οποία περιλαμβάνει 12 έως 14 αριθμημένα εμπόδια. Οι αθλητές κατατάσσονται με βάση τον συνολικό αριθμό πόντων και οι 30 πρώτοι προκρίνονται στον ατομικό τελικό. Σε περίπτωση ισοβαθμίας για την τελευταία θέση των προκριματικών, οι αθλητές χωρίζονται κατά τον χρόνο του γύρου τους. Ο ατομικός τελικός διεξάγεται σε διαφορετική πορεία που περιλαμβάνει 12 έως 15 αριθμημένα εμπόδια. Οι αθλητές κατατάσσονται για άλλη μια φορά με βάση τον συσσωρευμένο αριθμό πόντων ποινής. Εάν δύο ή περισσότεροι αθλητές ισοφαρίσουν για μια θέση μεταλλίου, η ισοπαλία επιλύεται σε ένα άλμα.

Η πρώτη ημέρα του ομαδικού διαγωνισμού χρησιμεύει ως προκριματική και μπορεί να συμμετάσχουν συνολικά 20 ομάδες. Στο τέλος των προκριματικών, οι ομάδες λαμβάνουν την τοποθέτησή τους προσθέτοντας τις ποινές που επιβαρύνουν τα τρία μέλη της ομάδας. Οι αθλητές που αποσύρονται ή αποκλείονται ή αποχωρούν από τον αγώνα δεν θα λάβουν βαθμολογία. Οι ομάδες με έναν αθλητή που έχει αποσυρθεί ή αποκλειστεί από την πρόκριση της ομάδας θα τοποθετηθούν σύμφωνα με τις συνδυασμένες ποινές που επιβαρύνουν τους δύο αθλητές που ολοκλήρωσαν τον αγώνα. Οι ομάδες στις οποίες και οι τρεις αθλητές ολοκλήρωσαν τον αγώνα χωρίς να αποκλειστούν ή να αποσυρθούν, τοποθετούνται σε ομάδες με δύο μόνο αθλητές που ολοκλήρωσαν τον αγώνα χωρίς να αποκλειστούν ή να αποσυρθούν. Ομάδες με δύο αθλητές που έχουν αποσυρθεί ή/και αποσυρθεί ή/και αποβληθεί από τον αγώνα θα αποκλειστούν. Οι 10 πρώτες ομάδες με βάση τα αποτελέσματα των προκριματικών προκρίνονται στον τελικό της ομάδας. Σε περίπτωση ισοβαθμίας για την τελευταία θέση πρόκρισης, οι ομάδες χωρίζονται με τον συνδυασμένο χρόνο των τριών μελών της ομάδας τους. Ο τελικός της ομάδας διεξάγεται σε διαφορετική πορεία. Οι ομάδες κατατάσσονται για άλλη μια φορά με βάση τον συσσωρευμένο αριθμό πόντων ποινών των μελών της ομάδας τους. Εάν δύο ή περισσότερες ομάδες ισοφαρίσουν για μια θέση μεταλλίου, η ισοπαλία επιλύεται σε ένα άλμα.

Πρόγραμμα αγώνων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όλες οι ώρες είναι τυπική ώρα Ιαπωνίας ( UTC+9 ). [6] [7]

Ημέρα Ημερομηνία Έναρξη Ολοκλήρωση Εκδήλωση Φάση
Ημέρα 1 Σάββατο 24 Ιουλίου 2021 17:00 22:00 Ατομικό ντύσιμο Ντρεσάζ Γκραν Πρι Ημέρα 1
Ντύσιμο ομάδας
Ημέρα 2 Κυριακή 25 Ιουλίου 2021 17:00 22:00 Ατομικό ντύσιμο Ντρεσάζ Γκραν Πρι Ημέρα 2
Ντύσιμο ομάδας
4η μέρα Τρίτη 27 Ιουλίου 2021 17:30 22:40 Ομαδικό Ντρεσάζ Ομαδικό Ντρεσάζ Γκραν Πρι Special
5η μέρα Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021 17:30 21:25 Ατομικό ντρεσάζ Ατομικό Ντρεσάζ Γκραν Πρι Ελεύθερο
7η μέρα Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021 8:00 11:10 Ατομική εκδήλωση Εκδήλωση Ντρεσάζ Ημέρα 1 - Συνεδρία 1
Ομαδική εκδήλωση
17:30 20:55 Ατομική εκδήλωση Εκδήλωση Ντρεσάζ Ημέρα 1 - Συνεδρία 2
Ομαδική εκδήλωση
8η μέρα Σάββατο 31 Ιουλίου 2021 8:00 11:10 Ατομική εκδήλωση Εκδήλωση Ντρεσάζ Ημέρα 2 - Συνεδρία 3
Ομαδική εκδήλωση
9η μέρα Κυριακή 1 Αυγούστου 2021 8:30 11:55 Ατομική εκδήλωση Εκδήλωση Ανωμάλου Δρόμου (Cross Country)
Ομαδική εκδήλωση
10η μέρα Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021 17:00 22:25 Ατομική εκδήλωση Εκδήλωση άλμα
Ομαδική εκδήλωση
11η μέρα Τρίτη 3 Αυγούστου 2021 19:00 22:45 Ατομικό άλμα Ατομικός Προκριματικός άλματος
Ημέρα 12 Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021 19:00 21:40 Ατομικό άλμα Ατομικός τελικός άλματος
14η μέρα Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021 19:00 22:05 Άλμα ομαδικό Προκριματικός ομαδικού άλματος
15η μέρα Σάββατο 7 Αυγούστου 2021 19:00 21:20 Άλμα ομαδικό Τελικός Ομαδικού Άλματος

Περίληψη μεταλλίων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

ΘέσηNOCΧρυσάΑργυράΧάλκιναΣύνολο
1 Γερμανία 3104
2 Μεγάλη Βρετανία 2125
3 Σουηδία 1102
4 Ηνωμένες Πολιτείες 0202
5 Αυστραλία 0112
6 Βέλγιο 0011
Γαλλία 0011
Ολλανδία 0011
Σύνολο (8 χώρες)66618


Μεταλλιούχοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αγώνισμα Χρυσό Αργυρό Χάλκινο}}
Ατομικό Ντρεσάζ Τζέσικα φον Μπρέντοου-Βερντλ
με τον ίππο Dalera (GER)
Ιζαμπέλ Βερθ
με τον ίππο Bella Rose (GER)
Σαρλότ Ντιζαρντέν
με τον ίππο Gio (GBR)
Ομαδικό Ντρεσάζ Γερμανία
Τζέσικα φον Μπρέντοου-Βερντλ
με τον ίππο Dalera
Ντοροτέ Σνάιντερ
με τον ίππο Showtime
Ιζαμπέλ Βερθ
με τον ίππο Bella Rose
Ηνωμένες Πολιτείες
Σαμπίνε Σχουτ-Κέρι
με τον ίππο Sanceo
Αντριάν Λιλ
με τον ίππο Salvino
Στέφεν Πέτερς
με τον ίππο Suppenkasper
Μεγάλη Βρετανία
Σαρλότ Φράι
με τον ίππο Everdale
Καρλ Χέστερ
με τον ίππο En Vogue
Σαρλότ Ντιζαρντέν
με τον ίππο Gio
Ατομικό eventing Γιούλια Κραγιέβσκι
με τον ίππο Amande de B'Neville (GER)
Τομ ΜακΓιούεν
με τον ίππο Toledo de Kerser (GBR)
Άντριου Χόι
με τον ίππο Vassily de Lassos (AUS)
Ομαδικό eventing Μεγάλη Βρετανία
Λόρα Κολέτ
με τον ίππο London 52
Τομ ΜακΓιούεν
με τον ίππο Toledo de Kerser
Όλιβερ Τάουνεντ
με τον ίππο Ballaghmore Class
Αυστραλία
Κέβιν ΜακΝάμπ
με τον ίππο Don Quidam
Άντριου Χόι
με τον ίππο Vassily de Lassos
Σέιν Ρόουζ
με τον ίππο Virgil
Γαλλία
Νικολά Τουζέν
με τον ίππο Absolut Gold
Καρίμ Λαγκουάγκ
με τον ίππο Triton Fontaine
Κρίστοφερ Σι
με τον ίππο Totem de Brecey
Ατομικό άλμα Μπεν Μαέρ
με τον ίππο Explosion W (GBR)
Πέντερ Φρέντρικσον
με τον ίππο All In (SWE)
Μάικελ φαν ντερ Φλόιτεν
με τον ίππο Beauville Z (NED)
Ομαδικό άλμα Σουηδία
Χένρικ φον Έκερμαν
με τον ίππο King Edward
Μάλιν Μπάριαρντ-Τζόνσον
με τον ίππο Indiana
Πέντερ Φρέντρικσον
με τον ίππο All In
Ηνωμένες Πολιτείες
Λόρα Κροτ
με τον ίππο Baloutinue
Τζέσικα Σπρίνγκστιν
με τον ίππο Don Juan van de Donkhoeve
ΜακΛέινΓουόρντ
με τον ίππο Contagious
Βέλγιο
Πίτερ Ντεβό
με τον ίππο Claire Z
Ζερόμ Γκερί
με τον ίππο Quel Homme de Hus
Γκρεγκορί Ουατελέ
με τον ίππο Nevados S

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «FEI Regulations for Equestrian Events at the Olympic Games» (PDF). FEI. 16 Οκτωβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 23 Νοεμβρίου 2019. 
  2. McCurry, Justin; Ingle, Sean (2020-03-24). «Tokyo Olympics postponed to 2021 due to coronavirus pandemic» (στα αγγλικά). The Guardian. ISSN 0261-3077. https://www.theguardian.com/sport/2020/mar/24/tokyo-olympics-to-be-postponed-to-2021-due-to-coronavirus-pandemic. Ανακτήθηκε στις 2020-03-24. 
  3. «Qualification System – Games of the XXXII Olympiad – Ντρεσάζ» (PDF). FEI. 28 Οκτωβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 23 Νοεμβρίου 2019. [νεκρός σύνδεσμος]
  4. «Qualification System – Games of the XXXII Olympiad – Eventing» (PDF). FEI. 14 Οκτωβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 23 Νοεμβρίου 2019. 
  5. «Qualification System – Games of the XXXII Olympiad – Jumping» (PDF). FEI. 14 Οκτωβρίου 2019. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 28 Ιουλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 23 Νοεμβρίου 2019. 
  6. «Schedule - Equestrian Tokyo 2020 Olympics». Olympian Database. Ανακτήθηκε στις 2 Μαρτίου 2020. 
  7. «Equestrian Competition Schedule». Tokyo 2020. Ανακτήθηκε στις 2 Μαρτίου 2020.