Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιουλιανός της Νάπολης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιουλιανός
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Iulianus (Λατινικά)
Γέννηση7ος αιώνας
Θάνατος701
Νάπολη
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταιερέας
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαεπίσκοπος
Άγιος

Ο Ιουλιανός (ιταλικά : Giuliano, λατινικά : Iulianus), (απεβίωσε το 701 στη Νάπολη), ήταν επίσκοπος της Νεαπόλεως από το 693 ή 694 έως το 701[1][2]. Τιμάτε ως άγιος από την Ρωμαιοκαθολική εκκλησία.

Η κύρια ιστορική πηγή για τον Άγιο Ιουλιανό της Νεάπολης είναι το πρώτο μέρος των «Πράξεων των Ναπολιαντών Επισκόπων» που γράφτηκε στις αρχές του 8ου-9ου αιώνα από ανώνυμο συγγραφέα. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για την καταγωγή και τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Ανέβηκε στην επισκοπική έδρα της Νεάπολης μετά τον θάνατο του Αγίου Ανιέλου το 693 ή 694[3][1].

Σχεδόν τίποτα δεν είναι γνωστό για τη διοίκηση της επισκοπής Νεάπολης από τον Ιουλιανό. Υποτίθεται ότι πέθανε το 701, έχοντας την επισκοπική έδρα για επτά χρόνια και τρεις μήνες. Ο Ιουλιανός θάφτηκε στη Βασιλική του Saint Restituta, που ήταν τότε ο καθεδρικός ναός της Νάπολης. Στη συνέχεια τα λείψανά του μεταφέρθηκαν στον καθεδρικό ναό του Αγίου Ιανουάριου, όπου βρίσκονται τώρα κάτω από το βωμό, μαζί με τα λείψανα άλλων Ναπολιτάνων επισκόπων. Διάδοχος του Ιουλιανού στον επισκοπικό βαθμό ήταν ο Άγιος Λαυρέντιος[3][1].

Στις μεσαιωνικές πηγές ο Ιουλιανός αναφέρεται ως άγιος. Ωστόσο, δεν υπάρχουν πληροφορίες για την ιδιαίτερη προσκύνηση του: η μνήμη του τιμάτε την ίδια ημέρα που εορτάζεται η μνήμη όλων των άλλων αγίων προκαθημένων της Μητροπόλεως Νάπολης[3].


Προκάτοχος
Ανιέλος
Επίσκοπος Νάπολης
693/694-701
Διάδοχος
Λαυρέντιος
  1. 1,0 1,1 1,2 Cronotassi dei Vescovi, Chiesa di Napoli
  2. Francesco Ceva Grimaldi (marchesi di Pietracatella.), Memorie storiche della città di Napoli
  3. 3,0 3,1 3,2 Zigarelli D. M., Biografie dei vescovi e arcivescovi della Chiesa di Napoli, Napoli, Stabilimento tipografico di G. Gioja, 1861, page 24