Ινφίρτελ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Χάρτης του Ινφίρτελ στην επαρχία της Άνω Αυστρίας
Τοπίο γύρω από το Μαρία Σμολν.

Το Ινφίρτελ (κυριολεκτικά σημαίνει στα γερμανικά «τέταρτο του Ιν») είναι παραδοσιακή αυστριακή περιοχή νοτιοανατολικά του ποταμού Ιν. Αποτελεί το δυτικό τμήμα της επαρχίας της Άνω Αυστρίας και συνορεύει με το γερμανικό κρατίδιο της Βαυαρίας. Το Ινφίρτελ είναι ένα από τα τέσσερα παραδοσιακά "τεταρτημόρια" της Άνω Αυστρίας, ενώ τα άλλα είναι το Χαουζρουκφίρτελ, το Μιλφίρτελ και το Τραουνφίρτελ.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τέταρτο καταλαμβάνει τις αυστριακές πολιτικές επαρχίες Σέρντινγκ, Ριντ ιμ Ίνκραϊς και Μπράουναου αμ Ινν. Οι κύριες πόλεις περιλαμβάνουν τις επαρχιακές πρωτεύουσες Μπράουναου αμ Ινν, Ριντ ιμ Ίνκραϊς και Σέρντινγκ, καθώς και τις πόλεις Ματιγκχόφεν και Άλτχαϊμ.

Landscape in Burgkirchen, Braunau am Inn district

Ευρισκόμενο στους πρόποδες των Άλπεων, καταλαμβάνει έκταση 2.250 τ.χλμ. και αποτελείται από τη μεγάλη κοιλάδα του Ιν, που είναι σε μεγάλο βαθμό παραγωγική και εύφορη, ενώ στα ανατολικά είναι πλούσιο σε γρανίτη και στα βόρεια είναι πλούσιο σε άνθρακα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τον Πρώιμο Μεσαίωνα το Ινφίρτελ άνηκε στο γερμανικό δουκάτο της Βαυαρίας και ονομαζόταν Ινμπάιερν. Διοικούμενο από το Μπουργκχάουζεν, οι γαίες πέρα από τον ποταμό Ινν είχαν για αιώνες δύο σημαντικούς ρόλους: στρατηγικά ως ανατολική αμυντική γραμμή εναντίον του Αρχιδουκάτου της Αυστρίας και οικονομικά ως καλλιεργήσιμη γη. Στη περίοδο της βαυαρικής εξέγερσης κατά του Αψβούργου αυτοκράτορα Ιωσήφ Α', η βραχύβια βουλή του Μπράουναου συνήλθε το 1705, μια πρώιμη περίπτωση κοινοβουλίου στην Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Ακολουθώντας τον Πόλεμο της Βαυαρικής Διαδοχής και τη Συμφωνία του Τρέσεν, το 1779 η περιοχή παραχωρήθηκε στην Αυστρία.[1] Κατά τη διάρκεια των Ναπολεόντιων Πολέμων η περιοχή επεστράφη στη Βαυαρία, σύμφωνα με τη Συμφωνία του Σένμπρουν το 1809, αλλά σύμφωνα με το Συνέδριο της Βιέννης επεστράφη στην Αυστρία το 1816.

Ηλιοβασίλεμα στο Μπουργκκίρχεν

Δημογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σήμερα το Ινφίρτελ κατοικείται από περίπου 215.000 άτομα στους οικισμούς του. Οι βαυαρικές ρίζες της περιοχής επηρεάζουν την τοπική γερμανική διάλεκτο, τα Ινφιρτλερικά (Innviertlerisch), μια δυτική Κεντρική Αυστροβαυαρική ποικιλία παρόμοια με τις γλώσσες που ομιλούνται στη Κάτω Βαυαρία.

Αξιοσημείωτα άτομα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «225 Jahre Innviertel bei Oberösterreich» (στα Γερμανικά). Ανακτήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 2014.