Ιντίλ Μπιρέτ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιντίλ Μπιρέτ
Βιογραφικό
Γέννηση21 Νοεμβρίου 1941 (1941-11-21) (82 ετών)
Βίνερ Νόιστατ, Αυστρία
ΕίδηΚλασική μουσική
ΙδιότητεςΠιανίστα κονσέρτων
Μουσικά όργαναΠιάνο
Παρουσία1957–παρόν

Η Ιντίλ Μπιρέτ (τουρκικά: İdil Biret, 21 Νοεμβρίου 1941) είναι Τουρκάλα πιανίστα, ιδιαίτερα αναγνωρισμένη για το ρομαντικό ρεπερτόριό της. Γεννήθηκε στην Άγκυρα και ξεκίνησε μαθήματα πιάνου από την ηλικία των πέντε, με δάσκαλο τον Μιτχάτ Φένμεν, ο οποίος είχε μαθητεύσει στο πλευρό της Νάντια Μπουλανζέ και του Αλφρέντ Κορτό. Όταν γίνεται επτά ετών, με νομοσχέδιο η Τουρκική κυβέρνηση επιτρέπει την εκπαίδευση στο εξωτερικό, και η Μπιρετ άδραξε την ευκαιρία και πήγε στο Ωδείο του Παρισιο, όπου γνωρίζει την Μπουλανζέ. Σε ηλικία 15 ετών παίρνει μέρος σε διάφορους διαγωνισμούς. Ενώ συνεχίζει την εκπαίδευση της με τον Κορτό και τον Βίλχελμ Κεμπφ.

Σε ηλικία 16 ετών ήδη είχε αρχίσει να είναι μία σολίστ πιανίστα, παίζοντας σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο, σε πολλές δημοφιλείς ορχήστρες, όπως τη Συμφωνική του Λονδίνου, τη Φιλαρμονική του Λονδίνου, τη Συμφωνική της Βοστώνης, τη Φιλαρμονική του Λένινγκραντ, τη Φιλαρμονική του Τόκιο και τη Συμφωνική του Σύδνεϋ, μεταξύ άλλων πολλών. Και συνεργάστηκε με πολλούς καταξιωμένους μαέστρους όπως ο Πιερ Μοντό, ο Ρούντολφ Κέμπε και ο Άρον Κόουπλαντ, μεταξύ άλλων. Επίσης έδωσε και πολλά κονσέρτα σε διάφορα φεστιβάλ ανά τον κόσμο. Ένα αξιοσημείωτο γεγονός σημειώθηκε στις 22 Νοεμβρίου του 1963, κι ενώ προετοιμαζόταν να ερμηνεύσει Ραχμάνινοφ, στη Συμφωνική της Βοστώνη, το κοινό ενημερώνεται ότι ο Τζ. Φ. Κένεντι μόλις είχε δολοφονηθεί, τελικά, μετά από λίγο, η παράσταση ξεκίνησε.[1]

Κατά τη διάρκεια της καριέρας της έχει υπάρξει και κριτικής πολλών επιτροπών διαγωνισμών πιάνου. Πολλές εκτελέσεις της (πάνω από 100) του Σοπέν, του Μπραμς, του Μπετόβεν κ.ά., έχουν ηχογραφηθεί. Ωστόσο, περισσότερη γνωστή είναι για τις ηχογραφήσεις της σε έργα του Σοπέν,[2] οι οποίες της έφεραν διάκριση στην Πολωνία, λαμβάνοντας το Grand Prix du Disque Frédéric Chopin, το 1995. Τον Σεπτέμβριο του 2006, κυκλοφόρησε και η βιογραφία της Idil Biret - Une Pianiste Turque en France, από τον Dominique Xardel. Αργότερα κυκλοφόρησε και τις 32 Σονάτες του Μπετόβεν, από δική της εταιρεία.[3] Το 1971 έλαβε κρατικό βραβείο, από την Τουρκική Κυβέρνηση, η μεγαλύτερη καταξίωση για καλλιτέχνες στη χώρα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Radio broadcast of the concert, WFLN-FM, Philadelphia
  2. "C comme Chopin", in Improvisation so piano, Jean-Pierre Thiollet, Neva Editions, 2017, p. 28. (ISBN 978-2-35055-228-6)
  3. IBA (Idil Biret Archive) Αρχειοθετήθηκε 2020-12-18 στο Wayback Machine.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]