Ινστιτούτο Φρεντερίκ Σοπέν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ινστιτούτο Φρεντερίκ Σοπέν
Ίδρυση2001
ΈδραΚέντρο Σοπέν στη Βαρσοβία, Πολωνία
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram Λογαριασμός στο YouTube
Commons page Πολυμέσα

Το Ινστιτούτο Φρεντερίκ Σοπέν (πολωνικά: Narodowy Instytut Fryderyka Chopina‎‎) είναι πολωνικός οργανισμός αφιερωμένος στην έρευνα και την προώθηση της ζωής και των έργων του Πολωνού συνθέτη Φρεντερίκ Σοπέν. Δημιουργήθηκε το 2001 ως αποτέλεσμα νομοθεσίας στο Πολωνικό Κοινοβούλιο και βρίσκεται υπό τον άμεσο έλεγχο του Υπουργείου Πολιτισμού και Εθνικής Κληρονομιάς. Η έδρα του βρίσκεται στη Βαρσοβία.[1]

Δραστηριότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι δραστηριότητες του ινστιτούτου περιλαμβάνουν εκδόσεις, οργάνωση συναυλιών, διατήρηση της φυσικής και καλλιτεχνικής κληρονομιάς του Σοπέν, παρακολούθηση της εμπορικής χρήσης του ονόματος του Σοπέν και λειτουργία Κέντρου Πληροφοριών του Σοπέν (ιστότοπος του ινστιτούτου).[2] Ανάμεσα στα εκδοτικά του έργα είναι μια πλήρης πιστή έκδοση των έργων του Σοπέν, που έχει συγκεντρωθεί από όλα τα διαθέσιμα χειρόγραφα, που επιμελήθηκε η Ζόφια Τσεχλίνσκα.[3]

Το ινστιτούτο λειτουργεί το Μουσείο Φρεντερίκ Σοπέν και τον πενταετή Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου «Φρεντερίκ Σοπέν». Τρέχει επίσης το πρόγραμμα «Νέα Ταλένταs» για να ενθαρρύνει νέους Πολωνούς πιανίστες.[4]

Το ινστιτούτο διοργανώνει επίσης το φεστιβάλ Chopin and his Europe από το 2005. Παρουσιάζει την ευρωπαϊκή μουσική στο πλαίσιο των δεσμών της με τη ζωή και το έργο του Σοπέν. Ένας από τους στόχους του προγράμματος του φεστιβάλ είναι η ιστορική παράσταση – παρουσίαση έργων όπως αρχικά ακούστηκαν, σε όργανα εποχής. Το φεστιβάλ διοργανώνεται σε συνεργασία με την Εθνική Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βαρσοβίας, το Μεγάλο Θέατρο και το 2ο Πρόγραμμα του Πολωνικού Ραδιοφώνου.

Διαγωνισμός Σοπέν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Διεθνής Διαγωνισμός Πιάνου «Φρεντερίκ Σοπέν» (πολωνικά: Międzynarodowy Konkurs Pianistyczny im. Fryderyka Chopina‎‎), ένας διαγωνισμός πιάνου που διεξάγεται στη Βαρσοβία της Πολωνίας, διεξάγεται από το 1927. Από το 2010 φιλοξενείται από το Ινστιτούτο Σοπέν, αφού προηγουμένως είχε οργανωθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού (μέχρι το 1960) και στη συνέχεια από την Εταιρεία Σοπέν (από το 1960 έως το 2005).

Μουσείο Σοπέν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Μουσείο Φρεντερίκ Σοπέν (πολωνικά: Muzeum Fryderyka Chopina‎‎) στη Βαρσοβία ιδρύθηκε το 1954. Από το 2005, το διαχειρίζεται το Ινστιτούτο Φρεντερίκ Σοπέν.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. "Legal Act" (Αγγλική μετάφραση) Αρχειοθετήθηκε 2021-10-26 στο Wayback Machine., Ιστότοπος του Ινστιτούτου Φρεντερίκ Σοπέν, πρόσβαση στις 7 Αυγούστου 2014.
  2. "About us" Αρχειοθετήθηκε 2021-10-26 στο Wayback Machine., Fryderyk Chopin Institute website, πρόσβαση στις 7 Αυγούστου 2014.
  3. Alina Mądry, "19th Century editions of the Works of Chopin as an Aspect of the History of Reception", Polish Libraries website, πρόσβαση στις 7 Αυγούστου 2014.
  4. "Promotion of Young Talents" Αρχειοθετήθηκε 2021-05-11 στο Wayback Machine., Ιστότοπος του Ινστιτούτου Φρεντερίκ Σοπέν, πρόσβαση στις 7 Αυγούστου 2014.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]