Ινγκουίρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ινγκουίρ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ívarr (Παλαιά Νορβηγικά)
Θάνατος5  Αυγούστου 910
Tettenhall
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολεμιστής
Οικογένεια
ΟικογένειαΟυί Αιμάρ

Ο Ινγκουίρ ήταν Δανός βασιλιάς της Νορθουμβρίας, το Αγγλοσαξωνικό χρονικό δεν τον αναφέρει αλλά το Χρονικό του Έθελγουιρ τον καταγράφει σαν συμβασιλέα μαζί με τους αδελφούς του Εόουιλς και Χάλφνταν. Το Χρονικό του Έθελγουιρ αναφέρει ότι σκοτώθηκε από τους Άγγλους στην μάχη του Τεττενχoλ μαζί με τα αδέλφια του (910). Μετά την ήττα των Βικινγκ στην μάχη του Χόλμ (902) και την αποτυχημένη εξέγερση του Έθελγουλντ Έθελινγκ τα τρία αδέλφια Εόουιλς, Χάλφνταν και Ινγκουίρ που ήταν διεκδικητές του θρόνου της Νορθουμβρίας κατόρθωσαν επιτυχώς να ανέβουν στον θρόνο του βασιλείου. Ο πληθυσμός της Ντάνελοου λεηλατήθηκε από τους Βίκινγκ του Δουβλίνου (902) που είχαν εκδιωχθεί από την Ιρλανδία εκείνη την χρονιά.[1] Την πρώτη δεκαετία του 9ου αιώνα οι Βίκινγκ βασιλείς της Νορθουμβρίας και οι Βίκινγκ βασιλείς της Ανατολικής Αγγλίας ξεκίνησαν τις επιδρομές στα εδάφη του βασιλιά του Ουέσσεξ Εδουάρδου του Πρεσβύτερου του μεγάλου Άγγλου επικυρίαρχου βασιλιά. Το 910 τα τρία αδέλφια συμβασιλείς βάδισαν νότια επιτέθηκαν στο Ουέσσεξ αλλά διώχθηκαν από τους Αγγλοσάξονες, στην συνέχεια οι δυνάμεις του Εδουάρδου τους αντιμετώπισαν στην μάχη του Τέττενχολ στην οποία έπεσαν και τα τρία αδέλφια.[2]

Η ταυτότητα του Ινγκουίρ και των αδελφών του καθώς και η φύση της βασιλείας τους βρίσκονται υπό αμφισβήτηση, δεν βρέθηκαν νομίσματα με το όνομα τους, είναι πολύ πιθανό να κυβερνούσαν διαφορετικά τμήματα της Νορθουμβρίας αλλά ήταν μαζί οι αρχηγοί του στρατού.[3] Η παρουσία του Ινγκουίρ έγινε γνωστή στα Χρονικά του Έθελγουιρ στην Λατινική έκδοση του Αγγλοσαξoνικού χρονικού ενώ στα Αγγλικά έγγραφα της εποχής του υπάρχουν μονάχα τα ονόματα των δυο αδελφών του χωρίς να εμφανίζεται το δικό του.[4] Τα ονόματα των τριών αδελφών αντιστοιχούν με τα ονόματα του Αιμάρ, του Αουίσλ και του Χάλφνταν Ράγκναρσον των τριών Βίκινγκ που εμφανίζονται σαν βασιλείς στα Βρετανικά νησιά τον 9ο αιώνα και είναι πολύ πιθανό να ήταν αδέλφια. Ο ιστορικός Ντέιβιντ Ντούμβιλ (γεν. 1949) παραπέμπει στο γεγονός ότι τα τρία αδέλφια προέρχονται από την ίδια οικογένεια του Αιμάρ.[5] Η ιστορικός Κλάρ Ντάουυχαμ αντίστοιχα γράφει ότι "η ομοιότητα είναι πολύ σοβαρή και δεν πρέπει να αγνοηθεί".[6]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Hughes, p. 280
  2. Logan, pp. 42–44 ; Higham & Hill, p. 190
  3. Rollason, p. 217; Higham & Hill, p. 190
  4. Downham, pp. 79–80
  5. Dumville, pp. 88–89
  6. Downham, pp. 79–80

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Downham, Clare (2007). Viking Kings of Britain and Ireland: The Dynasty of Ívarr to A.D. 1014. Edinburgh: Dunedin Academic Press.
  • Dumville, David N. (2004). "Old Dubliners and New Dubliners in Ireland and Britain: a Viking-Age Story". Medieval Dublin. 6: 78–93.
  • Higham, N. J.; Hill, D. H. (11 October 2013). Edward the Elder: 899–924. Taylor & Francis.
  • Hughes, David (2007). The British Chronicles. Heritage Books.
  • Logan, F. Donald (2005). The Vikings in History. Taylor & Francis.
  • Rollason, David (25 September 2003). Northumbria, 500–1100: Creation and Destruction of a Kingdom. Cambridge University Press.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ινγκουίρ
 Θάνατος: 5 Αυγούστου 910
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Εόουιλς και Χάλφνταν
Βασιλιάς της Γιορκ
910
Διάδοχος
Εδουάρδος ο Πρεσβύτερος