Ιμεραίος ο Φαληρέας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιμεραίος ο Φαληρέας
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος322 π.Χ.[1]
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Αθήνα
Πληροφορίες ασχολίας
Περίοδος ακμής400 π.Χ.
Οικογένεια
ΑδέλφιαΔημήτριος ο Φαληρεύς

Ο Ιμεραίος ο Φαληρέας (4ος αιώνας π.Χ., γιος του Φανόστρατου), ήταν Αθηναίος πολιτικός και αδερφός του Δημητρίου του Φαληρέα. Δεν είναι πολλά πράγματα γνωστά για την ζωή του, εκτός από το ότι ήταν ιερέας του Ποσειδώνα και πως αντίθετα με τον αδερφό του φαίνεται πως ανήκε στην αντιμακεδονική παράταξη των Αθηνών. Αναφέρεται πως μαζί με τον Υπερείδη και άλλους υπήρξε δημόσιος κατήγορος στον Άρειο Πάγο των πολιτών της Αθήνας οι οποίοι είχαν δωροδοκηθεί από τον Άρπαλο, ανάμεσα τους και ο Δημοσθένης. Με την έναρξη του Λαμιακού Πολέμου ο Ιμεραίος επιδίωξε ενεργά την εκδίωξη των Μακεδόνων από την Αθήνα, όμως μετά την μάχη της Κραννώνας το 322 π.Χ. όπου οι Αθηναίοι ηττήθηκαν, έγινε καταζητούμενος από τον Αντίπατρο. Κατέφυγε στην Αίγινα μαζί με τον Υπερείδη και τον Αριστόνικο ζητώντας καταφύγιο στον ναό του Αιακού, όμως εκεί τους ανακάλυψε ο Αρχίας ο Θούριος ο οποίος είχε σταλθεί από τους Μακεδόνες προς σύλληψη τους, και τους έσυρε έξω από τον ναό, συλλαμβάνοντας τους και εκτελώντας τους αργότερα.[2][3]

Ο θάνατος του Ιμεραίου, χρησιμοποιήθηκε αργότερα από τους πολιτικούς αντιπάλους του Δημητρίου κατηγορώντας τον για τον θάνατο του αδερφού του, παρότι ο Δημήτριος ανήλθε στην εξουσία αρκετά χρόνια αργότερα.[4]Ο Λουκιανός εκφράζεται με πολύ μελανά λόγια για τον Ιμεραίο, αναφέροντας πως ήταν ένας απλός δημαγωγός και καιροσκόπος.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανακτήθηκε στις 27  Νοεμβρίου 2018.
  2. 2,0 2,1 «A Dictionary of Greek and Roman biography and mythology, Himeraeus». www.perseus.tufts.edu. Ανακτήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 2018. 
  3. (Cologne), Engels, Johannes (στα αγγλικά). Himeraeus. https://referenceworks.brillonline.com/entries/brill-s-new-pauly/himeraeus-e513660. 
  4. O'Sullivan, Lara (2009). The Regime of Demetrius of Phalerum in Athens, 317-307 BCE: A Philosopher in Politics. BRILL. σελ. 74. ISBN 9004178880.