Ιλλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 47°27′41.0″N 7°15′59.0″E / 47.461389°N 7.266389°E / 47.461389; 7.266389

Ιλλ
ΕκβολέςΡήνος
Χώρες ΛεκάνηςΓαλλία
ΧώραΓαλλία
Μήκος216,7 χλμ
Μέση εκροή54,1 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο
ΠαραπόταμοιThur, Bruche, Lauch, Doller, Fecht, Andlau, Giessen, Largue, Souffel, Dollerbaechlein, Blind (river), Quatelbach, Thalbach, Aar, Ehn και d:Q20723413
Χάρτης

Ο Ιλλ (γαλλικά: Ill, κεφαλαία ILL) είναι ποταμός της Γαλλίας στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας και συγκεκριμένα στην Αλσατία. Η Αλσατία οφείλει το όνομά της στον ποταμό Ιλλ: Στη γερμανική γλώσσα Elsass σημαίνει «περιοχή του Ιλλ».

Ο Ιλλ πηγάζει από την οροσειρά Ζυρά (Jura, ελλην. γνωστά ως Γιούρα) κοντά στο χωριό Βινκέλ (Winkel). Κατευθύνεται βόρεια ρέοντας σχεδόν παράλληλα προς τον Ρήνο. Κατά τη διαδρομή του δέχεται τα νερά από αρκετούς παραποτάμους, που πηγάζουν από τα Βόσγια (Vosges), κυριότεροι των οποίων είναι ο Ντολέ (Doller), ο Σουφφέλ (Souffel) και ο Τουρ (Thur).

Ο Ίλλ διέρχεται από τις πόλεις Μυλούζ, Κολμάρ και Σελεστά και εκβάλλει στο Ρήνο αφού πρώτα διασχίσει και το Στρασβούργο, στο οποίο σχηματίζει μέρος των παλαιών οχυρώσεων της πόλης και την περίφημη Petite France, το κέντρο της παλιάς πόλης, που αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Στην περιοχή αυτή υπάρχουν υδατοφράκτες και μικρές υδατοπτώσεις, που παλαιότερα χρησιμοποιούνταν για να κινούν ανεμόμυλους και παρέχουν νερό και ενέργεια σε βυρσοδεψεία. Η περιοχή σήμερα δεν έχει παρόμοιες εγκαταστάσεις, αλλά είναι γεμάτη παραδοσιακά μπιστρό και καφενεία.

Στη Μυλούζ σχημάτιζε ένα νησάκι, διαιρούμενος σε δύο βραχίονες. Σύμφωνα με την παράδοση, στο νησάκι αυτό κατασκευάστηκε ένας νερόμυλος, γύρω από τον οποίο δημιουργήθηκε η πόλη.

Το συνολικό μήκος του ποταμού είναι 216,8 χλμ.[1]

Κάθε χρόνο περίπου 600.000 τουρίστες κάνουν το γύρο του Στρασβούργου με το μικρό πλοίο που διασχίζει τον Ιλλ και τα κανάλια του. Το πυκνό δίκτυο καναλιών από/προς τον Ρήνο μέσω του Ιλλ κάνουν τον ποταμό σημαντικό συγκοινωνιακό δρόμο για ολόκληρη την Αλσατία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Ill river στο Wikimedia Commons