Ιεμψάλ Β΄ της Νουμιδίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιεμψάλ Β΄ της Νουμιδίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση2ος αιώνας π.Χ.
Θάνατος1ος αιώνας π.Χ.
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασυγγραφέας
Αντιβασιλέας
Οικογένεια
ΤέκναΙόβας Α΄[1]
ΓονείςΓαύδας
ΑδέλφιαΑδερβάλ
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΒασιλιάς της Νουμιδίας (88 π.Χ.–60 π.Χ.)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ιεμψάλ Β΄, Hiempsal II, ήταν βασιλιάς της Νουμιδίας (κυβέρνησε 88 π.Χ. - 60 π.Χ.). Ήταν γιος τού Γαύδα, ετεροθαλούς αδελφού τού Ιουγούρθα, και ήταν ο πατέρας τού Ιόβα Α΄.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 88 π.Χ., μετά τον θρίαμβο τού Λεύκιου Κορνήλιου Σύλλα, όταν ο Γάιος Μάριος και ο γιος του Γάιος Μάριος ο Νεότερος κατέφυγαν από τη Ρώμη στην Αφρική, ο Ιεμψάλ Β΄ τους δέχθηκε με φαινομενική φιλικότητα, με την πραγματική του πρόθεση να τους κρατήσει αιχμαλώτους. Ο Μάριος ανακάλυψε έγκαιρα αυτή την πρόθεση και κατάφερε να διαφύγει με τη βοήθεια της κόρης τού βασιλιά.

Το 81 π.Χ., ο Ιεμψάλ Β΄ εκδιώχθηκε από τον θρόνο του από τους ίδιους τους Νουμίδες ή από τον Ιάρβα, ηγεμόνα τμήματος τού βασιλείου, υποστηριζόμενος από τον Γναίο Δομίτιο Αηνόβαρβο V, τον ηγέτη τού κόμματος τού Μάριου στην Αφρική. Λίγο αργότερα ο Γναίος Πομπήιος Μάγνος στάλθηκε στην Αφρική από τον Σύλλα για να αποκαταστήσει τον Ιεμψάλ Β΄, του οποίου η επικράτεια αυξήθηκε στη συνέχεια με την προσθήκη ορισμένων εκτάσεων στην ακτή, σύμφωνα με μία συνθήκη που συνήφθη με τον Λεύκιο Αυρήλιο Κότα.

Όταν ο τριβούνος Πόπλιος Σερβίλιος Ρούλος εισήγαγε τον αγροτικό του νόμο (63 π.Χ.), αυτά τα εδάφη, τα οποία είχαν αρχικά εκχωρηθεί στο ρωμαϊκό λαό από τον Πόπλιο Κορνήλιο Σκιπίωνα Αφρικανό, εξαιρέθηκαν ρητά από την πώληση, γεγονός που προκάλεσε την αγανάκτηση του Mάρκου Τύλιου Κικέρωνα (De lege agraria, i.4, ii.22). Από τον Σουητόνιο (Καίσαρας, 71) είναι φανερό ότι ο Ιεμψάλ Β΄ ζούσε το 62 π.Χ.

Σύμφωνα με τον Σαλούστιο (Jugurtha, 17), ήταν ο συγγραφέας ενός ιστορικού έργου στην Καρχηδονιακή γλώσσα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Bιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικός σύνδεσμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Hiempsal II στο Wikimedia Commons