Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιδιωτικότητα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η εποπτεία περιορίζει την ιδιωτικότητα - εν προκειμένω μέσω των καμερών (CCTV).

Ιδιωτικότητα είναι το δικαίωμα ενός ατόμου ή μιας ομάδας να αποφασίζουν από μόνοι τους για το πότε, πώς και μέχρι ποιο σημείο οι πληροφορίες που αφορούν αυτούς θα διαβιβάζονται σε άλλους.[1][2][3] Είναι τα δικαιώματα της προστασίας της προσωπικότητας και του ιδιωτικού βίου, που ορίζεται ως το δικαίωμα του ατόμου «να μην ενοχλείται από άλλους και να αφήνεται μόνο στην ηρεμία του».[4] Η ιδιωτικότητα έχει αναγνωριστεί ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και σε μία δημοκρατική κοινωνία πρέπει να προστατεύεται.[5]

Προστασία της ιδιωτικότητας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

H προστασία της ιδιωτικότητας σχετίζεται με την προστασία ενός ιδιώτη από τις αδικαιολόγητες παρεμβάσεις, τον σωματικό έλεγχο, και τον καταιγισμό με πληροφορίες που παραβιάζουν την ηθική του αίσθηση. Τα προσωπικά στοιχεία ενός προσώπου ή οργανισμού, που μπορούν να συγκεντρωθούν, να αποθηκευτούν, να υποστούν επεξεργασία ή να διαδοθούν επιλεκτικά, πρέπει να προστατεύονται από μη εξουσιοδοτημένη προσπέλαση, υποκλοπή ή παραποίηση.[6] Παραβίαση της ιδιωτικότητας είναι η καταπάτηση του απορρήτου της ιδιωτικής ζωής ενός ατόμου.

Οι σύγχρονες τεχνολογικές συνθήκες οδήγησαν στην ανάγκη για διεύρυνση της προστασίας στην ιδιωτική σφαίρα ενός ατόμου, δηλαδή στα στατικά αντικείμενα που περιβάλλουν τον ιδιώτη, όπως το οικιακό περιβάλλον και η οικογενειακή ζωή. Ο όρος καλύπτει επίσης την ελευθερία ανεξάρτητων θεμελιωδών επιλογών ζωής, δηλαδή διασφαλίζει το δικαίωμα ενός εκάστου να αλλάζει ζωή και να προβαίνει σε νέες επιλογές.[7]

Η ιδιωτικότητα είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα και η προστασία της έχει ανατεθεί στην κυβέρνηση που θεσπίζει νόμους. Προτού εισαχθεί οποιοσδήποτε νέος νομοθετικός μηχανισμός πρέπει να έχει προηγηθεί εκτίμηση του αντικτύπου που θα έχει στην ιδιωτικότητα. Υπάρχει τεχνολογία που έχει αναπτυχθεί για καλύτερη προστασία της ιδιωτικής ζωής.[8] Παράλληλα, έκαστο άτομο οφείλει να μεριμνά για την προστασία της ιδιωτικότητάς του και για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να έχει προηγηθεί ενημέρωση του. Ο Ειδικός εισηγητής για το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα είναι πρωτοβουλία του ΟΗΕ που στα επόμενα έτη, δεδομένου του ολοένα και πιο κεντρικού χαρακτήρα των θεμάτων αυτών στο παγκόσμιο σκηνικό, θα προωθήσει τις κοινές τους αξίες όσον αφορά τις ατομικές ελευθερίες και τα ατομικά δικαιώματα στον παγκοσμιοποιημένο ψηφιακό κόσμο.[9]

Πτυχές της ιδιωτικότητας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Πληροφοριακή αυτοδιάθεση: το δικαίωμα τού να αποφασίζει ένα άτομο για το ποιες πληροφορίες που το αφορούν θα διαβιβάζονται σε άλλους.
 • Απόρρητο της επικοινωνίας.
 • Ιδωτικότητα στο Διαδίκτυο: η κοινωνία εξαρτάται από την αποτελεσματικότητα, την αξιοπιστία και την ασφάλεια των πληροφοριακών συστημάτων και των δικτύων.[3][10]
 • Δήλωση συγκατάθεσης: η επεξεργασία προσωπικών δεδομένων κάποιου επιτρέπεται μόνο όταν έχει δώσει τη συγκατάθεσή του.
 • Δήλωση προστασίας προσωπικών δεδομένων: συνήθης δήλωση σε ιστοσελίδα για τη μεταχείριση των προσωπικών δεδομένων.[11]
 • Προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.
 • Ιατρικό απόρρητο: η υποχρέωση οποιουδήποτε υγειονομικού παράγοντα (ιατροί, μαίες, νοσοκόμοι, φαρμακοποιοί) να τηρεί απόλυτη εχεμύθεια σε οτιδήποτε πληροφορήθηκε κατά την άσκηση του λειτουργήματός του και άπτεται της υγείας του ασθενούς.[12]
 • Τεχνολογία για τη Βελτίωση της Προστασίας της Ιδιωτικότητας (ΤΒΙ).[8]
 • Προστασία της ιδιωτικής ζωής των εργαζομένων.

Σχετικοί οργανισμοί - θεσμοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών: Ανεξάρτητη αρχή με διοικητική αυτοτέλεια. Σκοπός της η προστασία του απορρήτου των επιστολών και της ελεύθερης ανταπόκρισης ή επικοινωνίας με οποιονδήποτε άλλο τρόπο.[13]
 • Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας των Δεδομένων.[14]
 • Ημέρα Προστασίας των Δεδομένων: εορτάζεται παγκόσμια την 28η Ιανουαρίου.[15]
 • Ασπίδα προστασίας ΕΕ-ΗΠΑ για την ιδιωτικότητα: ένα νέο πλαίσιο για τις διατλαντικές ροές δεδομένων.[16]
 • Εκτίμηση Αντικτύπου στην Ιδιωτικότητα: πρέπει να έχει προηγηθεί πριν από οποιοδήποτε νέο νομοθετικό μηχανισμό.[17]
 • Επιτροπή Εποπτείας της Ιδιωτικής Ζωής και των Ατομικών Ελευθεριών (PCLOB)[18]:διασφαλίζει την επάρκεια της ασπίδας προστασίας ΕΕ-ΗΠΑ.
 • EuroPriSe: σφραγίδα σεβασμού των προσωπικών δεδομένων. Πιστοποιητικό συμμόρφωσης που χρησιμοποιείται σε διαφημίσεις και συσκευασίες προϊόντων.[19]
 • Συμβουλευτική Επιτροπή για θέματα Προστασίας της Ιδιωτικότητας (ACPP).
 • Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΑΔ).[20]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. «What is privacy? definition and meaning». BusinessDictionary.com (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Σεπτεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2019. 
 2. «Privacy Definition». www.duhaime.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Σεπτεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2019. 
 3. 3,0 3,1 «Ιδιωτικότητα και Νομικό πλαίσιο» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 22 Σεπτεμβρίου 2020. 
 4. «ΙΑΤΕ: privacy». 
 5. «Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών (γενικός κανονισμός για την προστασία δεδομένων)». eur-lex.europa.eu. Ανακτήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2019. 
 6. «ΙΑΤΕ: Privacy». 
 7. «ΙΑΤΕ: privacy». 
 8. 8,0 8,1 «Για την προώθηση της προστασίας των δεδομένων μέσω τεχνολογιών για τη βελτίωση της προστασίας της ιδιωτικότητας (ΤΒΙ)». eur-lex.europa.eu. Ανακτήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2019. 
 9. «Διατλαντικές ροές δεδομένων: Αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μέσω ισχυρών διασφαλίσεων». eur-lex.europa.eu. Ανακτήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2019. 
 10. «IATE: e-Privacy». 
 11. «Δήλωση προστασίας προσωπικών δεδομένων της Microsoft – Προστασία προσωπικών δεδομένων της Microsoft». privacy.microsoft.com. Ανακτήθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 2019. 
 12. «Ιατρικό απόρρητο: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ασθενείς». HealthReport.gr. 20 Μαΐου 2019. Ανακτήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2019. 
 13. «Παρουσίαση». www.adae.gr. 17 Σεπτεμβρίου 2019. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Σεπτεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2019. 
 14. «Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας των Δεδομένων» (PDF). 
 15. «Council of Europe Data Protection website». Data Protection (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2019. 
 16. «European Commission - PRESS RELEASES - Press release - Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφωνούν για ένα νέο πλαίσιο για τις διατλαντικές ροές δεδομένων: ασπίδα προστασίας ΕΕ-ΗΠΑ για την ιδιωτικότητα». europa.eu. Ανακτήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2019. 
 17. «Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 5ης Μαΐου 2010 σχετικά με την έναρξη των διαπραγματεύσεων για συμφωνίες σχετικά με τις καταστάσεις ονομάτων επιβατών (PNR) με τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τον Καναδά». eur-lex.europa.eu. Ανακτήθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 2019. 
 18. «PCLOB» (PDF). 
 19. «EuroPriSe». www.european-privacy-seal.eu. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Αυγούστου 2019. Ανακτήθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 2019. 
 20. «ΙΑΤΕ: Convention for the Protection of Human Rights and Fundamental Freedoms». 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]