Ιβάν Ψιάκης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιβάν Ψιάκης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1906
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπυγμάχος

Ο Ιβάν Ψιάκης (αναφέρεται και Ιωάννης) γεννημένος το 1906, πιθανότατα στην Αλεξάνδρεια, ήταν ομογενής πυγμάχος από την Αίγυπτο που συμμετείχε με την Ελληνική ολυμπιακή ομάδα σε Ολυμπιακούς αγώνες.

Ο Ψιάκης ασχολήθηκε με την πυγμαχία αλλά και το στίβο στην Αλεξάνδρεια και έπαιρνε μέρος σαν ερασιτέχνης σε αγώνες σαν αθλητής της ΑΕΕΑ[1], έπειτα ήρθε στην Ελλάδα όπου έδινε αγώνες σαν αθλητής του Μίλωνα[2]. Στην Αλεξάδρεια αναφέρεται πρωταθλητής στους Παναιγυπτιακούς αγώνες στην σφαιροβολία το 1938[3]. Ο Ψιάκης πήρε μέρος στους ολυμπιακούς αγώνες του 1936 στο Βερολίνο όπου αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο.

Ήταν από εύπορη οικογένεια ομογενών της Αλεξάνδρειας, ήταν γιος του Στέφανου Ψιάκη, αδελφοί του ήταν οι Μιχαήλ επίσης αθλητής της ΑΕΕΑ, Αλέξανδρος και Γεώργιος, ανιψιός του ο αθλητής Βλαδίμηρος. Το 1964 αναφέρεται ότι έμενε στην Βηρυτό του Λίβανου όπου η κόρη του Ιωάννα διεκδίκησε τον τίτλο της μις Λιβάνου[4].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. pygmaxia.gr, Πυγμαχία Ολυμπιακοί αγώνες: Ο τίτλος που δεν ήρθε ποτέ στην Ελλάδα! Αρχειοθετήθηκε 2014-08-05 στο Wayback Machine.
  2. ««Το αγωνιστικό«WHO IS WHO» των Ελλήνων Οlympians της πυγμαχίας», στο athlisis.gr». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Ιουλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 21 Μαΐου 2014. 
  3. εφ. Ταχυδρόμος της Αλεξάνδρειας, Φύλλο: 16/5/1963, Σελίδα: 3, από την Εθνική Βιβλιοθήκη
  4. εφ. Ταχυδρόμος της Αλεξάνδρειας, Φύλλο: 25/2/1964, Σελίδα: 1, από την Εθνική Βιβλιοθήκη