Ιάκωβος Πάλμα (νεότερος)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ιάκωβος Πάλμα
Palma il Giovane Selbstporträt.jpg
Γέννηση 1544
Βενετία
Θάνατος 14  Οκτωβρίου 1628
Βενετία
Χώρα πολιτογράφησης Βενετική Δημοκρατία
Ιδιότητα ζωγράφος
Γονείς Antonio Palma
Είδος τέχνης προσωπογραφία
Σημαντικά έργα St Jerome Reading in the Desert, Portrait of Vincenzo Cappello και Lot and his Daughters
Commons page Πολυμέσα σχετικά με τον καλλιτέχνη
Αυτοπροσωπογραφία του Ιάκωβου Πάλμα

Ο Ιάκοπο Νιγκρέτι (Iacopo Nigreti, 1548/1550[1]14 Οκτωβρίου 1628), γνωστότερος ως Τζάκοπο Πάλμα ιλ Τζιόβανε (Jacopo Palma il Giovane) ή απλά Πάλμα Τζιόβανε (Palma Giovane, «Πάλμα ο Νεότερος» σε αντιδιαστολή με τον συνώνυμο θείο του, Τζάκοπο Πάλμα)[2] ήταν ιταλός ζωγράφος μανιεριστής ζωγράφος από τη Βενετία. Μετά το θάνατο του Τιντορέτο το 1594, έγινε ο κύριος καλλιτέχνης της Βενετίας, συνεχίζοντας την τεχνοτροπία του.[3] Εκτός από τη Βενετία, δέχτηκε πολλές παραγγελίες από την περιοχή του Μπέργκαμο, τότε τμήμα της Βενετικής Domini di Terraferma, και από την Κεντρική Ευρώπη, κυρίως από τον αυτοκράτορα Ροδόλφο Β' στην Πράγα. Τα έργα του, οι πίνακές του χαρακτηρίζονται περισσότερο θρησκευτικής έμπνευσης με άντληση θεμάτων από την Βίβλο.
Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ορθογραφία του ονόματος και ημερομηνίες από τον Sidney J. Freedberg, Painting in Italy 1500-1600, 3η έκδοση (Yale University Press) 1993:560-62.
  2. Federico Zeri, Italian Paintings (Metropolitan Museum of Art), 1973:45.
  3. "the only painter of this generation to exhibit a semblance of vitality, even within formulae based mostly upon Tintorettesque style." (Freedberg 1993:560).