Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΙΝΦ Κλαιρφοντέν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κλαιρφοντέν
Centre Technique National Fernand Sastre
Institut national du football de Clairefontaine
Η Είσοδος στο Εθνικό Τεχνικό Κέντρο
Πληροφορίες
ΧώραΓαλλία
Ίδρυση1988

Το Centre Technique National Fernand Sastre (ελληνικά: Εθνικό Τεχνικό Κέντρο Φερνάν Σαστρ), πιο συχνά απαντώμενο ως INF Clairefontaine ("Εθνικό Ινστιτούτο Ποδοσφαίρου της Κλαιρφορντέν"), INF, ή απλώς Clairefontaine, είναι ένα εθνικό ποδοσφαιρικό προπονητικό κέντρο που ειδικεύεται στην προπόνηση Γάλλων ποδοσφαιριστών.[1] Η ακαδημία αυτή αποτελεί μία από τις δώδεκα, συνολικά, θεωρημένες ως élite, ακαδημίες που βρίσκονται εντός αλλά και εκτός Γαλλίας και που βρίσκονται υπό την σκέπη της Γαλλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (FFF). Μονάχα οι καλύτεροι ταλαντούχοι παίκτες της περιοχής της Ιλ-ντε-Φρανς προπονούνται στην Κλαιρφοντέν. Οι έντεκα υπόλοιπες ακαδημίες βρίσκονται στο Κατσελμωρού, το Σατορού, το Λιεβάν, το Ντιζόν, την Μασσαλία, το Πλουφραγκάν, το Βισύ και την Ρενς, την Ρεουνιόν, το Σαιν-Σεμπαστιάν-συρ-Λουάρ, και την Ταλάνς.

Η Κλαιρφοντέν άνοιξε τις πύλες της το 1988 και πήρε το όνομά της από τον Φερνάν Σαστρ, τον πρόεδρο της FFF την περίοδο 1972–1984. Η ακαδημία βρίσκεται 50 χμ. νοτιοδυτικά του Παρισιού στο Κλαιρφοντέν-αν-Υβελίν και αποτελεί μία από τις καλύτερες και πλέον διάσημες ποδοσφαιρικές ακαδημίες παγκοσμίως. Έχει την φήμη της ανάδειξης μερικών εκ των πλέον ταλαντούχων Γάλλων ποδοσφαιριστών όπως οι Νικολά Ανελκά, Λουί Σαχά, Ουιλιάμ Γκαλάς, Αμπού Ντιαμπί, καθώς και τον πρώτο σκόρερ όλων των εποχών της Εθνικής Γαλλίας, Τιερί Ανρί. Η ακαδημία χρησιμοποιείται, επίσης, για την φιλοξενία των εθνικών ομάδων της Γαλλίας και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον του Τύπου με αφορμή την χρησιμοποίησή του από την Εθνική Γαλλίας ως βάση στην διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1998.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1976, ο πρόεδρος και διοικητικό στέλεχος με μακρά θητεία της Γαλλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Φερνάν Σαστρ επιθυμούσε την δημιουργία ενός εθνικού κέντρου ποδοσφαίρου. Την υλοποίηση του σχεδίου ανέλαβε ο Στέφαν Κόβατς, ο οποίος εμπνεύστηκε από τα κομμουνιστικά προπονητικά κέντρα της Ρουμανίας. Έξι χρόνια αργότερα, η FFF επέλεξε το Κλαιρφοντέν-αν-Υβελίν ως τον χώρο κατασκευής του έργου. Οι εργασίες ανέγερσης του προπονητικού κέντρου ξεκίνησαν το 1985 και διήρκησαν σχεδόν τρία χρόνια. Τα εγκαίνια του νεόδμητου κέντρου έγιναν τον Ιανουάριο του 1988. Στη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1998, το οποίο διοργάνωσε η Γαλλία, η Κλαιρφοντέν φιλοξένησε την αποστολή της Εθνικής Γαλλίας. Εκείνη την ίδια χρονιά, η FFF έδωσε στο κέντρο το όνομα Φερνάν Σαστρ, ως ελάχιστο φόρο τιμής στον εμπνευστή του. Ένα άγαλμα του Σαστρ τοποθετήθηκε στον χώρο το 2000, ενώ εκεί βρίσκεται επίσης άγαλμα του τροπαίου του Παγκοσμίου Κυπέλλου της FIFA.

Οι καλύτεροι ταλαντούχοι ποδοσφαιριστές της περιοχής της Ιλ-ντε-Φρανς (της οποίας πρωτεύουσα είναι το Παρίσι) διαμένουν στην Κλαιρφοντέν σε ηλικία μεταξύ 13 και 15 για προπόνηση και βελτίωση των τεχνικών τους ικανοτήτων. Οι περισσότεροι των παικτών που βρίσκονται εκεί, είναι, συνήθως, υπό παρακολούθηση από μεγάλες γαλλικές ομάδες και, οι περισσότεροι, κατορθώνουν, τελικώς, να κάνουν μεγάλη καριέρα. Σήμερα, οι εγκαταστάσεις χρησιμοποιούνται από πολλές ομάδες της ευρύτερης περιοχής. Η ακαδημία εξακολουθεί, ακόμη και σήμερα, να αναδεικνύει μερικά από τα μεγαλύτερα ταλέντα του γαλλικού ποδοσφαίρου όπως οι Χατέμ Μπεν Αρφά, Βασιρικί Αμπού Ντιαμπί και Γκαμπριέλ Ομπερτάν.

Διαδικασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εγγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ώστε ένας παίκτης/παίκτρια να μπορέσει να επιλεγεί από την ακαδημία της Κλαιρφοντέν, θα πρέπει να είναι, το λιγότερο, 13 ετών, να έχει την γαλλική υπηκοότητα, και να κατοικεί και να αγωνίζεται με ομάδα εντός της περιοχής της Ιλ-ντε-Φρανς, αν και νεαροί που προέρχονται από τους νομούς της Σεν-Μαριτίμ και της Ερ έχουν επίσης την ευκαιρία να επιλεγούν. Η διαδικασία εγγραφής στην ακαδημία των νέων παικτών ξεκινά κανονικά τον Οκτώβριο, έναν χρόνο προτού οι παίκτες ενταχθούν στην ακαδημία κι όταν οι αιτούντες είναι ηλικίας 12 ετών. Δυνατότητα εγγραφής υπάρχει μέχρι τον Δεκέμβριο, μέσω κοινής υπεύθυνης δήλωσης με την ομάδα στην οποία ανήκει ο παίκτης. Η πρώτη διαδικασία δοκιμών οργανώνεται από το κάθε διαμέρισμα της Ιλ-ντε-Φρανς. Κάθ διαμέρισμα επιλέγει έναν αριθμό παικτών, οι οποίοι θα ταξιδέψουν στην Κλαιρφοντέν ώστε να υποβληθούν, εκ νέου, σε δοκιμαστικά, τα οποία, συνήθως, λαμβάνουν χώρα στη διάρκεια τριημέρου εντός των πασχαλινών διακοπών των σχολείων. Μετά το πέρας των τριών αυτών ημερών, ο διευθυντής τη ακαδημίας, καθώς και οι διοικούντες θα επιλέξουν έναν μέγιστο αριθμό παικτών της τάξεως των 22, με τρεις ή τέσσερεις εξ αυτών να είναι τερματοφύλακες.

Προπόνηση και διαμονή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι παίκτες που έχουν επιλεγεί για την Κλαιρφοντέν διαμένουν και προπονούνται στις εγκαταστάσεις από την Δευτέρα ως την Παρασκευή. Οι παίκτες παίρνουν άδεια στο σαββατοκύριακο ώστε να επισκεφτούν τις οικογένειές τους, και επίσης, να προπονηθούν και να αγωνιστούν με τις ομάδες στις οποίες ανήκουν. Άδεια έχουν, επίσης, στη διάρκεια των σχολικών διακοπών. Εκτός από τις απαιτήσεις σε ποδοσφαιρικό επίπεδο, υπάρχουν κι αυτές σε εκπαιδευτικό. Έτσι, οι νεαροί ηλικίας 13–15 ετών που προπονούνται στην Κλαιρφοντέν, παρακολουθούν μαθήματα στο Κολλέγιο Κατρίν ντε Βιβόν ντε Ραμπουγιέ στο Ραμπουγιέ. Μετά την αποφοίτησή τους από το Ραμπουγιέ, οι παίκτες εγγράφονται στο γειτονικό Λύκειο Λουί Μπακάν ντε Ραμπουγιέ, με την ελπίδα να επιτύχουν στο Baccalauréat. Το συνολικό κόστος εγγραφής των παικτών, καθώς και τα λειτουργικά έξοδα της ακαδημίας, καλύπτονται από την Ομοσπονδία και την Ligue Nationale de Football.[2]

Ανάπτυξη Νέων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην ανάπτυξη των νέων παικτών στην Κλαιροφοντέν περιλαμβάνονται πολλές βασικές αρχές του ποδοσφαίρου όπως:

 • Η βελτίωση και η επιτάχυνση των κινήσεων των παικτών στο γήπεδο
 • Δυνατότητα αλλαγής ρόλου του παίκτη στο γήπεδο
 • Η χρήση του λεγόμενου "αδύναμου" ποδιού
 • Η βελτίωση των αδυναμιών στο παιχνίδι
 • Ψυχολογική προετοιμασία
 • Ιατρική προετοιμασία
 • Τακτικές εργομετρικές εξετάσεις
 • Τεχνικές ικανότητες
 • Βελτίωση τεχνικής κατάρτισης με διαδικασία ασκήσεων στην προπόνηση
 • Ασκήσεις τακτικής

Εγκαταστάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κλαιρφοντέν είναι ένα μεγάλο προπονητικό κέντρο, το οποίο καταλαμβάνει 56 εκτάρια γης και διαθέτει 66,000 τετραγωνικά μέτρα αγωνιστικών χώρων. Βρίσκεται στην κοιλάδα της Σεβρέζ, στην καρδιά του δάσους του Ραμπουγιέ. Η Κλαιρφοντέν διαθέτει αρκετά γήπεδα προπόνησης, ένα ανοικτό γήπεδο, καθώς και ένα κλειστό γήπεδο, με τεχνητό χλοοτάπητα. Το κέντρο διαθέτει επίσης ένα κτίριο ιατρικών χρήσεων, ένα γυμναστήριο, μία αίθουσα εκγύμνασης, ένα εστιατόριο, καθώς και μια καφετέρια. Ακόμα, υπάρχουν τρία γήπεδα τένις εντός των προπονητικών εγκαταστάσεων.

Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. «Mihir Bose: Inside Clairefontaine». BBC. 25 Φεβρουαρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 23 Ιουλίου 2012. 
 2. «Les conditions d'inscription». French Football Federation. 6 November 2010. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2010-11-04. https://web.archive.org/web/20101104170921/http://www.fff.fr/dtn/actualite/479674.shtml. Ανακτήθηκε στις 20 November 2010.