Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εθνική Βρετάνης (ποδόσφαιρο ανδρών)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Να μην συγχέεται με την Ομάδα Ποδοσφαίρου Βρετάνης, τοπική ομάδα επίλεκτων η οποία έχει δημιουργηθεί από την Ένωση Βρετάνης, και, συνεπώς, τελεί υπό τη σκέπη της FFF.
Βρετάνη
ΠροσωνύμιοAn Diaouled Du (Μαύροι Διάβολοι)
ΈδραΓαλλία
ΠροπονητήςΚλοντ Λε Ρουά
Πρώτη εμφάνιση

Η Εθνική Βρετάνης Ποδοσφαίρου δεν αποτελεί μια εθνική ομάδα, αλλά μια ομάδα επίλεκτων επαγγελματιών ποδοσφαιριστών γεννημένων ή προερχόμενων από τη Βρετάνη. Η ανεπίσημη αυτή εθνική ομάδα βρίσκεται υπό τη σκέπη της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Βρετάνης (BFA), η οποία λειτουργεί σύμφωνα με τους κανονισμούς εφαρμογής καταστατικών της FIFA (III-8-3) και της FFF.

Η BFA στοχεύει στην προώθηση της ιδέας της διοργάνωσης διεθνών αναμετρήσεων, διεθνών τουρνουά αποτελούμενων από τέσσερις ομάδες στη Βρετάνη, ανάμεσά τους ένα Διακελτικό Τουρνουά (Σκωτία, Ιρλανδία, Ουαλία)[1], με στόχο, πάντοτε, το κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο.

Η τελευταία αναμέτρηση της Εθνικής Βρετάνης ήταν απέναντι στο Μάλι και έλαβε χώρα την Τρίτη 28 Μαΐου 2013 (Αγώνας "Solidarité Mali"), ενώ ήταν φιλανθρωπικού χαρακτήρα. Ο αγώνας ολοκληρώθηκε με την επικράτηση των Βρετόνων με σκορ 1-0.

Πλαίσιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ποδόσφαιρο στη Βρετάνη διοικείται από την FFF, την Ένωση Ποδοσφαίρου Βρετάνης (22, 29, 35, 56) και την Ένωση Ποδοσφαίρου Ατλαντικού (44). Σε ερασιτεχνικό επίπεδο, υπάρχει μια ομάδα επίλεκτων της Βρετάνης, η οποία τελεί υπό τη σκέπη της Ένωσης Ποδοσφαίρου Βρετάνης. Η BFA συγκεντρώνει τους Βρετόνους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές και προπονητές, νυν και πρώην, είτις περίπου 500 άτομα (εκ των οποίων οι 100 είναι παίκτες επιπέδου Λιγκ 1, Λιγκ 2 και Νασιονάλ) για αναμετρήσεις φιλανθρωπικού χαρακτήρα.

Οι αγώνες της ομάδας της Βρετάνης δεν θεωρούνται επίσημοι. Συγκεκριμένα, διοργανώνονται από μια επαγγελματική ομάδα που τελεί χρέη οικοδεσπότη για την αναμέτρηση και η οποία πρόσκειται στην FFF και/ή στην Ένωση Βρετάνης ή Ένωση Ατλαντικού, στα πλαίσια των γενικών κανόνων της FFF και του κανονισμού εφαρμογής των καταστατικών της FIFA.

Οι παίκτες της επιλέγονται, επίσης, σύμφωνα με τους ίδιους κανονισμούς της FFF και της FIFA :

Μικτές ομάδες αποτελούμενες από παίκτες που δεν ανήκουν στην ίδια ομάδα ή την ίδια ομοσπονδία δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν συλλόγους, αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα μελών ή άλλες παρόμοιες ομάδες παρά μόνο μετά από σχετική έγκριση του μέλους και της συνομοσπονδίας στο έδαφος της οποίας λαμβάνει χώρα η αναμέτρηση. Εάν οι παίκτες ανήκουν σε συλλόγους ή σε μέλη διαφορετικών συνομοσπονδιών, μια έγκριση από την πλευρά της FIFA είναι απαραίτητη.


(Chapitre III, Article 8, alinéa 3, p. 54 Αρχειοθετήθηκε 2007-09-23 στο Wayback Machine.)

Κριτήρια επιλογής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι επιλέξιμος για την Εθνική Βρετάνης κάθε παίκτης

 1. που έχει γεννηθεί στους νομούς 22, 29, 35, 44 και 56[2] ή
 2. με καταγωγή μέσω των γονιών του από τους προαναφερθέντες νομούς ή
 3. με καταγωγή μέσω των παππούδων του από τους προαναφερθέντες νομούς ή
 4. που να έχει εγκατασταθεί σε έναν από τους παραπάνω νομούς πριν από την ηλικία των τριών ετών.

- Τα τρία πρώτα από αυτά τα κριτήρια είναι δανεισμένα από τα κριτήρια επιλογής στην εθνική ενός Βρετανού παίκτη.
- Χρησιμοποιούνται επίσης από την Ένωση Ποδοσφαίρου Γουαδελούπης και την Ένωση Ποδοσφαίρου Μαρτινίκας (τοπικές ενώσεις υπαγόμενες στη Γαλλική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου) όταν παίρνουν μέρος στις διοργανώσεις της CONCACAF.
- Τέλος, ο τόπος διαμονής ή το καταστατικό του παίκτη δεν παίζουν ρόλο σε αυτό τον τρόπο επιλογής. Τα δύο αυτά κριτήρια, ωστόσο, χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τις επιλογές των των μητροπολιτικών τοπικών ενώσεων της Γαλλικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, κυρίως για το Κύπελλο Περιφερειών ΟΥΕΦΑ.

Εμφάνιση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η χρησιμοποιούμενη εμφάνιση είναι μαύρη (ή λευκή), φέρουσα στο πέτο ένα έμβλημα με μια μαύρη ερμίνα σχεδιασμένη σε λευκό φόντο το οποίο αναπαριστά μια μπάλα ποδοσφαίρου. Σε αυτό το έμβλημα περιέχονται τα τρία γράμματα BFA, που είναι και τα αρχικά της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Βρετάνης.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ένωση Ποδοσφαίρου Δύσης (LOFA), η οποία προηγήθηκε της Ένωσης Ποδοσφαίρου Βρετάνης, συγκέντρωνε σε μία ομάδα επίλεκτων η οποία αποκαλείτο Ομάδα της Δύσης εγγεγραμμένους ποδοσφαιριστές από τη Δυτική Γαλλία, κυρίως επαγγελματίες το διάστημα μεταξύ 1932 και 1941. Υπήρξαν Βρετόνοι, Γάλλοι, Γερμανοί, Αυστριακοί, Ούγγροι, Τσέχοι, οι οποίοι ανήκαν στη Σταντ Ρενναί. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου, η ομάδα της Δύσης αντιμετώπισε δύο εθνικές ομάδες : το Λουξεμβούργο (1922, 1923 εντός και εκτός έδρας, 1924, 1925, 1939) και τη Νορβηγία, στις 1 Νοεμβρίου 1923 στη Ρεν. Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η LOFA έπαψε να έχει οποιαδήποτε εξουσία επί των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών.

Ήταν μόλις το 1972 που, με πρωτοβουλία της ΦΚ Λοριάν, η οργανωτική επιτροπή του Διακελτικού Φεστιβάλ του Λοριάν, ηγούμενου του Πιέρ Γκεργκαντίκ, επιχείρησε εκ νέου να δημιουργήσει μια επαγγελματική ομάδα επίλεκτων, αποτελούμενη αυτή τη φορά αποκλειστικά από παίκτες γεννημένους ή με καταγωγή από τη Βρετάνη. Μία αναμέτρηση με τον τίτλο Βρετάνη - Σκωτία προγραμματίστηκε τότε για την Τρίτη 1η Αυγούστου 1972 στο Λοριάν. Όμως οι επαγγελματικές γαλλικές ποδοσφαιρικές ομάδες, οι οποίες προετοιμάζονταν εκείνο τον καιρό για την έναρξη της νέας σεζόν στο πρωτάθλημά τους, δεν θα επιτρέψουν στους περισσότερους παίκτες που είχαν κληθεί (Μπλανσέ, Φλοκ, Κερυζορέ, Εό, κτλ.) να συμμετάσχουν στην αναμέτρηση αυτή.

Ως αποτέλεσμα, μια ενισχυμένη ΦΚ Λοριάν - υπό την τεχνική καθοδήγηση του Υβ Μπουτέ - θα αγωνιστεί, παρ'όλα αυτά, απέναντι στη σκωτσέζικη Φόλκερκ, με τον Άλεξ Φέργκιουσον, τότε, στον πάγκο της (νίκη της Φόλκερκ με σκορ 2-1, με τέρμα από τον Λε Γκουγκέκ για την ομάδα επίλεκτων της Λοριάν). Η εμπειρία αυτή, ωστόσο, θα παραμείνει χαραγμένη στις μνήμες των Βρετόνων ποδοσφαιριστών όπως οι Ζεγκουζό, Καρντιέ, Γκουεφίκ και Μαρέτ. Τον Ιούλιο/Αύγουστο του 1973, η οργανωτική επιτροπή του Διακελτικού Φεστιβάλ οργάνωσε ένα διακελτικό ποδοσφαιρικό τουρνουά συλλόγων (Έιρ, Κορκ, Κονκαρνώ, Λοριάν), ενώ στη συνέχεια, μεταξύ 1974 και 1983, ένα διακελτικό τουρνουά Παίδων στο οποίο θα συμμετέχει μια ομάδα επίλεκτων της Ένωσης Δύσης υπό την ονομασία "Βρετάνη", από την οποία, ωστόσο, θα λείπουν παίδες από τον νομό της Λουάρ-Ατλαντίκ.

Προς ένα Διακελτικό Τουρνουά υπό την αιγίδα της Ένωσης Δύσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θα χρειαστεί, στη συνέχεια, να φτάσει η δεκαετία του 80 για να υπάρξει μια επανεκκίνηση αυτής της ιδέας, με τη δημιουργία, στις 8 Μαρτίου 1982, της οργάνωσης Araok Vreizh, με έδρα το Σατωμπριάν. Πρόεδρος της ήταν ο Δρ. Μισέλ Γκωμπισέ, με τον Φανκ Γκωμ ως γενικό γραμματέα. Υποστήριζε την ίδρυση μιας επαγγελματικής ομάδας της Βρετάνης στα πλαίσια ενός Διακελτικού Τουρνουά ποδοσφαίρου. Η FFF πήρε θέση αναφορικά με το παραπάνω : "Η διοργάνωση ενός τουρνουά με τη συμμετοχή ξένων ομάδων προϋποθέτει, εννοείται, τη σχετική έγκριση των ευρωπαϊκών ομοσπονδιών και της διοργανώτριας [τοπικής] Ένωσης. Η έγκριση της Ομοσπονδίας δεν μπορεί να δοθεί παρά μόνο εάν της κατατεθεί φάκελος ο οποίος θα περιλαμβάνει αυτές τις συμφωνίες καθώς και τη σχετική έγκριση των συλλόγων στους οποίους ανήκουν οι παίκτες που έχουν κληθεί σε τοπικό επίπεδο."[3]

Μέσω του προέδρου της Λεόν Γκιάρ, η Ένωση Δύσης ανακοίνωσε πρόθυμη να αναλάβει τη διοργάνωση των αναμετρήσεων της Εθνικής Βρετάνης στα πλαίσια ενός Διακελτικού Τουρνουά : "Σας γνωστοποιούμε ότι είμαστε ανοιχτοί σε οποιεσδήποτε διοργανώσεις/εκδηλώσεις τοπικού χαρακτήρα που να συγκεντρώνουν τις ομάδες διάφορων περιοχών με κοινές πολιτισμικές καταβολές. [...] Όσον αφορά τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, δεν έχουμε πάνω τους καμία εξουσία κλήτευσής τους. Δεν υπάρχει μεταξύ αυτών και ημών κανένας σύνδεσμος που να επιτρέπει κάτι τέτοιο. Ανήκουν στους συλλόγους τους οι οποίοι, όσο γι'αυτούς, ανήκουν στην Εθνική Ένωση και όχι στην FFF. Θα μπορούσαμε, ωστόσο, να δεχτούμε την ανάληψη της διοίκησης μιας τέτοιας ομάδας [της επαγγελματικής ομάδας της Βρετάνης] όμως θα εναπόκειται σε εσάς, και μονάχα εσάς, η λήψη της σύμφωνης γνώμης των συλλόγων αυτών και των παικτών, καθιστώντας σαφείς την τοποθεσία και τις ημερομηνίες των εκδηλώσεων αυτών, τις οποίες θα μπορούσαμε, από κοινού, να συμφωνήσουμε."[4]

Η Araok Vreizh εκκίνησε τις διαδικασίες το διάστημα μεταξύ 1985 και 1987 για τη δημιουργία ενός Διακελτικού Τουρνουά. Στις 9 Σεπτεμβρίου 1985, την προηγούμενη του προκριματικού αγώνα για το Παγκόσμιο Κύπελλο, μεταξύ Ουαλίας και Σκωτίας, ο Φανκ Γκωμ συναντήθηκε με τους ιθύνοντες της FA of Wales και της Scottish FA επί αυτού του θέματος. Οι επίσημες συνομιλίες θα συνεχιστούν με ανταλλαγές αλληλογραφίας, ενώ κι άλλες συναντήσεις θα λάβουν χώρα στο περιθώριο διεθνών αναμετρήσεων. Κι ενώ η Ουαλία έδειξε ένα σχετικό ενδιαφέρον, η πρόταση αυτή δεν έγινε αποδεκτή από τη Σκωτία. Οι επιστολές της Scottish FA στις οποίες ήταν γραμμένη η αρνητική της απάντηση, ανέφεραν ως αιτία την αδυναμία εύρεσης ελεύθερων ημερομηνιών, όμως ο υπεύθυνος του αθλητικού τμήματος της "Glasgow Herald", Τζιμ Ρέινολντς παρουσίασε πιο ορθολογική αιτία : "Δεν πάνε παρά μονάχα δύο χρόνια που η Αγγλία με τη Σκωτία είχαν βάλει ένα τέλος στο Βρετανικό Πρωτάθλημα, σταματώντας να αγωνίζονται απέναντι σε Βόρεια Ιρλανδία και Ουαλία. Οι πιθανότητες διεξαγωγής ενός Διακελτικού Τουρνουά στο οποίο να συμμετέχει η Σκωτία είναι, συνεπώς, μηδαμινές."[5]

Οι διεθνείς Γιαννίκ Στοπιρά[6], Πιερίκ Ιάρ και Πατρίκ Ντελαμοντάνι εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους για την ιδέα αυτή, ενώ ο Κλοντ Λε Ρουά, νέος ομοσπονδιακός προπονητής του Καμερούν, την χαρακτήρισε ως "καταπληκτική". Ωστόσο, μη επιθυμώντας να καλέσει απευθείας τους παίκτες[7], η Araok Vreizh δεν ανέθεσε στη ΦΚ Λοριάν τη διοργάνωση της προβλεφθείσας φιλικής αναμέτρησης απέναντι στην Ισλανδία, την Τρίτη 30 Απριλίου 1985 (δύο μέρες πριν από μια αναμέτρηση μεταξύ Βουλγαρίας και Γαλλίας). Καθώς η Araok Vreizh εξακολουθούσε να έχει την επιθυμία να είναι η FFF και η Ένωση Δύσης που να διοργανώσουν, αλλά και να καλέσουν τους παίκτες απευθείας, κάτι που αυτές οι δύο οντότητες δεν επιθυμούσαν να κάνουν[8], η εθνική ομάδα υπό τον Μισέλ Λε Μιλιναίρ παρέμεινε, εκ νέου, σε φιλολογικό επίπεδο κι ενώ η Ελβετία είχε αποδεχτεί, στις 10 Σεπτεμβρίου 1985, τη διεξαγωγή φιλικής αναμέτρησης απέναντι στη Βρετάνη...

Η αναγέννηση εντός σάλας απέναντι στις ΗΠΑ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

De facto, η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Βρετάνης (BFA) ανέλαβε τη διάδοχη κατάσταση υπό την ηγεσία του Φανκ Γκωμ. Καθώς μονάχα ένας σύλλογος που υπάγετο στην FFF μπορούσε να διοργανώσει μια αναμέτρηση, η ΑΣ Μπρεστουάζ, ήταν αυτή που ανέλαβε το συγκεκριμένο ρίσκο, υπό τη διοίκηση του Ζακ Ζουσώμ, διοικητικού παράγοντα και ποδοσφαιριστή. Οι της Μπρεστ έλαβαν την άδεια της FFF, έπειτα από χρονοβόρες διαπραγματεύσεις, ώστε να διοργανώσουν αναμέτρηση σε επίπεδο ποδοσφαίρου σάλας μεταξύ Βρετάνης και ΗΠΑ, την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 1988 στο Παλαί ντε Σπορ της πόλης της Βρέστης. Με αυτή την ευκαιρία, πραγματοποίησε την πρώτη της εμφάνιση η πρώτη πραγματική επαγγελματική ομάδα της Βρετάνης στην ιστορία.

Στις 4 Ιουλίου 1988, στη διάρκεια του συνεδρίου της FIFA στη Ζυρίχη, οι ΗΠΑ έλαβαν το χρίσμα για την ανάληψη της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1994. 13 Αμερικανοί παίκτες κατέφτασαν, τότε, στη Βρετάνη ώστε να προετοιμάσουν το 1ο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου Σάλας. Βρίσκονταν εκεί οι μελλοντικοί Μουντιαλικοί του 1990, Μάικ Γουάιντισμαν (αρχηγός το 1990), Στιβ Τρίτσα, Ταμπ Ράμος, Πίτερ Βιρμς, Έρικ Άιχμαν, Μπρους Μάρεϊ και Ντέιβιντ Βανόλι, οι οποίο ήταν ήδη βασικοί με την Εθνική Ομάδα των ΗΠΑ όταν έφτασαν στη Βρετάνη. Μεταξύ του Σεπτεμβρίου του 1988 και του Απριλίου του 1989, δεν είχαν κανέναν επίσημο αγώνα, με εξαίρεση δύο που έδωσαν σε σάλα, όμως προετοιμάζονταν για την τελευταία φάση των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1990 και την αναμέτρηση με την Κόστα Ρίκα στις 16 Απριλίου 1989.

Από την πλευρά των Βρετόνων, ο Ζακ Ζουσώμ έδωσε μεγάλο αγώνα για να ελευθερώσει από τους συλλόγους τους τους Βρετόνους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές στη διάρκεια της χειμερινής διακοπής. Οι Ιάρ, Στοπιρά, Αμίς, Ντελαμοντάνι, Λε Γκεν, μεταξύ άλλων, δεν θα καταφέρουν να ελευθερωθούν, ενώ ο Υβόν Λε Ρου θα ανακοινώσει την αδυναμία συμμετοχής του την τελευταία στιγμή. Όμως η ομάδα θα είναι καλά οργανωμένη, με τον πολύ καλό Γκουρκίφ στην τεχνική της ηγεσία και τον επιθετικό Τιμπέφ, με νεαρούς ταλαντούχους παίκτες όπως οι Λε Γκαρέκ, Κολετέρ, Πουλικέν, Σαλαούν και Μαρτέν να τους πλαισιώνουν. Η ομάδα της Βρετάνης θα είναι η παρακάτω : Στεφάν Λε Γκαρέκ, Ζαν-Πιέρ Μποσσέ, Ζοέλ Κλοαρέκ, Πατρίκ Κολετέρ, Κριστιάν Γκουρκύφ, Ζαν-Υβ Κερζάν, Πασκάλ Λαγκιγιέ, Φιλίπ Λε Γκερν, Κορεντάν Μαρτέν, Πασκάλ Μελαζά, Υβόν Πουλικέν, Ρονάν Σαλαούν, Ντενί Στεφάν και Φιλίπ Τιμπέφ. Σε μια κατάμεστη σάλα, η αναμέτρηση, η οποία έλαβε χώρα σε δύο ημίχρονα διάρκειας 25 λεπτών το καθένα, θα είναι αρχικώς αρκετά ισορροπημένη, προτού καταλήξει σε αγώνα επίδειξης με ένα one-man show του Φιλίπ Τιμπέφ, ο ποίος αγωνιζόταν τότε στην ΑΣ Σαιντ-Ετιέν. Οι Βρετόνοι θα καταφέρουν να βρουν σύντομα τους αυτοματισμούς τους, ακόμα και εντός σάλας, και θα επικρατήσουν με σκορ 6-2 των ΗΠΑ, μελλοντικών χάλκινων πρωταθλητών του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου Σάλας του 1989. Οι Τιμπέφ (3 τέρματα), Κολετέρ (2 τέρματα) και Κλοαρέκ ήταν οι σκόρερ για την ομάδα της Βρετάνης.

Όπως και αργότερα με το Καμερούν, οι Βρετόνοι διοργανωτές υποχρεώθηκαν να ξοδέψουν πολλά χρήματα, έως υπερβολικά πολλά, για μία διεθνή αναμέτρηση. Το γεγονός αυτό παρέμεινε, τότε, χωρίς συνέχεια, όπως και το σχέδιο για μια ομάδα ποδοσφαίρου σάλας της Βρετάνης για μια περιοδεία στις ΗΠΑ ή μιας ομάδας ποδοσφαίρου σάλας της Μπρεστ[9]. Η νίκη της ομάδας επίλεκτων της Ένωσης Βρετάνης Παίδων στη διάρκεια του Eurofoot U-17 του Σαιν-Μπριέκ το 1992 (χωρίς ωστόσο να υπάρχει ο παραμικρός παίκτης προερχόμενος από ομάδα της Λουάρ Ατλαντίκ, αλλά με τον τερματοφύλακα Τονί Ερτεμπί, ο οποίος καταγόταν από το Σαιν-Ναζαίρ) έφερε, τότε, μεγάλη χαρά στο φίλαθλο κοινό της Βρετάνης, καθώς αυτό βρισκόταν στην αναμονή για την επιστροφή στην αγωνιστική δράση των επαγγελματιών.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. in: The Herald (Glasgow), άρθρο του Graeme MacPherson, "Scotland could compete in new Celtic Nations Cup in Brittany" (η Σκωτία θα μπορούσε να πάρει μέρος σε ένα νέο Κέλτικο Κύπελλο Εθνών στη Βρετάνη), στις 22 Οκτωβρίου 2011.
 2. «Les critères de sélection de Bretagne Football Association». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 1 Ιουνίου 2013. 
 3. Γράμμα του Φερνάν Σαστρ (Πρόεδρος της FFF) στην Araok Vreizh, στις 19 Μαρτίου 1984.
 4. Γράμμα του Λεόν Γκιάρ (Πρόεδρος της Ένωσης Δύσης) στην Araok Vreizh, στις 21 Μαρτίου 1985.
 5. «The Celtic Nations' Union». The Herald (Glasgow). 7 November 1986. 
 6. Γράμμα του Γιαννίκ Στοπιρά στην Araok Vreizh τον Απρίλιο του 1985 : "Χάρηκα ιδιαιτέρως μαθαίνοντας ότι με σκεφτήκατε για την υπεράσπιση των βρετονικών χρωμάτων. Θα είναι με μεγάλη μου χαρά που θα έρθω για την αναμέτρηση με την Ισλανδία στο Λοριάν, εφόσον η Τουλούζ αποδεχτεί να με αφήσει να συμμετάσχω στη συγκεκριμένη αναμέτρηση. Απ'όσο γνωρίζω υπάρχει ένα στάδιο προετοιμασίας της Εθνικής Γαλλίας προς αυτή την περίοδο."
 7. Γράμμα του Ζαν Φουρνέ-Φαγιάρ (Πρόεδρος της FFF) στην Araok Vreizh, στις 4 Μαρτίου 1985 : "Καθώς το σχέδιό σας δεν αφορά την Εθνική Γαλλίας, εναπόκειται σε εσάς να έρθετε σε επικοινωνία με τους συλλόγους των παικτών των οποίων επιθυμείτε τη συμμετοχή. Μονάχα αυτοί μπορούν να σας δώσουν μία απάντηση αναφορικά με αυτό το θέμα, καθώς η Ομοσπονδία μας δεν είναι άμεσα εμπλεκόμενη στην προαναφερθείσα αναμέτρηση [Βρετάνη - Ισλανδία]."
 8. Γράμμα του Μισέλ Κανιόν (Γενικός Διευθυντής της FFF) στην Araok Vreizh, στις 27 Σεπτεμβρίου 1985 : "Έλαβα την επιστολή σας της 23ης Σεπτεμβρίου, μέσω της οποίας με ενημερώνετε για τις επαφές που είχατε με την Ελβετική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου ενόψει μιας αναμέτρησης μεταξύ της Εθνικής Ελβετίας και της ομάδας επίλεκτων της Βρετάνης. [...] η Ομοσπονδία μας αποτελεί την έκφραση των συλλόγων της και, συνεπώς, δεν μπορεί να δώσει την άδεια διεξαγωγής τέτοιας αναμέτρησης, παρά μόνο όσον αφορά τις εθνικές ομάδες ή τους συλλόγους που υπάγονται σε αυτήν."
 9. Άρθρο του Yves Scherr (in Ouest France, 30 Δεκεμβρίου 1988)